foto: Shutterstock
Tev ir daudz dzimumzīmju? Zinātniekiem ir viena laba ziņa
2017. gada 11. augusts, 15:11

Tev ir daudz dzimumzīmju? Zinātniekiem ir viena laba ziņa

"Patiesā Dzīve"

Par to, cik ātri noveco cilvēka ķermenis, varētu liecināt dzimumzīmju daudzums. Londonas Karaļa koledžas zinātnieki salīdzinājuši galveno DNS, kas atbild par novecošanos, ar dzimumzīmju skaitu 1800 dvīņu. Pētījuma rezultātā izdarīts secinājums – jo vairāk cilvēkam ir dzimumzīmju, jo lielākas iespējas, ka viņa DNS ir cīņai ar novecošanos nepieciešamās īpašības. 

Savukārt pētījums, kas tika publicēts žurnālā "Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention", apstiprina saikni starp dzimumzīmju skaitu un risku saslimt ar ādas vēzi.

Dzimumzīmes rodas jau bērnībā, bet, tuvojoties pusmūžam, tām ir tendence pamazām izzust. Ja tomēr dzimumzīmju ir daudz, tas var palielināt risku saslimt ar ādas vēža formu – melanomu.

Dzimumzīmju skaits un izmērs cilvēkiem var būtiski atšķirties. Vidējais to skaits cilvēkiem ar baltu ādas krāsu ir 30, taču dažiem indivīdiem var būt pat 400 dzimumzīmju. Iemeslu tik lielai atšķirībai zinātnieki nav noskaidrojuši, tāpat arī dzimumzīmju funkcijas. 

Ņemot vērā, ka cilvēkam, kļūstot vecākam, dzimumzīmes palēnām izzūd, zinātnieki sāka pētīt sakarības starp dzimumzīmju skaitu un tolomēra garumu šūnās, kas ir lielisks novecošanas pakāpes uzrādītājs tik svarīgā orgānā kā sirds, kā arī artērijās, kaulos un muskuļos.

Tolomēri, kas, cilvēkam novecojot, kļūst īsāki, ir DNS kopumi. Tie atrodas hromosomu galos visās šūnās un palīdz aizsargāt, stabilizēt un reproducēt hromosomu galus, novēršot to nodilšanu un salipšanu (tolomērus salīdzina ar kurpju auklu plastikāta galiem). Pētījumā atklājies, ka cilvēkiem, kuriem ir vairāk nekā 100 dzimumzīmju, tolomēri ir garāki nekā tiem, kuriem dzimumzīmju skaits nepārsniedz 25, un šī atšķirība novecošanos paātrina par 6–7 gadiem.

Pētījuma vadītāja Veronika Batēla uzskata, ka šis atklājums ir pārsteidzošs, jo pierāda, ka cilvēki, kuriem ir nedaudz lielāka iespēja saslimt ar melanomu, noveco lēnāk.

“Tas varētu norādīt, ka viņi ir mazāk jutīgi pret tādām ar novecošanos saistītām slimībām kā osteoporoze un sirds slimības. Lai šos atklājumus apstiprinātu, pētījumus nepieciešams turpināt,” uzsvēra Batēla.

Doktore Keta Ārnija no Lielbritānijas Vēža izpētes centra, iepazinusies ar šiem pētījuma rezultātiem, brīdināja: “Tas ir interesants atklājums, un šis jautājums jāizpēta pamatīgāk, tomēr cilvēkiem, kuriem ir daudz dzimumzīmju, jāatceras, ka tas paaugstina risku saslimt ar ādas vēzi, tātad īpaši jāizvairās no tiešas saules staru iedarbības.”