Dzemdēt Igaunijā latvietēm kļuvis par dārgu
Igaunijā dzemdības maksā 700-900 eiro, taču Latvijā daudz mazāk. Valcēnietēm izdevīgāk doties dzemdēt uz Valmieru, lai gan Valgas slimnīca atrodas turpat aiz stūra.
2015. gada 7. decembris, 06:12

Dzemdēt Igaunijā latvietēm kļuvis par dārgu

Jauns.lv

Vēl nesen sievietes no Ziemeļvidzemes devās bērnus laist pasaulē uz kaimiņvalsti – Valgas slimnīcu, jo Latvijas pusē Valkā likvidēta slimnīcas dzemdību nodaļa. Tagad „dzemdību tūrisms” beidzies, jo tās pilnā mērā vairs neapmaksā pēc Eiropas veselības apdrošināšanas kartes (EVAK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēl 2013. gadā Valgas slimnīcā no 167 dzemdībām 44 bija Latvijas iedzīvotājām. Pērn Valgā dzemdēja tikai trīs sievietes no Latvijas, šogad – tikai viena. Iemesls pavisam vienkāršs – nauda. 

Visā Eiropā vienota kārtība

Igaunijā dzemdības izmaksā 2–3 reizes dārgāk nekā Latvijā, un šī starpība jāapmaksā pašām sievietēm. Agrāk valsts Latvijas iedzīvotājām sedza visus dzemdību izdevumus pēc EVAK, taču tagad – tikai atbilstoši Latvijas cenrādim. 

Veselības aizsardzības sistēmas amatpersonas Kasjauns.lv skaidro, ka šāda kārtība nav ieviesta tikai Latvijā, bet visās Eiropas Savienības valstīs un to regulē īpaša direktīva. Dzemdības citā bloka dalībvalstī sievietei no Latvijas valsts apmaksā tikai, ja viņa tur dzīvo pastāvīgi vai ārkārtas gadījumos, piemēram, ja sākušās priekšlaicīgas dzemdības.

Igaunijā vismaz 700 eiro

Pamatīgās naudas problēmās iekļuvusi kāda sieviete no Latvijas. Viņai Igaunijas slimnīca izsniegusi 700 eiro rēķinu par dzemdībām, jo tās esot bijušas plānveida, nevis neparedzētas. No Latvijas sieviete varētu saņemt ne vairāk kā pusi šīs summas.

Igaunijā dzemdības izmaksā 700–900 eiro, taču Latvijā daudz mazāk: fizioloģiskas dzemdības – 294,10 eiro, dzemdību patoloģijas gadījumā – 430,58 eiro, ķeizargrieziens – 557,60 eiro.

Sievietēm no Valkas, ja negrib tērēties, jādodas dzemdēt uz 50 kilometrus attālo Valmieras slimnīcu, kaut arī varbūt turpat aiz mājas stūra atrodas Valgas slimnīca.

Tikai pēc Latvijas tarifa  

Nacionāla Veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Āboliņa informē, ka valsts apmaksātu dzemdību palīdzību Latvijā sniedz 19 ārstniecības iestādes. Lai to saņemtu, pacientei jāvēršas kādā no tām.

“Ja grūtniece izvēlas dzemdību palīdzību kā plānveida maksas pakalpojumu ārvalstīs, tostarp Igaunijā, tad par to jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim,” stāsta Āboliņa. 

Cenas katrā iestādē var būt atšķirīgas. Eiropas Savienībā, Norvēģijā, Lihtenšteinā, Islandē un Šveicē spēkā esošā Pārrobežu veselības aprūpes direktīva (24/2011/ES) sniedz iespējas par ārvalstīs sniegtu plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemt izdevumu atmaksu mītnes valsts tarifa apmērā. 

Šādā gadījumā sākotnēji ir jāsamaksā no personīgajiem līdzekļiem un tad jāiesniedz iesniegums un cita nepieciešamā dokumentācija savas valsts kompetentajai institūcijai (Latvijā tas ir NVD) par izdevumu atmaksu.

Tikai viens iesniegums

Kopš Pārrobežu veselības aprūpes direktīvas ieviešanas 2013. gada 25. oktobrī NVD saņemti seši iesniegumi par Igaunijā saņemtu plānveida veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu atlīdzināšanu, un tikai viens bija par dzemdību palīdzību.

Pēdējā laikā bijis viens gadījums, kad par Igaunijā sniegtu dzemdību palīdzību Latvijas iedzīvotājai saņemts atzinums, ka tas bijis plānots pakalpojums un nav attiecināms uz EVAK. Līdz ar to rēķins Latvijas pusei nav piesūtīts. 

Valgas slimnīca ievēro likumus

Valgas slimnīcas pārrobežu sadarbības projektu vadītāja Everita Pukinska atklāj: “Rūpīgi pārbaudot informāciju par šo gadījumu, jāsecina, ka tas nav attiecināms uz Valgas slimnīcu. Pēdējā laikā sievietēm no Latvijas, kuru mazuļi nākuši pasaulē mūsu slimnīcā, sniegta neatliekamā palīdzība, un visi šie gadījumi attiecināmi uz EVAK noteikumiem.”

Pukinska atzīst, ka šī Eiropas kārtība jeb direktīva nenāk par labu pacientu izvēlei, taču slimnīca nevar pārkāpt likumus. Līdz ar to, ja topošie vecāki no citas bloka dalībvalsts plāno mazuli laist pasaulē Valgas slimnīcā, viņi paši apmaksā pakalpojumu – šobrīd 700 eiro. 

Ko der zināt

EVAK darbosies, ja persona īslaicīgi (līdz trim mēnešiem) uzturas kaimiņvalstī šādos gadījumos: atpūtas vai tūrisma braucienā; komandējumā vai biznesa darījuma braucienā; meklē darbu; studē vai ir mācību praksē un tai nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība (arī dzemdību gadījumos). 

Šajos gadījumos, kad bērns nācis pasaulē Valgā, mazulim slimnīca sarūpē pirmo pūriņu – drēbes, autiņbiksītes un citas nepieciešamās lietas pirmajām dzīves dienām.

Vēršanos Latvijā ar lūgumu atmaksāt dzemdību izdevumus sarežģī prasība pēc dokumentu tulkojuma un tā notariāla apstiprinājuma, tātad jārēķinās ar papildu izmaksām. Tiesa, direktīvas 10. panta 1. punkts paredz, ka valsts iestādēm ir pienākums savstarpēji palīdzēt rēķinu paskaidrošanā.

Kas ir EVAK?

Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) ir visām Eiropas Savienības valstīm, Islandei, Norvēģijai, Lihtenšteinai un Šveicei kopīgs dokuments, kas apliecina šo valstu iedzīvotāju tiesības saņemt valsts apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

EVAK var saņemt, personīgi ierodoties Nacionālā veselības dienesta centrālajā birojā (Rīgā, Cēsu ielā 31, k-3) vai kādā no nodaļām (Daugavpilī, Jelgavā, Kuldīgā vai Smiltenē). To var saņemt arī, nosūtot iesniegumu pa pastu vai, ja izmantojat elektronisko parakstu, pa e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv.

EVAK izsniedz bez maksas, derīguma termiņš ir trīs gadi. Sīkāku instrukciju par EVAK pasūtīšanu var iegūt mājaslapā vmnvd.gov.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: Shutterstock

Tēmas