Latviskie speķa pīrādziņi - sacep tos jau laikus. Un krietni daudz!
Izrādās, pīrāgiem latviešu gaumē īsti nemaz nav analogu. Citām tautām ir lieli pīrāgi, vaļēji pīrāgi un ar citādiem pildījumiem. Atceries, ka mūsējiem jābūt maziem un līkiem!
2015. gada 20. decembris, 13:10

Latviskie speķa pīrādziņi - sacep tos jau laikus. Un krietni daudz!

Jauns.lv

Latvieši uz saulgriežiem visus ēdienus centās sagatavot laikus, lai svētkos visi būtu brīvi un varētu nodoties līksmām izdarībām. Tā uz Ziemassvētkiem sacepa dažādas maizes, raušus, plāceņus – pēc iespējas apaļus kā saule – un speķa pīrāgus – līkus kā pusmēness, tā godinot šos debess spīdekļus. Tos vajadzēja sacept krietni, lai pietiktu, ar ko pacienāt daudzos ķekatniekus.

Mums speķa pīrādziņi šķiet tik pierasti, ka īsti tos nenovērtējam. Izrādās, pīrāgiem latviešu gaumē īsti nemaz nav analogu. Latvisks pīrāgs ir gatavots no rauga mīklas, tam jābūt 5–13 centimetru lielam (jo mazāks, jo skaitās meistarīgāka saimniece!), un klasiskais pildījums ir sīki sagriezts speķis ar sīpolu. Turklāt pīrādziņš tiek pārsmērēts ar sakultu olu, lai pēc izcepšanās būtu dzeltenbrūns un spīdīgs.

Citām tautām ir lieli pīrāgi, vaļēji pīrāgi un ar citādiem pildījumiem. Pat tuvākajām kaimiņu tautām ir atšķirīga gaume, piemēram, igauņu pirukad (pirukas) un lietuviešu pyrageliai – lai arī ir mazi pīrādziņi, tomēr speķa pildījums tiem nav populārs, parasti liek gaļu, kāpostus, burkānus, rīsus, olas, zivis u. tml. Savukārt  karēļu pīrāgi ir vaļēji un vairāk līdzinās mūsu sklandu raušiem. Vistuvākie izstrādājumi šajā ziņā ir krievu pirožki. Taču arī šo pīrāgu pildīšanai parasti izmanto maltu gaļu, kāpostus, sēnes, kartupeļu biezeni, olas ar sīpoliem, zivis, bet ne speķi. Krieviem iecienīti ir arī saldie pildījumi.

Lai arī klasiskie speķa pīrādziņi ir kalorijām bagātīgāki (100 gramos vismaz 350 kcal) nekā pīrāgi ar liesāku pildījumu, tomēr speķim ir arī sava veselīgā puse. Atklāts, ka speķim piemīt žulti dzenošas, aknas un asinsvadus tīrošas īpašības. Cūkas speķī ir arahidonskābe, kas pārstāv nepiesātinātās taukskābes un, saduroties ar vīrusiem, baktērijām, izraisa imūnu reakciju, tas ir, liek organismam ar tām cīnīties. Ir arī citas vērtīgas taukskābes, kas spēj piesaistīt un izvadīt no organisma toksīnus un pat kancerogēnas vielas, piedalās šūnu veidošanās procesā, veicina holesterīna apmaiņu. Speķī ir arī daudz A, E un D vitamīnu, kā arī selēns, viens no spēcīgākajiem antioksidantiem.

Ar speķa pīrādziņiem gan vajadzētu uzmanīties – kā nekā 100 gramos speķa ir 770 kilokalorijas! Un labāk nesmādēt, ja “pīrāgam, nabagam, abi gali apdeguši” – varētu būt vieglāk sagremot pīrāgu ar oglīti nekā pavisam karstu, mīkstu rausīti tieši no krāsns.

Speķa pīrāgu recepte

Kūpošu pīrāgu smarža rada mājīgumu un atsauc atmiņā bērnību. To gatavošanas recepte katrai ģimenei ir sava. Lūk, viens no variantiem:

Sastāvdaļas:

Rauga mīklai

    25g svaigā rauga

    150ml piena

    šķipsniņa sāls

    300g miltu

    nedaudz cukura

    2 ēdamkarotes eļļas vai sviesta

Pildījums

    žāvēta, cauraugusi gaļa

    sīpoli

    pipari

    ola pārziešanai

Gatavošana

:

    Caurraudzi sagriež smalkos kubiņos, tāpat sagriež arī sīpolu un apcep.

    Kad uzrūgusi rauga mīkla, to izveltnē.

    Ar karoti gaļu liek uz mīklas, mīklu pārloka pāri un ar glāzi izspiež pīrādziņu.

    Tos kārto pannā, pārziež ar sakultu olu un cep gatavu.

Kasjauns.lv, Recepte: Agita Gabrāne,

mammamuntetiem.lv / Foto: Lita Krone/ LETA, Shutterstock