Viss par ķimenēm. Kas tajās ir tik vērtīgs + 8 veidi, kā ķimenes izmantot virtuvē
Ķimenes daudziem dārzeņiem izceļ to raksturīgo garšu. It sevišķi tas sakāms par kāpostiem, sviestā ceptiem jaunajiem kartupeļiem, sarkanajām bietēm, burkāniem.
2014. gada 28. novembris, 13:17

Viss par ķimenēm. Kas tajās ir tik vērtīgs + 8 veidi, kā ķimenes izmantot virtuvē

Jauns.lv

Ķimenes satur daudz ēterisko eļļu, kas palīdz regulēt vielmaiņu, novērš krampjainas sajūtas un vēdera uzpūšanos. Šo dziedniecisko efektu augstu vērtēja arī senie ēģiptieši, par to liecina četrtūkstoš gadu vecs papiruss, kurā plaši aprakstītas ķimeņu vērtīgās īpašības, kas jo sevišķi nāk par labu gremošanas un zarnu trakta vainu dziedēšanai.

Ķimenes veicina apetīti, palīdz pret smaguma sajūtu, kad ieēsts par daudz un ēdiens bijis par smagu un treknu. Savukārt jaunajām māmiņām ķimeņu tēja ir klasisks līdzeklis, kas veicina piena rašanos. Uzskata, ka sēkliņām piemīt arī antibakteriāla iedarbība, turklāt tās noder paģiru remdēšanai pēc pamatīgākas uzdzīves.

Kur izmanto ķimenes?

* Virtuvē izmanto gan veselas, gan samaltas ķimeņu sēklas. Tām piemīt spēcīgs aromāts un saldeni asa garša. Ja nepieciešamas maltas ķimenes, ieteicams sēkliņas samalt neilgu brīdi pirms pievienošanas ēdienam.

* Kā garšvielu var izmantot arī jaunās, svaigās ķimeņu lapiņas. Tām piemīt maigs, viegls aromāts, un tās izmanto kā garšvielu zupām un salātiem.

* Tā kā ķimenēm piemīt intensīva garša, tās pārsvarā lieto vienas pašas, īpaši nekombinējot ar citām garšvielām, lai gan tā ir gaumes lieta. Pipari un malts čili gan netraucē izpausties ķimeņu garšai.

* Kulinārijas speciālisti ir izstrādājuši dažādus garšvielu maisījumus ar ķimenēm, bet viens no vislabākajiem ir garšvielu maisījums gulašam. Tas sastāv no majorāna, ķiplokiem, ķimenēm un rīvētas citronu miziņas.

* Ķimenes daudziem dārzeņiem izceļ to raksturīgo garšu. It sevišķi tas sakāms par kāpostiem, sviestā ceptiem jaunajiem kartupeļiem, sarkanajām bietēm, burkāniem.

Kur vēl lieto ķimenes?

* Ja ķimenes ieber ūdenī, kurā vārās kāposti, virtuvē samazinās kāpostu aromāts, kas ne visiem ir patīkams.

* Ķimenes plaši izmanto liķieru un dažādu uzlējumu gatavošanā. Ļoti populārs šajā kategorijā ir akvavits, ko mazās devās iesaka arī gremošanas sistēmas regulēšanai.

* Kulinārijā izmanto arī sakapātas ķimeņu sēkliņas. Lai kapājot tās nesprāgtu uz visām pusēm, sēklas samaisa ar dažiem pilieniem eļļas.

Kā iemānīt ķimenes tiem, kam tās negaršo?

Šim nolūkam noder vienkāršs paņēmiens: ķimenes ieber lina vai kokvilnas maisiņā, to iekarina katlā un pēc ēdiena pagatavošanas izņem laukā. Šādā gadījumā ķimeņu garša būs izteiksmīga, taču daudz maigāka nekā tad, ja būtu pievienotas veselas sēkliņas.

Svarīgi par ķimenēm!

Receptēs dažkārt iesaka parastās ķimenes aizstāt ar romiešu jeb indiešu ķimenēm, taču rezultātā sanāk pavisam cita garša. Gan garša, gan aromāts mūsu ķimenēm un romiešu ķimenēm ļoti atšķiras, tādēļ tās nevar aizstāt vienu ar otru.

Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock