Psihologi brīdina, kas notiek, kad iepirkšanās kļūst par īstu slimību
Ja iepirkšanos mēdz izmantot kā zāles pret sliktu garastāvokli - uzmanies, tu esi uz bīstama ceļa.
2015. gada 4. novembris, 19:30

Psihologi brīdina, kas notiek, kad iepirkšanās kļūst par īstu slimību

Jauns.lv

Iepirkšanās reizēm ir tik kaismīga, kā kļūst par īstu māniju. Šai atkarībai ir arī savs nosaukums – oniomānija. Youth Health Mag piedāvā speciālistu komentāru, kas notiek, ja esat ar to saslimuši.

Pirmām kārtām šī atkarība ietekmē finansiālo stāvokli – nauda tērējas ātri, izdevumi pieaug, jūs aizņematies naudu no paziņām, palielināt savas bankas kartes kredītlimitu. Agri vai vēlu ar oniomāniju sirgstošajiem kļūst grūti atdot parādus un atmaksāt kredītus, un maksājuma summa kļūst arvien lielāka.

Finanšu bedre drīz vien ietekmēs arī spēju maksāt par dzīvokļa kredītu vai īri, kā arī komunālos maksājumus. Starp citu, arī kredīti paši par sevi nav novest pie trauksmes un depresijas lēkmēm. Šopoholiķi bieži vien slēpj, ka viņiem ir problēmas attiecībās ar pirkumiem. Dažkārt viņi strādā vairākās darbavietās (un nevienam no paziņām par saviem darbiem nestāsta), lai segtu savus izdevumus un varētu turpināt iepirkties. Šāda norobežošanās stratēģija noved pie izolācijas, meliem, noslēpumiem. Ar laiku situācija kļūst tikai drūmāka, pasliktinās arī attiecības ar apkārtējiem.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock