Alkohola lietošana bērna klātbūtnē. Kas par to būtu jāzina?
Mūsu ģimenēs ir iemācīts, ka svētkos tiek iedzerts, un bērniem līdz ar to rodas sajūta, ka svētki bez iedzeršanas nav svētki.
Bērni
2015. gada 23. novembris, 11:23

Alkohola lietošana bērna klātbūtnē. Kas par to būtu jāzina?

Jauns.lv

Saviesīgi pasākumi bieži nav iedomājami bez alkohola, tomēr ar tā lietošanu vajadzētu būt piesardzīgiem, lai saviem bērniem nemācītu, ka svētki bez alkohola nav svētki... Vairāk "Māmiņu klubam" stāsta psiholoģe Diāna Zande.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Alkohols kā problēmu risinājums

„Mūsu valstī ir augsts alkoholisma līmenis, jo izsenis tas mums iemācīts kā stresa noņemšanas līdzeklis. Tā kā dažādu problēmu mums ir daudz, alkohols kļuvis par veidu, kā mēs tās risinām.

Protams, papildus tam, mūsdienās par alkoholu atrodama arī ļoti plaši informācija: mums ir gan ļoti daudz alkohola reklāmu, gan televīzijas pārraižu, kurās dzer un smēķē, tādēļ diemžēl arī mūsu bērni to nogaršo jau ļoti agrā vecumā.

Vairāk gan tas saistīts ar sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, tomēr arī ļoti labvēlīgās ģimenēs, agrāk vai vēlāk, jautājums par alkoholu kļūst aktuāls. Kāpēc? Tādēļ, ka alkohols ir daļa no dzīves, tieši tāpat kā televizors, dators, ziema un vasara! Tas eksistē, un līdz ar to, jautājumu par alkoholu no savas dzīves mēs nevaram pilnībā izslēgt,” stāsta psiholoģe.

Mājās drīkst vai nedrīkst būt alkohols?

„Tad jāuzdod jautājums, vai mājās drīkst televizors? Jā, drīkst būt! Un dators? Arī tas drīkst būt, jo dators pats par sevi datoratkarību neizraisa! Atkarību izraisa tā bieža lietošana, un arī ar alkoholu ir tieši tāpat!

Mūsu ģimenēs ir iemācīts, ka svētkos tiek iedzerts, un bērniem līdz ar to rodas sajūta, ka svētki bez iedzeršanas nav svētki! Piemēram, kāpēc viesībās ir jābūt bērnu šampanietim, ja tā vietā var būt sula, kuru var dzert arī vecāki?

Lai mēs būtu priecīgi, nav jānoreibst, tomēr nereti būt līksmiem bez alkohola ir grūti, un tieši šis ir neveselīgais aspekts, ko iemācās mūsu bērni!

Ideālā pieredze būtu, ja vecāki savam bērnam mācītu, ka prieks iespējams arī bez alkohola lietošanas, un tam ballēs nav jābūt. Tomēr nekādā gadījumā alkoholam nevajadzētu būt bērnu svinībās,” pārliecināta Diāna Zande.

Māmiņu klubs / Foto: Shutterstock