foto: Publicitātes
Divas dāmas izdomājušas ražot apģērbu no... apelsīnu mizām
Adriana Santonočito (pa kreisi) un Enrika Arena radušas jaunu pielietojumu apelsīnu mizām, kuru Sicīlijā netrūkst.
Viena Vide Visiem
2017. gada 23. septembris, 08:05

Divas dāmas izdomājušas ražot apģērbu no... apelsīnu mizām

Kas Jauns Avīze

Sicīlijā jaunuzņēmums "Orange Fiber" radis praktisku izmantojumu apelsīnu mizām – no tām ražo audumu, kas pēc taustes ir ļoti mīksts, ar matētu spīdumu un atgādina zīdu.

Ideja iešāvās prātā Adrianai Santonočito, kad viņa 2011. gadā studēja Milānā un, rakstot disertāciju, aizdomājās, kā ekoloģiski izmantot materiālu, kura netrūkst viņas dzimtajā Sicīlijā, raksta BBC.

Santonočito universitātes laboratorijā izdalīja no mizām celulozi un, izmantojot noteiktus ķīmiskos reaģentus, no celulozes ieguva šķiedru, kuru ir viegli krāsot un izmantot kopā ar vilnu vai poliesteri. Jauno metodi viņa patentēja un kopā ar universitātes kolēģi Enriku Arenu 2014. gadā nodibināja "Orange Fiber".

Šogad viņu ražoto audumu savā pavasara – vasaras kolekcijā izmantoja modes nams "Salvatore Ferragamo". Patlaban "Orange Fiber" strādā 12 cilvēki, un sulu ražotnes izejvielas piegādā bez maksas. Rūpnīcām tas ir izdevīgi, jo atkritumu utilizācija maksā dārgi.

Kompānijas "AgrumiGel" īpašnieks Salvatore Imbezi teic, ka viņa uzņēmumam tās ir 40 000 tonnas gadā, bet kopumā Sicīlijas augļu pārstrādes rūpnīcas rada 200 000 tonnu apelsīnu atkritumu. To izvešana izmaksā sešus miljonus eiro, utilizācija – 16 miljonus gadā.