Attiecības
2015. gada 29. oktobris, 19:12

6 veselības problēmas, kuras noteikti jāizrunā ar savu partneri

Jauns.lv

Ja gribat, lai jūsu attiecības būtu godīgas un ilgstošas, svarīgi ir būt atklātiem vienam pret otru. Īpaši, ja runa ir par veselību. Šāda atklāta izrunāšanās noteikti palīdzēs izvairīties iespējamām domstarpībām nākotnē.

“Sava mīļotā cilvēka veselības stāvokļa izprašana ir ļoti svarīga,” atzīst rakstniece, socioloģe un seksoloģe Kerola Kvīna, iesakot: ja neesat droši, kā dzīvesbiedrs uztvers šo informāciju, vēlams to iepriekš apspriest ar psihoterapeitu vai citu pieredzējušu speciālistu.

Tomēr veselība ir delikāta lieta un viss var nebūt tik vienkārši. Kuras veselības problēmas nevajag slēpt no sava mīļotā cilvēka?

Seksuālas problēmas

Sekss ir normāla veselīgu attiecību daļa, taču intīmās dzīves problēmas daudziem joprojām šķiet kaut kas apkaunojošs. Tomēr ar partneri vajadzētu pārrunāt gan sāpes dzimumakta laikā, gan priekšlaicīgu ejakulāciju, erektilo disfunkciju, orgasma neesamību un tamlīdzīgas lietas.

Psiholoģijas profesore Ramani Durvasula uzskata, ka šīs lietas vislabāk apspriest nevis brīdī, kad kaili guļat gultā, bet gan tad, kad esat atslābuši, mierīgi un uz visu raugāties racionāli. Psiholoģe atgādina, ka ļoti bieži atklāta un sirsnīga saruna palīdz atvērties arī otram cilvēkam.

Psihes problēmas

Par psihes problēmām runāt ir būtiski, jo tieši tās var radīt lielākos pārpratumus attiecībās. Depresija, paranoja, emocionālā nestabilitāte, agresija un daudzi citi psihiska rakstura traucējumi ir iemesls, kāpēc cilvēkiem grūti sadzīvot pat pašiem ar sevi, kur nu vēl ar otru cilvēku.

Psiholoģe Durvasula atklāj, ka lielākā daļa cilvēku patiesībā nemaz nevēlētos iet uz otro randiņu ar personu, kurai ir psihiskas dabas traucējumi, jo tas nozīmē sarežģījumus un nervu bojāšanu arī līdzcilvēkiem. Tāpēc viņa iesaka pārrunāt šīs lietas un godīgi izstāstīt partnerim, kā cīnās ar šīm problēmām un ka psihes traucējumi nav pasaules gals – tāpat ir iespējama normāla dzīve, ģimene, attiecības.

Pagātnes traumas

Pagātnes traumas var attiecības totāli saārdīt gabalos. Pēc speciālistu teiktā, pēc piedzīvotām pagātnes traumām cilvēki bieži ir viegli ievainojami, apmulsuši, neziņā, ko darīt, lai justos drošībā. Psiholoģiskās traumas iedarbība nebeidzas ar personiskajiem pārdzīvojumiem, bet gan pāriet citos līmeņos un ietekmē tos. Arī attiecības ar mīļoto cilvēku.

Traumas var būt vienreizējas, piemēram, autoavārija, izvarošana vai arī tādas, kas turpinājušās ilgstoši – piemēram, vardarbība (gan fiziska, gan psiholoģiska).

Laulību speciāliste Dženifera Lēra atgādina: ja vēlamies attiecībās izvairīties no sarežģījumiem, pagātnes traumas ir jāsaprot un jātiek ar tām galā. Ilgstošās attiecībās cilvēki iemācās atrast kopsaucēju un sadzīvot ar abu traumām un atšķirībām. “Uzticiet partnerim, ko esat pārdzīvojis pagātnē. Tā ir jūsu attiecību daļa – atbalstīt vienam otru.”

Ģenētiskas problēmas

Ja runājam par ilglaicīgām attiecībām, ļoti bieži tajās figurē arī laulība un bērni. Protams, ka runāt par ģenētiskām problēmām, kas var ietekmēt arī jūsu partnera nākotni, ir ļoti grūti. Tāpēc psihologi silti iesaka – runājiet par to jo ātrāk, jo labāk, nevis jau tad, kad esat tikuši līdz jāvārdam un altārim.

Atkarības

Atkarības var būt dažādas. Ne tikai alkohols vai narkotikas, bet arī azartspēles, ēšana, sekss, zāles, atkarība no kredītiem... Daktere Sāra Švarcbauma iesaka atkarību problēmas vislabāk pārrunāt tad, kad abi ar partneri esat skaidrā prātā un labi atpūtušies.

Lai tavs mīļotais cilvēks tiktu vaļā no atkarības, vajadzīgs atbalsts un izpratne, taču nevis tolerance. Tomēr beigu beigās tāpat katrs pats ir atbildīgs par savu uzvedību. Speciālisti iesaka: ir jāsaprot, ka tavs partneris nav slikts cilvēks, taču viņam ir kaitīgi ieradumi, kas negatīvi ietekmē attiecības.

Neauglība

Pēc statistikas datiem, Amerikā trešdaļa neauglības cēloņu ir saistīti ar sievietēm, trešdaļa – vīriešiem, trešdaļa – ar abiem partneriem/vai neizskaidrojami. Ar neauglības problēmām saskaras pat katrs astotais pāris. Tātad, ja jums galvā jau skan Mendelsona kāzu maršs, ieteicams ar partneri pārrunāt divas lietas – vai jūs abi vēlaties bērnus un vai jūs abi esat spējīgi radīt pēcnācējus.

Kerola Kvīna atgādina: ja jūtat, ka ar mīļoto jau kaļat kopīgus nākotnes plānus, runas par bērniem nevajadzētu atlikt.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock