Kā zināt, vai esi laba māte? Psihoterapeite: "Par māmiņu nepiedzimst, par māmiņu top!"
Uzstādījums, ka sievietei ir jābūt "labai mammai", ir diezgan biedējošs. Vai kaut kur ir "amata apraksts" šim "darbam"?
Bērni
2015. gada 13. decembris, 12:21

Kā zināt, vai esi laba māte? Psihoterapeite: "Par māmiņu nepiedzimst, par māmiņu top!"

Jauns.lv

Kas sievieti padara par mammu, un kā zināt, vai esi laba māmiņa? Uz šiem jautājumiem atbildes palīdzēs rast psihoterapeite Anita Plūme.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad sieviete kļūst par mammu?

Ļoti burtiski runājot, sievieti par māti, protams, padara bērniņa tēvs.

Ne katru, bet dažas sievietes par mātēm padara arī grūtniecība (pat ne gaidāmais bērns, bet tieši grūtniecība).

Pats pēdējais pieskāriens šim „mākslas darbam” ir pats bērniņš, kurš piedzimst, un tas pavisam noteikti sievieti padara par māmiņu!

„Ļoti svarīgi atcerēties, ka sieviete par māti nepiedzimst, par māti viņa top. Katrai sievietei šim procesam nepieciešams savs noteiks laiks, jo par māmiņu nekļūst uzreiz” skaidro psihoterapeite.

Vai es esmu laba mamma?

„Man šķiet, ka vissliktākais ir tas, ka sabiedrība izvirza neizteiktas prasības, nosakot, ka katrai sievietei ir jābūt „labai mammai”! Kur tad ir „amata apraksts”, kas paskaidrotu, kāda ir „laba mamma”?

Izrādās, tāds, protams, neeksistē. Tas nozīmē, ka sabiedrībā pastāv, iespējams, pat nesasniedzams ideāls, uz kuru sievietei jātiecas.

Līdz ar to uzstādījums, ka sievietei ir jābūt „labai mammai”, manuprāt, ir diezgan biedējošs. Ne velti sievietes, īpaši tās, kurām dzimuši pirmie bērniņi, ir trauksmainas.

Uzskatu, ka nav viena atbilde, kas izskaidrotu, kā tas ir – būt labai mammai, tomēr, lai sievietes kaut nedaudz iedrošinātu, varu atklāt pavisam vienkāršu „formulu”. Tātad laba mamma ir mamma, kura domā un rūpējas par savu bērnu, un šos abus faktorus sasummējot, iznāk, ka tā ir sieviete, kura spēj mīlēt savu bērnu,” tā Anita Plūme.

Tātad laba mamma ir tā, kura mīlot savu bērniņu, par viņu domā un rūpējas.

Māmiņuklubs.lv/ Foto: Shutterstock