8 iemesli, kāpēc tu cilvēkiem nepatīc – feisbukā un arī dzīvē
Dalīts prieks ir dubults prieks – ir saprotama tava vēlme visiem parādīt foto no katras medusmēneša dienas, māsīcas kāzām vai dalīties ar foto, cik smieklīgs tavs suns izskatās Halovīna tērpā. Taču apdomā - vai tavus feisbuka kontaktus tas patiešām interesē?
Attiecības
2015. gada 12. novembris, 15:50

8 iemesli, kāpēc tu cilvēkiem nepatīc – feisbukā un arī dzīvē

Jauns.lv

Cilvēki un gaumes ir dažādas – un ir milzumdaudz iemeslu, kāpēc tu kādam varētu nepatikt. Lielākā daļa no šiem iemesliem gan ir gluži vienkārši – pietiek pavērot, kā tu komunicē sociālajos tīklos vai arī reālajā dzīvē, iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem, lai kļūtu skaidrs, kāpēc pārējie labāk redz tevi ejam nekā nākam. Lūk, 8 populārākie iemesli, kas liek apkārtējiem nepatikā iekšēji noskurināties par tavām darbībām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Feisbukā liec pārāk daudz fotogrāfiju

Dalīts prieks ir dubults prieks – ir saprotama tava vēlme visiem parādīt foto no katras tavas medusmēneša dienas, māsīcas kāzām vai vienkārši publicēt sava suņa bildi, cik smieklīgs tavs mīlulis izskatās Halovīna kostīmā. Taču, pēc aptauju datiem, pārāk bieža fotogrāfiju publicēšana “Facebook” var radīt greizu priekšstatu par tavu tēlu. Lielākā daļa tavu feisbuka kontaktu, kuri nav tavi radinieki vai labi draugi, nudien nevēlētos, lai viņiem ir kaut kas kopīgs ar to, kas redzams tavās bildēs. Draugiem nepatīk skatīties fotogrāfijas ar tavu tēvoci, mātesmāsu un viņu bērniem, radiniekiem nav nekādas intereses pētīt daudzās bildes no taviem draugu tusiņiem. Tāpēc, pirms dalies ar šādām bildēm, nopietni apdomā, vai kādu tas interesē.

Jau iepazīšanās brīdī izstāsti daudz privātu detaļu

Cilvēkiem ir vieglāk rast kopīgu valodu, ja viņi uzticas viens otram. Atklātība ir jebkuras draudzības pamatā. Taču psihologi iesaka to nedarīt pārāk strauji, piemēram, pirms dažām minūtēm iepazītam cilvēkam nestāstīt, ka tava māsa nesen apprecējusies, taču sākusi romānu ar kolēģi. Ka kaimiņienes meita iestājusies ārzemju augstskolā, taču palikusi stāvoklī un laikam brauks mājās. Vai tamlīdzīgas privātas lietas. Tā tu parādīsi tikai savu pašpārliecinātības trūkumu, un tas diezgan ātri sagraus labo iespaidu par tavu personību. Centies tomēr nepārforsēt ar atklātību un tukšām pļāpām. Pietiks, ja pateiksi pāris teikumus par savu vaļasprieku vai padalīsies bērnības atmiņās – arī tad jau radīsi iespaidu, ka esi sirsnīgs un atvērts cilvēks.

Daudz jautā, bet par sevi nepastāsti neko

Atklātībai ir jābūt abpusējai – ja cilvēki tev daudz atklāj par sevi, viņi sagaida to pašu arī pretī. Ja bez mitas izprašņāsi un par sevi nepateiksi neko, uz apkārtējo simpātijām vari necerēt. Jo jautājumus nemitīgi uzdod par sevi nepārliecināti un sociāli nedroši cilvēki – un viņi to dara, lai novērstu uzmanību no sevis. Tomēr tas nav labs komunikācijas veids. Labāk censties abiem būt atklātiem un līdzvērtīgiem sarunbiedriem.

Izteikts tuvplāna foto – tavā galvenajā bildē

Ja tavā profila foto izskatās, ka centies seju iebāzt fotokamerā un labi saskatāma katra tavas sejas ādas pora, šo fotogrāfiju tomēr vajadzētu nomainīt. Labāk izvēlies foto, kur esi redzama mazliet tālāk – cilvēki no attāluma izskatās labāk. Jo tuvāks kadrs, jo cilvēks izskatās nepievilcīgāks (protams, te nav runa par profesionāļu veidotiem mākslas foto).

Pārāk slēp savas emocijas

Psihologi stāsta, ka daudz labāk saprasties ar līdzcilvēkiem palīdz patieso emociju izrādīšana. Sevī noslēgušies, intraverti ļaudis ne sevišķi patīk apkārtējiem. Emociju slēpšana asociējas ar norobežošanos, noslēgtību un nespēju veidot sociālos kontaktus.

Lien vai no ādas ārā – citu dēļ

Arī pārlieku lieliem altruistiem ir grūti iekarot apkārtējo simpātijas. Ļaudis, kas nesavtīgi ziedojas citu labā liek citiem sajusties slikti, turklāt radot pret sevi aizdomas par iespējamiem slēptiem mērķiem. Reālajā dzīvē tas nozīmē ik dienu pieteikties atnest kolēģiem pusdienās picu vai nemitīgi steigties labot sabojājušos printeri. Reizēm ir labāk saprast, kurā brīdī pateikt “nē”, protams, savu atbildi paskaidrojot.

Izturies pārāk paškritiski

Tu mēdz būt pārlieku paškritisks, aiz šī paraduma patiesībā slēpjot sevis slavēšanu? Nedomā, ka citi (īpaši potenciālie draugi vai darba devēji) to nepamana. Tas īpaši manāms darba pārrunās, kad potenciālie pretendenti kā “savu lielāko trūkumu” mēdz minēt perfekcionismu vai tieksmi daudz strādāt. Šāda pieeja nevienu nepārliecinās, drīzāk otrādi – atbaidīs. Tāpēc, ja runā par savām sliktajām īpašībām, esi atklāta. Pat darba intervijā.

Esi ļoti nervoza un nemitīgi par kaut ko uztraucies

Sviedri ir signāls, kas uzreiz nodod stresu. Tas ietekmē arī apkārtējo attieksmi pret sevi. Ja nemitīgi par kaut ko uztraucies un nespēj savas emocijas noturēt pie sevis, tu radi stresu arī apkārtējos. Turklāt pētījumi liecina – cilvēks, kas ir stresa varā, mēdz svīst, un šis aromāts līdzcilvēkus atbaida sevišķi spēcīgi. Ja tomēr nespēj tikt galā ar stresu, taču vēlies citiem patikt, iegādājies labu dezodorantu – tas nomaskēs stresa aromātu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas