Četri ģenētiskās nabadzības iemesli. Izlasi, bet NEMĀCI to saviem bērniem
Sīkmanīga domāšana ir tad, ja sekcijā tev stāv eleganti un skaisti porcelāna trauki, bet tēju katru rītu tu dzer no ieplaisājušas un apdrupušas krūzītes.
Bērni
2015. gada 19. augusts, 20:01

Četri ģenētiskās nabadzības iemesli. Izlasi, bet NEMĀCI to saviem bērniem

Jauns.lv

Gan bagātība, gan nabadzība ir prāta stāvoklis, ne tikai valsts sociālekonomiskais stāvoklis. Dažreiz ir ļoti grūti pieņemt apziņu, ka paši esam atbildīgi par to dzīves līmeni, kuru sev un saviem bērniem esam radījuši. Par nabadzības rašanās iemesliem grāmatā “Natālijas Greisas likumi” stāsta biznesa trenere no Krievijas Natālija Greisa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lūk, četras izplatītas domāšanas un uztveres kļūdas, kas aizšķērso ceļu uz cilvēka cienīgu dzīvi un emocionālo labsajūtu.

Mentalitāte

Grāmatas autore, kas, līdzīgi kā daudzi no mums, augusi vēlīnos padomju gados, atcerās kādu savas bērnības epizodi. Kopā ar  draudzeni viņas lēkājušas pa dīvānu, kura atsperes jau sen bija nokalpojušas savu darba mūžu, bet tā kā dīvāniņš vēl nebija izmests, tad tīri labi derēja bērnu dauzonībām.

Pēc 20 gadiem viņa apciemoja savu bērnības laika draudzeni un atklāja, ka vecā, sen jau salauztā mēbele joprojām stāv istabas stūrī.

Turklāt pa šiem diviem gadu desmitiem dzīvoklītis bija nolaists vēl vairāk, sienas bija netīras, griestu stūri nopelējuši, logi noputējuši, spogulis ieplaisājis.... Pat ja nav naudas jaunām mēbelēm, tad tomēr visbiežāk nabadzība, netīrība un nevīžība iet roku rokās. Netīrība un nevīžība nav nabadzības izpausmes, bet gan īpašs domāšanas veids, kas pieļauj par sevi nerūpēties tieši tāpat, kā ļaut iegrimt netīrībā videi, kurā dzīvojam. Padomājiet par šo sakarību!

Sīkmanīga domāšana

Ko tas nozīmē - būt sīkmanīgam? Tas ir tad, ja sekcijā tev stāv eleganti un skaisti porcelāna trauki, bet tēju katru rītu tu dzer no ieplaisājušas un apdrupušas krūzītes.  Šīs izpausmes bieži var novērot pie gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kas piedzīvojuši trūcīgus laikus, tomēr nav vērts saglabāt šo ieradumu - apdalīt pašam sevi. Negaidi Lielo Dienu, kad būs iemesls celt galdā pašu labāko. Katra diena jādzīvo kā svētki. Gaidot īsto dzīvi, esošā diena paiet nabadzībā un pieticībā.

Pelnrušķītes kompleksi

Krājkasīte, kurā katru dienu tiek iemesti pāris eiro, lai pēc 10 gadiem tiktu pie kārotās vasarnīcas ,neatmaksājas, ja tas tiek darīts uz tuvinieku un bērnu prieka rēķina. Nevienam nebūs vajadzīga mājiņa, kurā pavadīt brīvdienas, ja tas būs izdarīts uz citu mazo ikdienišķo prieciņu rēķina. Laimīga bērnība bez saldumiem, karuseļiem un kopīgiem izbraucieniem kopā ar ģimeni nav iedomājama. Bezgalīgu taupīšanu iemācās arī bērni, kas vēlāk, izaugot, no vienas puses kautrējas no nabadzības, bet no otras puses savādāk dzīvot neprot.

Patiesībā labi izskatīties un uzvesties ar pašcieņu, neuzsverot nemitīgu vajadzību taupīt, var ikviens. Iemāciet savām meitām būt sievišķīgām ar tiem līdzekļiem, kas ir pieejami. Nelieciet taupīt un neuzveriet to, ka sievieti krāšņo pieticība un pelēcība. Tā nav! Pārlieka taupība bez pamatotas vajadzības nogalina sievišķību un audzina Pelnrušķītes, kas baidās tērēt naudu savām vajadzībām un priekam pat tad, kad nauda ir. Nopērkot kaut ko sev, rodas vainas sajūta. Tā vietā, lai priecātos, garastāvoklis pasliktinās. Bailes pazaudēt naudu ir vēl viens iemācītās nabadzības piemērs.

Neapzināta programmēšana

Bērni, kas ikdienā redz nabadzību, trūkumu, nevīžību, neapzināti iemācās domāt, ka tā ir normāla situācija. Pusaudžu gados viņi sāk apzināties, ka dzīvo trūkumā, sākumā viņi kautrējas, pie tam - pieņem kā normu. Tiesa, ir daži cilvēki, kurus nomācošā nabadzība bērnībā motivē izrauties no bezcerīgā stāvokļa, tomēr tie ir salīdzinoši reti garījumi.

"Bagātība ir prāta stāvoklis", tieši tāpat kā nabadzība - tas ir domāšanas veids.

Mammamuntetiem.lv/Foto: Vida Press