Gardas un kraukšķīgas piparkūkas - no mājās gatavotas mīklas. Recepte
Vislabāk piparkūku mīklu gatavot pašam. Tas nav sarežģīti, un nav arī jābaidās no garā garšvielu saraksta – visas ir nopērkamas Latvijas veikalos.
2015. gada 14. decembris, 15:35

Gardas un kraukšķīgas piparkūkas - no mājās gatavotas mīklas. Recepte

Jauns.lv

Šoreiz gribu gatavot piparkūku mīklu pati. Mana krustmāte gan uzskata, ka tā jāgatavo jau… Jāņos, tikai tad piparkūkas būs trauslas un aromātiskas. Vai tiešām esmu nokavējusi?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesa, decembra nogale parasti ir ārkārtīgi aizņemta, turklāt piparkūku mīklai jānostāvas, lai garšvielas kārtīgi savelkas. Jāņu brīvdienas tik tiešām būtu bijušas piemērotas tās gatavošanai, taču visgaršīgākās ir piparkūkas no mīklas, kas aizmirsusies ledusskapī no pagājušajiem Ziemassvētkiem.

Stāsta, ka piparkūku recepti sutanas ķešā uz Eiropu atnesis armēņu mūks Gregorijs no Nikopoles. Francijas klosteru iemītnieki bijuši pirmie īstenie piparkūku meistari, taču visai drīz eksotiskajai receptei izdevies izsprukt brīvībā, un jau 17. gadsimtā katrai sevi cienošai Eiropas pilsētai bijusi sava piparkūku recepte. Joprojām cep visdažādākā biezuma un trausluma piparkūkas – no papīrplānajām norvēģu pepperkaker līdz vācu omulīgajām mīkstajām lebkuchen.

Vislabāk piparkūku mīklu gatavot pašam. Tas nav sarežģīti, un nav arī jābaidās no garā garšvielu saraksta – visas ir nopērkamas Latvijas veikalos. Ir pat gatavs piparkūku garšvielu maisījums, tomēr paša maltām būs cits aromāts! Turklāt, mīklu gatavojot, var „paspēlēties ar garšām”, piemēram, ja nepatīk kardamons, liec to mazāk, nekā ieteikts receptē. Smagākais darbs ir mīklas mīcīšana un rullēšana. Jo plānāk mīklu izrullēsi, jo trauslākas un kraukšķīgākas būs piparkūkas. Labs biezums ir, ja cauri izveltnētai mīklai vari saskatīt galdauta rakstu.

Sastāvdaļas:

Aptuveni 2,5 kg mīklas

Laiks: 45 minūtes

500 g cukura

300 g sviesta

200 ml iesala ekstrakta vai tumšā cukura sīrupa

100 ml medus

1,5 kg miltu

1 ola

1 ēdk. skāba krējuma

1 tējk. sodas

Garšvielas:

1 ēdk. kanēļa

2 tējk. malta ingvera

½ tējk. melno piparu

1 tējk. krustnagliņu

1 tējk. malta muskatrieksta

1 tējk. kardamona

1 tējk. koriandra sēklu

1 tējk. kakao pulvera

1 ēdk. šķīstošās kafijas

1 ēdk. vaniļas cukura

1 citrona miziņa

1 apelsīna miziņa

½ tējk. rupjās sāls

Gatavošana

    Palielā katlā ieber cukuru un uz plīts karsē, līdz tas vispirms izkūst un tad paliek brūns, bet ne tumšs. Tam pievieno sviestu, iesala ekstraktu, medu un kuļ, līdz viss sakusis viendabīgā, biezā masā. Noņem no uguns.

    Garšvielas liek piestā vai kafijas dzirnaviņās un sastrādā pulverī. Pievieno masai līdz ar pusi no miltiem un rūpīgi maisa, lai nerastos kunkuļi. Atsevišķi sakuļ olu. Krējumā iemaisa sodu. Gan olu, gan krējumu iemaisa mīklā.

    Uz darba virsmas izber palikušos miltus. Liek klāt pusgatavo mīklu un pamazām tajā iemīca miltus. Intensīvi mīca, līdz tā kļūst viendabīga un spīdīga. Mīca vēl apmēram 10 minūtes, tad to saritina garenā desā un cieši ietin pārtikas plēvē.

    Mīklu glabā ledusskapī. Pirms lietošanas tai vēlams nostāvēties vismaz divas nedēļas. Cepot piparkūkas, mīkla jārullē ļoti plāni – tad cepumi izdosies kraukšķīgi un trausli.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: AFP/LETA