6 idejas, kā apsveikt savu tēti Tēva dienā
Braunijs, krūzīte vai plaukstas nospiedums. Tētim patiks!
2015. gada 10. septembris, 16:10

6 idejas, kā apsveikt savu tēti Tēva dienā

Kasjauns.lv

Latvijā Tēva dienu kā oficiālus svētkus pasludināja 2009. gadā, un tā atzīmējama septembra otrajā svētdienā. Ar katru gadu arvien vairāk šo tradīciju ievieš bērnudārzos, organizējot Tēva dienas svinības. Lai rosinātu izdomu, kādas brīnišķīgas dāvaniņas pasniegt tētim šajos īpašajos svētkos, piedāvājam 6 idejas!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

GATAVOJAM ŠOKOLĀDES ŪSAS!

Vēlos būt līdzīgs tētim! Vai tavam tētim ir ūsas? Vai viņam piestāvētu? Kādas ūsas izskatītos vislabāk?

Dari tā:

1) izgriez ūsu šablonu;

2) divas reizes šo šablonu pārzīmē uz šokolādes krāsas papīra vai kartona un izgriez;

3) paņem kociņu un uzlīmē izgrieztās ūsas tā augšpusē – tā, lai abas puses turētos kopā un vidū būtu kociņš. Kociņu droši vari aizstāt ar zīmuli.

Lūk, šokolādes ūsas gatavas! Esi radošs – izgatavo ūsas gan sev, gan tētim!

PAŠU APGLEZNOTA KAKLASAITE TĒTIM!

Lai uzšūtu tētim brīnišķīgu kaklasaiti, būs nepieciešams audums, diegs, adata, šķēres, audumam piemērotas tekstilkrāsas.

Dari tā:

1) paņem īstu kaklasaiti un uz auduma apvelc tās kontūru;

2) izgriez šādus divus auduma gabalus un rūpīgi sašuj kopā, atstājot šaurāko galu neaizšūtu;

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

3) lai izvērstu kaklasaiti uz labo pusi, izmanto zīmuli. Ar tā palīdzību kaklasaites platāko daļu ieloki uz vidu un stum līdz kaklasaites šaurajam galam. Tā varēsi kaklasaiti izvērst uz pareizo pusi;

4) aizšuj šaurāko galu un kārtīgi nogludini visu kaklasaiti;

5) izmantojot tekstilkrāsas, izdaiļo tēta jauno kaklasaiti.

TĒTA MĪĻĀKĀ KRŪZĪTE!

Apglezno tēta krūzīti. Lai tētis, dzerot rīta kafiju, vienmēr pasmaidītu, uz krūzītes ar speciāliem flomāsteriem veido neparastus zīmējumus, uzrakstus un mīļus vārdus.

GARŠĪGĀKAIS UN SALDĀKAIS TĒVA DIENAS APSVEIKUMS!

Vai esi kādreiz zīmējis ar šokolādi? Vai zināji, ka, izmantojot šokolādi, iespējams radīt skaistus un interesantus mākslas darbus?

Dari tā:

1) nopērc un izkausē šokolādi. Atceries, ka šokolādi var kausēt tikai un vienīgi ūdens peldē. Tas ir ļoti interesants un aizraujošs process (Vēro! Uzzini! Mācies!);

2) sameklē baltu lapu un otu;

3) otiņu iemērc šokolādē un sāc radīt brīnumus – zīmē;

4) pēc mākslas darba pabeigšanas ļauj šokolādei nožūt;

5) kad zīmējums nožuvis un šokolāde sacietējusi, vari ķerties pie pašas galvenās daļas – dāvināšanas;

6) saldo apsveikumu tētis var ielikt rāmītī un vēl ilgi glabāt patīkamās atmiņas un bērna mākslas šedevru.

UZCEP IZCILI GARDO KŪKU BRAUNIJU!

Mammas un bērna kopīgais noslēpums, gatavošanas prieks un pārsteigums!

Vai tev patīk gatavot? Vai esi gatavojis kopā ar mammu? Ņem mammu pie rokas, dodieties uz veikalu pēc garšīgās „Laimas” šokolādes un kopīgiem spēkiem pagatavojiet tētim saldu pārsteigumu!

1. Šokolādes braunija pagatavošanai nepieciešams: tumšā „Laimas” šokolāde (70%) – 300 g, sviests – 90 g, pekanrieksti – 75 g (var aizstāt ar valriekstiem), medus – 1 ēdamkarote, kviešu milti – 75 g, olas (lielas) – 2 gab., brūnais muscovado cukurs – 100 g (var izmantot arī parasto – balto), cepamais pulveris – 1 tējkarote, vaniļas cukurs – pāris šķipsnu.

2. Ūdens peldē kopā ar sviestu izkausējiet pusi no receptē paredzētā šokolādes daudzuma. Otru pusi vajadzēs sasmalcināt nelielos gabaliņos, ko pēc tam iemaisīt braunija mīklā. Cepoties šie gabaliņi kusīs, un braunijs būs vēl šokolādīgāks.

3. Brauniji mēdz būt ļoti dažādi, bieži vien tiem pievieno riekstus (parasti valriekstus vai pekanriekstus). Kamēr šokolāde kūst, sasmalciniet ne pārāk mazos gabalos pekanriekstus. Dažus atstājiet dekoram. Sasmalcinātos pekanriekstus pievienojiet šokolādes gabaliņiem.

4. Saputojiet 2 lielas vistu olas ar brūno muscovado cukuru. Šis cukurs braunijam dos specifisku garšas niansi, taču droši varat izmantot arī parasto balto cukuru. Kad olas sakultas, pievienojiet izkausēto šokolādi. Pēc tam masai pievienojiet miltus, ēdamkaroti medus, nedaudz vaniļas cukura un pustējkaroti cepamā pulvera. Masu viegli samaisiet, līdz tā kļūst viendabīga, tad iemaisiet sasmalcinātos riekstus un šokolādes gabaliņus. Lai kūka izskatītos interesantāk, baltās šokolādes braunijam var pievienot brūnās šokolādes gabaliņus un otrādi: brūnās šokolādes braunijam – baltās šokolādes gabaliņus.

5. Kad braunija masa gatava, lieciet to iepriekš līdz 175 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepiet 20 minūtes, tad pārbaudiet masu ar kociņu – tai pie kociņa ir jālīp, bet tā nedrīkst būt šķidra. Braunijam jābūt diezgan ķepīgam, mīkstam, pat varētu teikt – pusjēlam. Brauniju varat cept, cik vien biezu vēlaties – no tā atkarīgs tikai kūkas cepšanas ilgums. Šoreiz cepam plāno brauniju (apmēram pusotru centimetru bieza mīklas kārta). Braunijs ārkārtīgi labi garšo, ja to ēd karstu kopā ar saldējumu.

Brauniju var izcept iepriekš un turēt slēgtā traukā pat nedēļu. Mēs gan nepazīstam nevienu, kuram ir izdevies šo gardumu noturēt ledusskapī nedēļu – to kaut kā vienmēr apēd ātrāk...

PLAUKSTAS NOSPIEDUMS!

Izmantojot sāls mīklu, mālu vai ģipsi, izveido mazā bērna plaukstas vai pēdas nospiedumu, kuru vēlāk ierāmē.

Lai pagatavotu pavisam vienkāršu sāls mīklu, ko var mīcīt un kas pēc tam sacietētu, nepieciešams: bļoda, milti – 300 g, sāls – 300 g, ūdens – 200 ml.

Visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc kopā, lai izveidotos masa, kuru vari viegli mīcīt. Ūdeni lej pamazām un vēro, lai tā nebūtu par daudz, citādi mīkla lips pie pirkstiem. Ar šo mīklu var darboties tieši tāpat kā ar plastilīnu – veidot figūriņas, iespiest formiņas. Atšķirībā no plastilīna šī mīkla sacietē, tāpēc izveidotās lietas neizjuks.

KONKURSS!

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” kopā ar „Laimas” šokolādes muzeju aicina ikvienu bērnudārza grupiņu piedalīties ideju konkursā „Kā mēs sveicam savus tētus”. Konkursa galvenais uzdevums – iesūtīt savu ideju tētu sveikšanai. Iesūtītās ierosmes publicēsim portālā, Tēva dienas oficiālajā lapā „Tevadiena.lv”. Kopā saliktas, tās būs iedvesmas avots citiem!

GALVENĀ BALVA

– iespēja vienai bērnudārza grupiņai doties saldā ceļojumā uz

„Laimas” šokolādes muzeju, kā arī LEGO konstruktoru komplekti!

KONKURSA NOTEIKUMI

• Iesūti vismaz vienu ideju kopā ar foto, kā bērnudārzā esat atzīmējuši Tēva dienu vai ar kādu dāvanu esat iepriecinājuši tētus. Idejai nav obligāti jābūt īstenotai šajā gadā, tā var atspoguļot arī iepriekšējo gadu svinības.

• Konkursa darbus sūtiet līdz 15. septembrim (ieskaitot) uz e-pastu: redakcija@mammam.lv, audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi „Konkursam”. Adrese: SIA „Mammām un Tētiem”, Brīvības iela 40–16, LV-1050. (Pasta zīmogs – 15. septembris.)

• Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.

• Uzvarētājus noskaidros 21. septembrī.

mammamuntetiem.lv / Publicitātes foto