Kāpēc pat gudri cilvēki tic māņiem? Psihoterapeits atklāj astrologu trikus
Pat medicīnas studenti tic māņiem, liecina aptaujas. Psihoterapeits Artūrs Utināns šo fenomenu izskaidro.
Cita pasaule
2015. gada 18. decembris, 06:13

Kāpēc pat gudri cilvēki tic māņiem? Psihoterapeits atklāj astrologu trikus

Jauns.lv

Tuvojoties Jaungadam, daudziem rodas vēlme uzzināt, ko nākamajā gadā sola zīlnieki, horoskopi, astrologi, numerologi. Kā darbojas maģiskā domāšana jeb vienkārši māņticība, atklāj psihoterapeits.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts psihoterapeits Artūrs Utināns portālā medicine.lv skaidro, ka saskaņā ar maģisko domāšanu ir neredzami garīgie spēki, ko mērinstrumenti nespēj fiksēt.

Neredzami spēki cauri gaismas gadiem

Fizikā zināmi četri spēku veidi, kas darbojas no attāluma, – elektromagnētisms, gravitācija un divi spēki, kas darbojas atoma kodolā, lielais un mazais kodolspēks.

Astroloģijā uzskata, ka planētas un desmitiem, pat simtiem, gaismas gadu tāli zvaigznāji ar neredzamu enerģiju ietekmē cilvēka uzvedību un likteni. Pie šādiem neredzamiem un ar mērinstrumentiem nefiksējamiem spēkiem pieskaita arī ļauno aci, noburšanu, veiksmes talismanus, numeroloģiju vai saplēsta spoguļa dēļ gaidāmas nepatikšanas.

Un tomēr – horoskopi piepildās, kāds iebildīs. Utināns atklāj, ka astrologi un zīlnieki izmanto vairākus principus, kas rada klausītājā ticamības izjūtu.

Eksperimenti ar horoskopiem

Aukstā nolasīšana (angliski – „cold reading”) nozīmē, ka cilvēkam saka to, kas būtībā der 70 procentiem. Jaunai sievietei var paziņot, ka viņa apprecēsies, viņai būs bērni. Par personības iezīmēm var sacīt: “Jums dažreiz patīk būt cilvēkos, bet dažkārt sakārojas paslēpties no visiem.” Cilvēkiem ir tieksme šādu informāciju sev piemērot un vienlaikus brīnīties, kā zīlnieks to varēja zināt.

Pasaulē, tostarp Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikā, ir veikti pētījumi, kas atklāj, kā darbojas maģiskā domāšana. Pētījuma princips – pateikt cilvēkam, ka konkrētais apraksts atbilst viņa horoskopa zīmei, lai gan patiesībā iedots citas zīmes apraksts.

Trīs ceturtdaļas – 75% – dalībnieku atzina, ka rakstītais ir par viņiem. Veikti arī pseidozinātniski eksperimenti ar gēniem – cilvēkiem lūdz nodot DNS analīzēm, jo pēc gēniem varot noteikt personas raksturu. Pēc tam visi dalībnieki, to nezinot, saņēma pilnīgi vienādu raksturojumu un bija pārliecināti, ka gēnu metodika rakstura noteikšanaā ir ļoti precīza.

Notic un ķeras pie izpildes

Karsto nolasīšanu (angliski – „hot reading”) izmanto, ja par konkrēto personu jau ir zināmi kādi fakti. Mūsdienās ļaudis paši šo uzdevumu padara vieglu, par sevi daudz izstāstot sociālajos tīklos.

Pašpiepildošais pareģojums – ja cilvēks tic astrologa vai zīlnieka teiktajam, viņam ir tendence piepildīt pareģojumu. Citiem vārdiem sakot, viņš apzinīgi izpilda „uzdoto” – atrod laimi ārzemēs, studē jomā, kas ir sirdslieta, apprecas, rada bērnus, nopērk privātmāju.

Selektīvā atmiņa – cilvēkiem ir tendence atcerēties to, kas ir piepildījies, bet aizmirst to, kas nav bijis precīzs. Ja astrologs būs pateicis desmit detaļas, no kurām īstenojušās četras, klients citiem stāstīs tieši par tām.

Interpretēšana – nākotnes pareģotāji izmanto dažādas universālas frāzes. Ja nākotnē prognozētas finansiālas problēmas, tas var būt gan maka zaudējums, nepiešķirta prēmija, neveiksmīgs pirkums, gan uzņēmuma bankrots. Līdz ar to iespēja, ka pareģojums piepildīsies, ir ļoti liela.

Pat medicīnas studenti tic māņiem

Latvijā 60% cilvēku lasa horoskopus, liecina SKDS aptauja. Tos īpaši nopietni gan neuztver 48%, taču 12% kopumā tic rakstītajam. Citā aptaujā atklājies, ka 41% sava mājokļa aizsardzībai sarūpējis kādu talismanu.

Utināna pētījumā par maģisko un kritisko domāšanu medicīnas studentu vidū secināts, ka, runājot par tradicionālajām reliģijām, ASV studentu ticība ir lielāka nekā latviešiem. Turpretī māņticības ziņā mūsējie pārspēj amerikāņus, ieskaitot ne tikai astroloģiju, bet arī ticību sazvērestības teorijām, piemēram, ka 30 cilvēku slepena brālība valda pār pasauli.

Gan labi, gan slikti

Jo vairāk stresa cilvēka dzīvē, jo lielāka iespēja, ka viņš būs ticīgs, jo tas (arī māņticība) ir viens no izdzīvošanas mehānismiem. Ne velti ir teiciens, ka ierakumos ateistu nav, atgādina Utināns.

Tādējādi dažās izpausmēs maģiskā domāšana nemaz nav tik slikta – tā var nedaudz pasargāt. Piemēram, ticība amuletiem rada drošības izjūtu, turklāt attiecas uz jebkurām smadzeņu programmām, kuru mums ir daudz. Piemēram, bailes ir vajadzīgas emocijas, kuras var traucēt, ja kļūst pārmērīgas. Normālā situācijā vainas apziņa ir nepieciešama, bet kopumā var būt ļoti traucējoša. Respektīvi, atbilde slēpjas noteiktās robežās un līdzsvarā, kas attiecas arī uz ticību.

Ir dažādi pieņēmumi, kas trauksmi palielina. Piemēram, dodoties uz atbildīgu pasākumu, ceļam pārskrien melns kaķis, un cilvēks uzreiz jūtas nolemts neveiksmei. Psihoterapeits arī brīdina, ka maģiskā domāšana traucē attīstību, jo, neko nedarot, var gaidīt vēlamo rezultātu.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock/Lita Krone/LETA