Attiecības
2015. gada 30. decembris, 11:24

Pāri, kuri iepazinušies internetā, ir laimīgāki un ilgāk paliek kopā

Jauns.lv

Laulības, kas ir sākušās ar iepazīšanos internetā, sniedz lielāku apmierinājumu un ir ilglaicīgākas, salīdzinot ar parasti iesākušies romāniem. Pētījumā piedalījās gandrīz 20 tūkstoši respondentu, kuri bija apprecējušies laika posmā no 2005. līdz 2012. gadam. Tika noskaidrots, ka to pāru laulības, kuri bija iepazinušies internetā, ir par 20% stabilākas un partneri ir laimīgāki.

„Internets ir daudz efektīvāks instruments, lai atrastu otro pusīti, nekā tradicionālo paņēmienu izmantošana. Pietiekami ir izvēlēties augumu, svaru, acu krāsu, aizraušanās un nospiest pogu „atrast”, pie tam, visus lietotājus apvieno viens mērķis - atrast to īsto un vienīgo. Bārā vai ar draugu palīdzību atrasts cilvēks var nemaz nemeklēt romantiskas attiecības un reālajā dzīvē jaunas attiecības visbiežāk balstās uz fiziskās pievilcības, nevis ar kopējām vērtībām ”,- secināts iepazīšanās portālā veiktā pētījumā.

No visiem respondentiem, kas piedalījās pētījumā, 35 procenti apgalvoja, ka savu otro pusīti ir atraduši intenetā. Laulātos visbiežāk sev atrada vīrieši un sievietes vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kuru ienākumi ir lielāki par vidējo.

Vietas, kurās visbiežāk notika iepazīšanās starp respondentiem, bija darbs, akadēmiskās iestādes, skola, sabiedriskie pasākumi, klubi un bāri. Mazāk veiksmīgas laulības sākās ar iepazīšanos bāros, „aklajos” randiņos vai arī virtuālo, lomu spēļu pasaulē.

„Kā un kad tika pārtraukta laulība ir atkarīgs no dažādiem kritērijiem. Vide, kurā laulātie iepazinušies, ir tikai viens no faktoriem un kurš nav attiecināms uz visiem pāriem, tomēr šī pētījuma rezultāti ir ļoti svarīgi - tie maina uztveri, kā mūsdienu sabiedrībā veidojas laulība”,- apgalvo Džons Kačopo (John Cacioppo), pētījuma vadītājs un psiholoģijas profesors Čikāgas Universitātē.

Viņš pamanīja, ka iepazīšanās portālā cilvēki atrod daudz vairāk potenciālo partneru. Izvēloties no lielāka loka, cilvēkiem ir lielāka iespēja atrast sev ideālo pāri. Viņš arī pievērš uzmanību, ka satiekoties ar cilvēkiem, kuri tika atrasti internetā, pastāv lielāka iespēja, ka partneris daļu informāciju par sevi ir pieskaistinājis.

Pēc pētījuma Lietuvā savukārt tika noskaidrots, ka 55% iepazīšanās portāla lietotāju sniedz pilnīgi patiesu informāciju par sevi. Pārējie tikai nenozīmīgi pieskaistina informāciju – „piekoriģē” svaru, augumu, vecumu vai arī noklusē par kaitīgiem ieradumiem. Pētījums tika veikts šī gada jūlijā.

Kačopo pētījums tika veikts Amerikas Savienotajās valstīs un prezentēts pagājušā gada jūnijā.

Informācija: flirts.lv

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock

Tēmas