Mans kurpju stāsts. 7 pavasara sapņu kurpes
Kurpes man saistās ar skaistām atmiņām, nekļūdīgi varu pateikt, kur katru pāri esmu pirkusi un kādi tobrīd bijuši mani apsvērumi.
2016. gada 9. maijs, 16:15

Mans kurpju stāsts. 7 pavasara sapņu kurpes

Jauns.lv

Lai arī kā es cenšos atbrīvoties no kurpju mānijas, tas nav iespējams. Savu kurpju stāstu modes un stila žurnālam "Pastaiga" atklāju pirms vairākiem gadiem, taču arī šodien manās attiecībās ar kurpēm nekas daudz nav mainījies.

Smagā kurpju revīzija

Pat nepamanīju brīdi, kad sākās mana aizraušanās ar kurpēm, bet to, ka esmu aizgājusi par tālu, sapratu, kad saņēmu aizrādījumu no sava dzīvesbiedra. Ar to, ka viņa apaviem koridora kurpju plauktiņā jau sen nav vietas, mīļotais samierinājies. Taču nu kurpju kastes bija sākušas ieņemt arvien vairāk vietas arī guļamistabas garderobē, uz trepēm, pie koridora sienas un pat rūpīgi paslēptas zem garajiem ziemas mēteļiem. “Tev nešķiet, ka to apavu ir pārāk daudz? Varbūt ņem un vienreiz uztaisi kurpju revīziju,” kādā brīvdienā viņš ierosināja. Sacīts, darīts. Vilku ārā savu bagātību no visām vietām, kur nu tās bijis iespējams novietot. Kārtoju kurpju pārus citu citam blakus un priecājos. Re, šitās YSL kurpītes uz platformas pirku Amerikā. Tik skaistas, bet pavisam biju par tām piemirsusi (gadus trīs). Tādu skaistumu taču nedrīkst turēt kastē! Jāizliek kurpju plauktiņā, tad noteikti uzvilkšu biežāk (lieki piebilst, ka novietošana redzamā vietā neko nemainīja un skaistās kurpes tā arī palika neuzvilktas). Oooo, un šīs Gucci ar pīto zolīti un bantīti! Vienkārši apburošas! Atminos, ka vienā sānā tās nedaudz berza, bet kas par to? Uz ko gan mēs skaistuma vārdā neesam gatavas! Melnas, brūnas, zilas, zaļas, sarkanas, rozā, lillā, punktotas, svītrotas, raibas un puķainas. Mīļās draudzenes, sarindotas sešās rindās istabas vidū, priecīgas raudzījās manā virzienā un mēmi lūdzās: “Auj mani kājā, auj mani!”

“Un cik pārus no šiem tu esi uzvilkusi?” draugs jautājoši raudzījās manā virzienā. Es nudien apjuku. Kas tas par jautājumu? Skaitīt neproti? 60 pāru, tātad veselus divus mēnešus katru dienu varu staigāt citos apavos. Katru pāri vienu reizi esmu uzvilkusi noteikti. Kādu vilku biežāk, citu retāk. Labi. Citu ievērojami retāk. Vai laikam precīzāk būtu sacīt – dažus bieži, pārējos gandrīz nekad. Kad Kerija no filmas Sekss un Lielpilsēta sacīja savu ikonisko frāzi: “Esmu iztērējusi 40 tūkstošus dolāru par kurpēm, bet man nav, kur dzīvot,” tas šķita ļoti asprātīgi. Par laimi, 40 tūkstošus par kurpēm neesmu iztērējusi un dzīvot man ir kur, taču patiesībā bez aptuveni 30 pāriem es varētu mierīgi iztikt. Naudas izteiksmē tā būtu diezgan liela summiņa, kuru noteikti varētu iztērēt lietderīgāk.

Kurpes kā atmiņu dienasgrāmata

Vai es šī kurpes izmetu ārā? Nu, ko jūs! Alkoholiķi no atkarības taču nevar izārstēt vienā dienā. Nezinu, kā to nosaukt, mediķi šādai krāšanas mānijai noteikti ir izdomājuši diagnozi, bet man gluži vienkārši no šiem apaviem žēl šķirties. Kurpes man saistās ar skaistām atmiņām, nekļūdīgi varu pateikt, kur katru pāri esmu pirkusi un kādi tobrīd bijuši mani apsvērumi. Par dažiem pāriem tikusi izdota pēdējā nauda, un tieši skaistās kurpes man palīdzējušas justies labāk, kad esmu bijusi vientuļa, izmisusi vai depresīva. Tomēr pamazām zināma kārtība manā kurpju plauktā sāka parādīties. Sākumā ar skumjām sirdī atbrīvojos no tiem apaviem, kas bija savu mūžu nokalpojuši un, skaidrs, ka vairs uzvilkti netiks. Dārgo zīmolu kurpītes tomēr neaiztiku un no šodienas skatu punkta raugoties - tas bija pareizs lēmums. Tā kā modes tendences periodiski atkārtojas, šobrīd daudzi seni kurpju pāri kļuvuši ultra aktuāli. No daudzajiem platformeņu pāriem atstāju tikai divus. Vietu kurpju plauktā saglabāja daži interesanti kurpju pāri ar kantainiem papēžiem, kā arī pāris labas balerīnas, mokasīnkurpes, snīkeru pāris un rudens/ziemas sezonas zābaki. Ar pārsteigumu secināju, ka manā kurpju kolekcijā nav neviena pāra klasisku augstpapēžu laiviņu, kā arī ikdienai piemērotu ērtu, šņorējamu kurpju uz zema papēža. Tās ar uzviju esmu iegādājusies pēdējo gadu laikā. Kopš šīs kurpju revīzijas ir pagājuši 4 gadi. Mani jauno kurpju pirkumi kļuvuši retāki, vairāk balstīti uz klasiskām vērtībām. Tagad manā kurpju plauktā ir aptuveni 40 apavu pāri, no kuriem daļai jau varētu piemērot muzeja eksponātu statusu. Taču tas mani neautrauc, galvenais, ka kurpju garderobē valda kārtība, nekas nekur nemētājas un visi apavi ir manā acu priekšā.

Atziņas, pie kurām esmu nonākusi cenšoties cīnīties ar kurpju atkarību:

•    no impulsīviem pirkumiem nav jēgas, jo šādi iegādāti apavi tik un tā netiek valkāti;

•    atbrīvojoties no liekiem apaviem, var ātrāk sapucēties, jo nav jāizmēģina neskaitāmas apavu/apģērbu kombinācijas;

•    skaidri zinot konkrētu vajadzību, var atļauties investēt labā kurpju pārī, kas pēc tam patiešām tiks valkāts;

•    dārgo zīmolu apavus nevajag mest ārā vai kādam atdot. Pat, ja kādā brīdī tie nebūs modē, pēc kāda laika atkal būs aktuāli.

Lai arī teorētiski jaunas kurpes šajā pavasarī man nav nepieciešamas, praktiski vismaz viens jauns papildinājums noteikti būs.

Mans šīs sezonas atklājums - pašmāju kurpju zīmols SAZ. Savu jauno kolekciju zīmola radītājas velta krāsanajai Kubai - kā slavas dziesma mūžīgai vasarai un dzīvei balto smilšu pludmalē.

Elīnas Dobeles apavi vienmēr ir investīcijas cienīgi. Viņas jaunā kolekcija Alvīne ir ceļojums bērnībā, veltījums visām drosmīgajām un elegantajām vecmammām.

Sev raksturīgo ģeometrisku plakņu un līniju saspēli, Elīna Dobele šajā kolekcijā realizējusi eksperimentējot ar papēžiem. Oriģinālās apavu liestu formas ir dizaineres autordarbs.

Šajā sezonā sevi skaļi pieteicis apavu zīmols Mabu by Maria BK. Katrs kurpju pāris ir unikāls, gatavots ar rokām Grieķijā. Dzīvespriecīga nebēdnība, krāsas un aizrautības raksturo šīs kurpes un aizved mūs karstā vasaras piedzīvojumā.

Savulaik Sofija Vebstere bijusi slavenā kurpnieka Nikolasa Kirkvūda asistente. Tagad viņas apavi ir visu modes dāmu sapnis, jo katra kurpīte ir kā īsts mākslas darbs.

Viņas jaunā kolekcija Lilico veltīta okeāna zemūdens pasaulei, rotāta ar rokām darināties ziediem un koraļļiem.

Gucci bārkstainais augstpapēžu kurpju modelis tapis iedvesmojoties no klasiskiem loferiem. Man šis apavu modelis asociējas ar kaut ko karalisku, izmalcinātu un greznu. Īsts saldais ēdiens modes gardēdēm.

Ar kristāliem rotātās, ziedošās Mary Jane stila kurpītes ir no jaunās Dolce&Gabbana pavasara/vasaras kolekcijas. To klasiskais siluets padara šos apavus par nezūdošu vērtību, kura būs aktuāla vienmēr.

Ērtas, kvalitatīvas iešļūcenes ir šīs sezonas must have pirkums. Zīmola N°21 iešļūcenes apvieno sievišķo ar vīrišķo. Striktais, mūsdienīgais dizains, vienkāršs siluets apvienojumā ar netradicionālo banti padara tās ultra modernas.

Teksts: Una Ulme, ageless.lv / Foto: no personiskā arhīva, Shutterstock, ViDaPress