Ārsts Jānis Eglītis apšauba valstī veikto vēža izmeklējumu kvalitāti
Onkologu asociācijas prezidents sliecas apšaubīt valstī veikto izmeklējumu kvalitāti.
2015. gada 4. decembris, 09:10

Ārsts Jānis Eglītis apšauba valstī veikto vēža izmeklējumu kvalitāti

Jauns.lv

Pat sievietēm, kuras atbildīgi izturas pret savu veselību un veic regulārus izmeklējumus, onkoloģiskas saslimšanas tiek atklātas vairs ne pirmajā stadijā, un tas rada jautājumus par izmeklējumu kvalitāti, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" norādīja Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis.

Viņš skaidroja, ka ir sievietes, kuras apzinīgi iet uz pārbaudēm reizi vai divreiz gadā, bet, kad viņām atklāj audzēju, tā vairs nav pirmā stadija, bet gan otrā un trešā.

"Un te rodas jautājums par izmeklējumu kvalitāti, kuru valstī vēl vispār nav sākts analizēt - ne ārstniecības procesu, ne diagnostikas procesu. Vai šis pakalpojums ir kvalitatīvs vai nav, tas pēc būtības nevienu neinteresē," izteicās ārsts.

Viņaprāt, acīmredzot ir pienācis laiks arī šajā rakursā paskatīties uz veselības aprūpi, cik kvalitatīvi un kas ir spējīgs sniegt šos pakalpojumus, jo, pēc ārsta domām, nav taisnīgi, ka cilvēks rūpējas par savu veselību, cik vien ir viņa spēkos, bet beigās vienalga vēzis tiek atklāts novēloti.

Komentējot valsts apmaksātā krūts vēža skrīninga atdevi, Eglītis vērtēja, ka šīs procedūras nedod vēlamos rezultātus. Iespējams, pateicoties skrīninga programmām, var vairāk mudināt iedzīvotājus nākt uz pārbaudēm, bet piedalīšanās procents ir apmēram 40%.

"Tas pēc būtības nav mainījies no 2009.gada, kad sākās programma. Lai programma būtu efektīva, [apmeklējumam] ir jābūt virs 70%. Ir gan parādījies daudz vairāk mazo audzēju, kas ir mazāki nekā viens centimetrs. Respektīvi sievietēm ir lielākas cerības, ka viņas tiek no šīs kaites vaļā uz visu atlikušo dzīvi," teica Eglītis.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA