Zeķes sandalēs un citas zeķu valkāšanas kļūdas. Vērtē eksperte
Vai šāds skats ir pieņemams? Par spīti modes dāmu sašutumam, šis jautājums aktualizējas katrā siltajā sezonā.
2016. gada 19. maijs, 09:08

Zeķes sandalēs un citas zeķu valkāšanas kļūdas. Vērtē eksperte

Jauns.lv

Ne tikai zeķes sandalēs, bet arī baltas zeķes pie uzvalka vai cauras zeķubikses ir pretendenti stila katastrofas titulam. Lietišķās etiķetes un protokola speciāliste Gunta Krasta stāsta, ka zeķes ir svarīgs apģērba elements, un dažreiz pat zem bikšu malas mazliet paspīdējusi plika kāja var sabojāt visu koptēlu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dažreiz zeķes nemaz nevajag

Ik gadu vasaras sezonas sākumā aktualizējas jautājums, vai sandales un zeķes ir nešķirams pāris? Etiķetes eksperte norāda, ka tas pilnīgi noteikti ir tabu. Arī dāmām siksniņkurpes ir jāvelk plikās kājās.

Skopais maksā divreiz

Nenošausi greizi, izvēloties smalkvilnas, kokvilnas vai vilnas un zīda sajaukuma zeķes. Dabiskās šķiedras ļauj kājai elpot – pat ja karstajās dienās kājas sasvīdīs, sviedri iztvaikos, un pēdas paliks sausas visu dienu. Turklāt tā neriskēsi palikt kaunā, kad, novelkot apavus, kājas nelabi odīs.

Nevalkā arī nomazgātas, izbalējušas vai izdilušas zeķes.

Daiļajam dzimumam vēlams parūpēties, lai vienmēr līdzi būtu lieks zeķu vai zeķubikšu pāris. Izirušas zeķubikses var ne tikai sabojāt noskaņojumu, bet arī labu iespaidu par sevi.

Krāsu saskaņošanas mācība

Ja neesi pārliecināts, cik izkopta ir tava stila izjūta, izvēlieties vienkrāsainas zeķes. Krāsainas zeķes vai zeķes ar grafiskiem attēliem vislabāk derēs pie džinsiem, ar izņēmumiem brīžos, kad formālo apģērbu gribas izcelt ar svaigu un spilgtu elementu.

Tomēr visbiežāk pie klasiska tumša uzvalka piestāvēs melnas vidēji garas zeķes. Tās var saskaņot ar bikšu krāsu, piemēram, zeķes var būt tumši zilas, tumši pelēkas vai ar neuzkrītošu smalku rakstu. Vasarā, kad uzvalki ir gaišāki, arī zeķes jāpieskaņo bikšu krāsai un apaviem – tām jābūt tikpat tumšām kā apavi, bet tās nedrīkst pārlieku kontrastēt ar biksēm un pārējām drēbēm.

Sievietes lietišķā vidē trāpīs desmitniekā ar plānām, matētām zeķēm vai zeķubiksēm neitrālā miesas krāsā, kurās kājas izskatās viegli iesauļotas. Saki nē visa veida rakstainām zeķēm, tīkliņzeķēm vai zeķēm ar vīli. Ja tomēr etiķete pieļauj vilkt rakstainas zeķes, tad izvēlies zeķes bez noteikta virziena raksta, bet gan tādas, kur ornaments atkārtojas neregulāri, piemēram, punktiņiem vai rombiņiem.

Melni svārki lieliski izskatās kopā ar melnām zeķubiksēm, taču nekad nevelciet melnas zeķubikses pie baltiem svārkiem! Tāpat nevajadzētu valkāt ļoti krāsainas zeķes vai zeķubikses, jo neveiksmīga to izvēle var kaitēt citādi lieliskam koptēlam.

Ja vien neesi medmāsa vai nevalkā tērpu ar baltu apakšmalu, būtu pilnībā jāatsakās no baltām zeķubiksēm. To vietā pie pasteļkrāsas vai gaišiem tērpiem izvēlies caurspīdīgas, plānas miesas krāsas zeķes vai zeķubikses.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kur plāno doties?

Ikdienā aizmirsti par baltajām zeķēm, tās lai paliek vilkšanai pie baltām biksēm vai sporta klubā pie sporta apģērba.

Dāmām, kuras ikdienā nēsā sportiskus apavus kopā ar svārkiem, jāiegaumē – jo sportiskāki apavi, jo biezākām un necaurspīdīgākām jābūt zeķubiksēm. Un otrādi – jo elegantākas kurpes, jo plānākas, smalkākas zeķes jāizvēlas.

Nerādi plikumus

Kāju ikri jāpiesedz vienmēr – zeķēm ir jābūt tik garām, lai, apsēžoties un pārliekot kāju pār kāju, nebūtu redzama plika kāja. Izņēmums, ja vien pieļauj etiķete, ir vasarā bez zeķēm valkāt loferus vai mokasīnus.

Izvēloties svārkus vai kleitu, pusgarās zeķes atstāj skapī. Īpaši, ja svārku priekšā, aizmugurē vai sānos ir šķēlums.


Karlīna Timofejeva/ Publicitātes foto