Līgavas rota. Visu laiku skaistākās kāzu kleitas. TOPS
Karaliene Viktorija, 1840. gads.
2016. gada 31. augusts, 07:03

Līgavas rota. Visu laiku skaistākās kāzu kleitas. TOPS

Jauns.lv

Līdzīgi kā aktuālā mode, arī kāzu kleitas ir laikmeta liecinieces un demonstrē valdošo garu, vēlmes un ilgas un, nenoliedzami, arī valkātājas personību un romantiskos priekšstatus. Visu laiku skaistākās un neparastākās kāzu kleitas, ko nespējam aizmirst.

Pirmā baltā kleita

Lielbritānijas un Īrijas Apvienotās Karalistes karalienes Viktorijas laulība ar brālēnu Albertu pretēji ierastajai karaļnama politikai tika slēgta nevis politiska aprēķina, bet gan patiesas mīlestības dēļ. Pēc kāzām Viktoriju pasludināja par romantiķi un sapņotāju, jo zelta vai sudraba krāsas mantijas vietā viņa pie altāra gāja tērpusies balta satīna kleitā ar mežģīnēm, bet karalisko tiāru aizstāja oranžas krāsas ziedi. Līdz tam tradicionāli un funkcionāli, padarot tērpu par otrreiz valkājamu, līgavas izvēlējās kleitu savā iecienītākajā krāsā, pat melnā. Jaunās karalienes krāsu izvēle skaitījās moderna un novatoriska, un viņas nepraktiskajam luksusam steidzās sekot arī citas turīgās sabiedrības daļas līgavas.

Amerikāņu sirdspuķīte

Kad Žaklīna un Džons Kenediji grasījās laulāties, nākamā ASV prezidenta tēvs gādāja par to, lai jaunlaulāto vizuālais tēls atbilstu ģimenes augstajam sociālajam stāvoklim, un instruēja topošo līgavu par to, cik iespaidīgai, grandiozai un izsmalcinātai būtu jābūt viņas kāzu kleitai. Līgava paklausīja. Žaklīnas augumam cieši piegulošā neoviktoriānisma stila kleita bija šūta no 45 metriem zīda tafetas, un kleitas saulesgriezuma svārku daļu rotāja miniatūri vaska ziedi. Kā protesta elementu Kenediju ģimenes iegribām Žaklīnai izdevās pievienot arī nostalģijas simbolu – savas vecmāmiņas garo rožu raksta mežģīņu plīvuru. Lai gan kleita vēl tagad tiek dievināta, bijusī pirmā lēdija atzinusies, ka viņai patiesi riebies “neveiklais kāzu tērps”.

Balerīna

Tērpusies franču augstās modes dizainera Pjēra Balmēna radītā, desmitgadei raksturīgā new look silueta kleitā ar kuplu svārku un piegulošu vidukļa daļu, aktrise Odrija Hepberna Šveicē tuvāko draugu un ģimenes lokā apprecējās ar kolēģi Melu Fēreru. Pastiprinot maģiskumu un notikuma romantiku, Odrijas matus rotāja īsti rožu ziedi.

Holivuda karaļnamā

1956. gada kinofilmā The Swan Holivudas zvaigzne aktrise Greisa Kellija attēloja princesi, un šis sapni kļuva par realitāti tā paša gada aprīlī, kad viņa apprecējās ar Monako princi firstu Renē. Jaunās Eiropas karaļnama pārstāves kleita bija Holivudas grandiozās fantāzijas iemiesojums. Dizaineres Helen Rose kāzu kleita, ko aktrisei dāvināja kino studija MGM, bija radīta no 22 metriem zīda tafetas, antīkām mežģīnēm, un tās tapšana šuvēju komandai aizņēma sešas nedēļas. Šī leģendārā kleita arī esot bijusi Kembridžas hercogienes Keitas Midltones kāzu tērpa galvenais iedvesmas avots.

Vienkārši un neformāli

Precoties ar mūziķi Frenku Sinatru, aktrise Mia Ferova atteicās no laikam raksturīgās sievišķīgo kāzu kleitu tendences un izvēlējās sešdesmitajiem gadiem raksturīgu atturīgu, lakonisku kostīmu. Tolaik divdesmit vienu gadu vecā Mia kļuva par jau 50 gadu slieksni sasniegušā Frenka trešo sievu, un atturīgais tērps iemiesoja laulību neformālo gaisotni – 15 minūšu ilga ceremonija Lasvegasas viesnīcā.

Tenisa kāzu tērps

Multimediju mākslinieces Joko Ono un The Beatles slavenā dalībnieka Džona Lenona kāzu diena Gibraltārā bija tikpat oriģināla un neierasta kā pats pāris un viņu ekscentriskie uzskati. Arī apģērbs atbilstošs – mini kleita, kas papildināta ar lielu saules cepuri, pārlielām saulesbrillēm un garām zeķēm. Pāris izskatījās tā, it kā gatavotos doties uz tenisa laukumu. Šis komplekts ir kārtējā liecība tam, ka arī bez pompoza kāzu tērpa var izskatīties gaumīga un radoša.

Kāzu smokings

Sakot jāvārdu ekscentriskajam mūziķim Mikam Džegeram, Bjanka izlēma neievērot tradicionālās kāzu tērpu tradīcijas un kleitas vietā izvēlējās franču modes dizainera Īva Senlorāna ikonisko smokinga žaketi komplektā ar baltiem svārkiem. Uz kailas miesas uzvilktā žakete izstaroja jutekliskumu, un ar auduma rozēm rotātā cepure, kas bija aptīta ar tilla plīvuru, šo komplektu padarīja par visroķīgāko kāzu tērpu pasaulē.

Pelnrušķīte

Lēdijas Diānas Spenseres Pelnrušķītes kāzu kleita pēc laulībām ar Lielbritānijas princi Čārlzu kļuva par jaunās līgavu paaudzes modes standartu. Kleita tapa pēc Deivida un Elizabetes Emanuelu dizaina, un tajā tika iekļauti visi karaliskuma un pompozuma simboli un elementi – volānu kārtas, bantes, smalkākie audumi, 10 tūkstoši pērļu un citu dārgakmeņu, izšūtas mežģīnes, krinolīns, korsete un bezgalīgi garš plīvurs (astoņi metri), kas iegājis vēsturē kā līdz šim garākais karalisko kāzu plīvurs.

Kleita kā rehabilitācija

Kā viens no ikoniskākajiem kāzu tērpiem Viktorijas un Alberta muzejā Londonā eksponēta britu supermodeles Keitas Mosas kāzu kleita, kas Keitai bija mugurā kāzās ar grupas The Kills mūziķi Džeimiju Hincu. Dizainera Džona Galiāno radītā kleita bija emocionāls notikums ne tikai modelei, bet arī pašam dizainerim. Tas bija laiks, kad antisemītisku izteikumu dēļ Džons Galiāno bija padzīts no saviem modes namiem un industrijas, bet Keitas lūgums izskanēja kā kompliments: “Laikā, kad nespēju pacelt pat zīmuli, viņa mani izaicināja atkal būt par Džonu Galiāno. Tā bija mana radošā rehabilitācija,” ir atzinis dizainers.

Britu monarhijas jaunā paaudze

Pēc kāzām ar princi Viljamu Keita Midltone kļuva par Kembridžas hercogieni. Viņas ilgstoši glabātais kāzu kleitas noslēpums bija Alexander McQueen zīmola jaunā radošā direktore Sāra Bērtone, kura mēnešiem ilgi darināja kleitu viktoriānisma stilā ar visiem britu jaunās monarhijas simboliem – mežģīņu detaļās iekļaujot Apvienotās Karalistes četras emblēmas – rozi, narcisi, dadzi un balto āboliņu. Tradīcija par aizlienētu elementu tika īstenota tiāras galvas rotā, bet “kaut ko zilu” simbolizējusi kleitas vīlēs iestrādāta zila mežģīne.

Kā no modes žurnāla lappusēm

Kāzās ar otro vīru video direktoru Alanu Fērgusonu mūziķe Solanža Noulza izvairījās no tradīcijām. Kāzu norises vietā Ņūorleānā tradicionālā limuzīna vietā līgava ieradās ar baltu, krēmkrāsas rozēm rotātu velosipēdu un pati bija tērpusies franču dizainera Stefana Rolanda ziloņkrāsas bikškostīmā. Kāzu laikā Solanža tērpus nomainīja sešas reizes, kulminācijas mirklim – laulību ceremonijai – izvēloties modes zīmola Kenzo radošās komandas veikumu – baltu, lakonisku kāzu kleitu ar apmetni. Riskants, drosmīgs, bet ļoti spēcīgs un pārdomāts solis un stils.

Instagram pomps

Kopš hiphopa mūziķis Kanje Vests bildināja realitātes šova Keeping Up With Kardashians zvaigzni Kimu Kardašjanu, popkultūras slavenākā pāra svinību plānus apvija teju tikpat spraigas spekulācijas kā ap Kembridžas hercogienes Keitas Midltones tērpu. Pāris, kura ikviena publiska darbība, izteikums un apģērbs līdzinās labi iestudētam teatrālam šovam, arī šos intīmos svētkus padarīja atbilstošus Instagram paaudzes vērtībām. Padomāts bija par visu. Kimas nāras silueta kleitu no mežģīnēm un stratēģiski izvietotiem caurspīdīgiem audumu paneļiem darināja ģimenes draugs, modes nama Givenchy radošais direktors Rikardo Tiski. Slavenās māmiņas kleitai līdzīgu augstās modes tērpu dizainers bija radījis arī meitai Nortai. Bet Instagram nodevai un pāra stila izjūtas demonstrācijai – pāra tērpiem pieskaņota foto siena no ziediem.

Ekstravagants liriskums

Nu jau šķirtā mūziķu pāra Gvenas Stefani un Gevina Rosdeila kāzas tikai ieturētas tradicionālā anglikāņu ceremonijā Svētā Pāvila katedrālē Londonā, un līgavas tērps kā unikāls mākslas darbs vēlāk tika ziedots Viktorijas un Alberta muzejam. Kleitas autoram, slavenajam Džonam Galiāno (toreiz Christian Dior modes namā) bija izdevies tajā iemiesot jaunās sievas neatkarību, pašpārliecinātību un vienlaikus lirisku poētiskumu. “Pēc saderināšanās izlēmu, ka vēlos grandiozu, bet netradicionālu kleitu,” apgalvojusi mūziķe, un tāda tā tapusi no tradicionālā baltā zīda. Eekstravagancei lejas daļa tika nokrāsota ar spilgti rozā aerosola krāsas baloniņu.

Mūžam Chanel

Aktrise Keira Naitlija, kura Chanel īsfilmā atveidojusi zīmola izveidotāju dizaineri Koko Šaneli, arī savā kāzu dienā ar grupas Klaxons mūziķi Džeimsu Raitonu palikusi uzticīga klasikai – Chanel. Slepenajā un klusajā vienpadsmit viesu kāzu ceremonijā mātes dārzā Francijas dienvidos aktrise bija tērpusies Chanel kleitā ar speciāli viņai radītu tvīda žaketi un, protams, Chanel laiviņkurpēs. Pieticīgā Keira nezvanīja Chanel dizainerim Karlam Lāgerfeldam un nelūdza sev radīt kāzu tērpu, taču izvēlējās kleitu, kas viņas skapī bija glabājusies jau piecus gadus.

Panku kleita

Dita fon Tīsa ir ne tikai burleskas dejotāja, bet arī pin up dzīvesstila iemiesotāja. Pat savā kāzu dienā ar skandalozo mūziķi Merilinu Mensonu trauslā skaistule izvēlējās tērpties panku karalienes dizaineres Vivjenas Vestvudas dizainētā lillā tafetas kleitā. Tikpat efektīga un drosmīga bija arī Stephen Jones galvas rota, Mr Pearl korsete un Christian Louboutin kurpes uz augstiem papēžiem. Efektīgs tērps un ātra, gadu ilga laulība.

Transatlantiskā Skārleta O’Hāra

Bijušās meiteņu grupas Spice Girls dalībnieces un šobrīd modes dizaineres Viktorijas Bekhmenas laulība ar bijušo futbolistu Deividu Bekhemu ir rekordilga slavenībām – 17 gadi! Līgavas šampanieša krāsas kleitu ar sešus metrus garu asti darināja slavenākā kāzu kleitu autore Vera Vanga. “Viktorija vēlējās, lai viņas viduklis būtu tik šmaugs kā Vējiem līdzi varonei Skārletai O’Hārai, tāpēc korseti radīja Londonas meistars Mr Pearl. Lai sasniegtu vēlamo efektu, kleitas augšdaļa no Mr Pearl Londonā uz Ņujorku pie manis ceļoja vismaz sešas reizes. Tāpēc es to dēvēju par Transatlantisko kleitu,” atceras dizainere.

Bērni kā dizaineri

Vienmēr tiecoties pēc individuālisma un personiskuma, aktrise Andželīna Džolija arī savā kāzu dienā ar aktieri Bredu Pitu nodemonstrēja, cik būtiska viņai ir ģimene. Donatellas Versačes radītā, klasiski baltā un mirdzošā satīna kāzu kleita tika papildināta ar romantisku un īpašu plīvuru, ko rotāja Atelier Versace izšūti pāra sešu bērnu zīmējumi. “Vēlējos, lai bērni būtu notikuma daļa un lai tas atspoguļojas arī kleitā. Tā ir mūsu ģimene, tas reprezentē veidu, kā dzīvojam,” skaidroja aktrise.

Oriģinalitātes līdzsvars

Amerikas ielu stila zvaigzne un sabiedrības dāma Olīvija Palermo ar ilggadējo mīlestību modeli Johanu Hjūblu apprecējās tērpā, kas modes speciālistiem ļāvis izvērst diskusijas par viņas patiesi oriģinālo pieeju tradīcijām. Klasiskās kāzu kleitas vietā līgava bija tērpusies trīsdaļīgā dizaineres Karolīnas Herreras radītā tērpā, kas sastāvēja no kašmira džempera, smalkiem šortiem un organzas svārkiem. Suminot moderno laiku modes varoni Keriju Bredšovu no seriāla Sekss un lielpilsēta un tradīciju par zilas krāsas elementiem, kājās Olīvijai bija zilas Manolo Blahnik kurpes. Savu oriģinālo kāzu tērpu sabiedrības dāma komentēja šādi: “Tas bija nedaudz īss, nedaudz viegls un augšpusē konservatīvs. Līdzsvars – tas ir labi.”


Anita Sedliņa, žurnāls “OK!” / Foto: Vida Press