Attiecības
2015. gada 1. decembris, 16:32

13 frāzes, kuras nekad neteikt cilvēkam, kas sirgst ar depresiju

Jauns.lv

Ar depresiju sirgstošs cilvēks ir viegli ievainojama, trausla būtne. Vēloties šādam cilvēkam palīdzēt, jāpatur prātā svarīga lieta – viens nepareizs vārds vai frāze var vēl vairāk “aizslēgt” cilvēku un situāciju padarīt vēl ļaunāku.

Adme.ru piedāvā 13 frāzes, ko nevajadzētu teikt cilvēkam, kuram ir diagnoze – depresija.

1. “Nu, izbeidz. Daudziem ir vēl nopietnākas problēmas nekā tev”

Tas, ka kādam klājas vēl sliktāk, nenozīmē, ka depresijas slimnieka problēmas beidzas pašas no sevis. Labāk saki: “Jūtu tev līdzi. Kā es varētu tev palīdzēt?”

2. “Tici, rīt tev būs labāk!”

Depresija nebeidzas vienā naktī. Labāk saki: “Soli pa solim, un tu ar visu tiksi galā. Bet es būšu tev blakus un palīdzēšu.”

3. “Dzīve ir netaisnīga”

Šis teikums liek vēl vairāk noslēgties sevī un ir ļoti skumdinošs. Labāk saki: “Žēl, ka tev šis viss ir jāpiedzīvo, bet kopā mēs noteikti varam tam tikt pāri.”

4. “Tev jātiek tam pāri”

Depresija – tā nav vienkārši slikta diena. Tā ir tūkstošiem sliktu dienu – bez cerības jebkad redzēt gaismas stariņu tuneļa galā.  

Ar depresiju sirgstošs cilvēks JAU cer tam tikt pāri un ar to sadzīvot. Katru dienu. Kā nu prot. Teikdami šo frāzi, mēs it kā secinām, ka cilvēks slikti tiek galā ar problēmām. Labāk saki: “Tev nav obligāti vienatnē jācīnās ar grūtībām. Es tev palīdzēšu.”

5. “Dzīve turpinās”

Jā, protams, ka dzīve turpinās. Bet depresijas mocīts cilvēks, dzirdot šo frāzi, vispirms padomās, ka viņa skumīgums un noslēgtība traucē dzīvot citiem. Labāk saki: “Tavā dzīvē ir patiešām daudz lietu, kuru dēļ ir vērts dzīvot. Mēģināsim tās kopīgi atrast.”

6. “Es zinu, kā tu jūties. Man arī bija depresija”

Ne jau visi cilvēki vienādi sadzīvo ar dzīves grūtībām. Šādas un līdzīgas frāzes liek saskumt vēl vairāk. Depresija – tas ir daudz vairāk nekā vienkārši nelāgs garastāvoklis. Labāk saki: “Es cenšos iedomāties, cik daudz tev nākas izturēt. Bet es no visas sirds centīšos tevi saprast.”

7. “Vai tev nešķiet, ka uzvedies egoistiski?”

Ar depresiju sirgstošs cilvēks katru mīļu brīdi sevi kritizē – tas ir fakts. Tāpēc nelej eļļu ugunī. Atceries – depresija nav cilvēka izvēle. Neviens no brīva prāta to neizvēlas. Labāk saki: “Man tik ļoti pietrūkst tā cilvēka, kāds tu biji agrāk. Saki, kā es varētu tev palīdzēt?”

8. “Aizej, izklaidējies. Izdzer kādu glāzīti un aizmirsti”

Tas nav tik vienkārši. Labāk saki: “Es gribētu vairāk laika pavadīt kopā ar tevi un no sirds parunāties.”

9. “Tu esi tik garlaicīgs”

Cilvēks, kas slimo ar depresiju, ikvienu savas dzīves brīdi cīnās ar sevi, cenšoties uzvarēt šo kaiti. Mazākais, ko viņš vēlas dzirdēt, ir tas, ka viņa pašsajūta kaitina citus cilvēkus. Labāk saki: “Nespēju noskatīties uz tavām skumjām. Mēģināsim kaut ko kopā izdomāt!”

10. “Kāpēc tu esi tik sašļucis?”

Ne vienmēr depresija uzrodas kaut kā dēļ. Reizēm tā uzrodas arī bez uzreiz saredzama iemesla.  Taču tas nenozīmē, ka tas nav nopietni. Labāk saki: “Piedod, ka es uzreiz nepamanīju tavas skumjas. Nebēdājies, es esmu kopā ar tevi.”

11. “Beidz sevi žēlot”

Depresija un “sevi žēlot” ir divas atšķirīgas lietas. Kaut arī reizēm tās iet viena otrai blakus. Labāk saki: “Es redzu, ka tev ir grūti. Ko es varu darīt, lai tev palīdzētu?”

12. “Varbūt tev jāsāk sportot?”

Esot depresijā, ir absolūti grūti kaut ko SĀKT. Labāk saki: “Es meklēju kādu, ar ko kopā pasportot. Varbūt tu gribi pievienoties?”

13. “Tu esi stiprs. Tu tiksi galā”

Depresija arī pašu stiprāko cilvēku padara vāju un bezspēcīgu. Labāk saki: “Es tev ticu. Es ticu, ka tu tiksi galā. Tu neesi viens. Es esmu kopā ar tevi un tev palīdzēšu.”

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock