Jaunā gada apņemšanās - kā tās var stiprināt ģimenes attiecības
Kopīgā darīšana pilnīgi noteikti motivēs, jo darīt kaut ko kopā ir tik patīkami!
Attiecības
2016. gada 7. janvāris, 06:43

Jaunā gada apņemšanās - kā tās var stiprināt ģimenes attiecības

Jauns.lv

Jaunā gada apņemšanās ir klasika, ko visbiežāk cilvēki attiecina uz savām individuālajām vēlmēm un cerībām. Taču mēs piedāvājam paskatīties uz Jaunā gada apņemšanām citādi – kā uz lielisku līdzekli, kas palīdzēs stiprināt ģimeni, atrast vairāk laika kopā būšanai un jaunu tradīciju izveidei.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākoties Jaunam gadam, patiešām nav slikti izveidot apņemšanās sarakstu, jo noformulētas idejas un vēlmes mēs “ierakstām” savā apziņā, tādējādi sākot tiekties uz to realizāciju. Ja nav apņēmības, tad nav uz ko tiekties, un dzīvei zūd mērķis, savukārt zūdot mērķim mazinās dinamika, un ikdienas rutīna kļūst aizvien pelēcīgāka un apnicīgāka. Tāpēc vēlmes ir jāizsaka, bet tām jābūt gana konkrētām, lai būtu skaidrs, kas jāizdara ceļā uz rezultātu un jāapzinās, kādēļ līdz šim vēlmes nav izdevies realizēt. Šāds princips attiecas ne tikai uz individuālām apņemšanām, bet arī uz tām, ko varat apņemties ģimene kopā.

Laiks izteikt apņemšanos!

Vakarā, kad visa ģimene esat sapulcējušies pēc vakariņām, izdali katram ģimenes loceklim papīra lapu un pildspalvu. Dod 10 minūtes laika apdomāties un sarakstīt vēlmes, ko gribētos realizēt KOPĀ ar pārējiem ģimenes locekļiem. Pēc tam idejas apkopojiet, pārrunājiet un nobalsojiet par noteiktu skaitu ideju, ka patiešām apņemieties īstenot.

Izvēlaties tik realizējamās vēlēšanās, cik pašiem liekas reāli izpildīt – ja to būs par daudz, pastāv iespēja piedzīvot stresu par nespēju iekļauties pašu noteiktā grafikā vai arī zudīs izpildes kvalitāte. Labāk kopā realizēt vienu vēlēšanos, bet tā, lai visiem prieks, nevis vairākas, bet piedzīvojot stresu, neapmierinātību un neveiksmi.

Kas jāņem vērā?

Izsakot Jaunā gada apņemšanās, jāņem vērā vairākas vienkāršas, bet būtiskas lietas. Pirmkārt,

iespēja, ka apņemšanās izdosies realizēt, būs lielāka, ja tās ne tikai gribēsim, bet pa īstam ieviesīsim savā ikdienā vai veiksim konkrētus soļus, lai tuvotos mērķim.

Otrkārt,

labāki rezultāti būs tad, ja savas vēlmes noformulēsiet kā mērķi. Pareizi uzstādot mērķi, būs skaidrs, kāds būs gala rezultāts. Ja mērķis ir izmērāms, formulējams ar reālām lietām, tas ir vieglāk sasniedzams.

Treškārt,

ja veicamā apņemšanās nav vienas dienas pasākums, tad laiku līdz gala mērķim vērts sadalīt mazākos posmos, lai pamazām var vērtēt, vai ceļš ved plānotajā virzienā. Turklāt procesa gaitā nelielu un vienkāršu darbu izpilde ātri dod padarīta darba sajūtu.

Ceturtkārt,

ja domājat par tādām apņemšanām, kas prasa aktivitāti visu mūžu un tiešām ir jāievieš paradumu līmenī, tad ir īpaši svarīgi, ka izvēlētais mērķi tiešām vēlaties, nevis ietekmējaties no tā, ka visi tā dara vai labi izskatīsies sociālajos kontos.

Piektkārt,

kopīga plānu realizēšana jums ļaus vienam otru atbalstīt un uzmundrināt brīžos, kad gribēsies padoties noguruma, slinkuma vai šķietami citu prioritāšu priekšā. Kopīgā darīšana pilnīgi noteikti motivēs, jo darīt kaut ko kopā ir tik patīkami!

Sestkārt,

ja savās Jaunā gada apņemšanās lietojiet formu, ko vairs nedarīsiet, noteikti izdomājiet, ko tā vietā darīsiet, lai sevi un savējos motivētu. Turklāt ir gana svarīgi nevēlamu darbību aizvietot ar kaut ko pozitīvu.

Dažas idejas

Būsim sportiski aktīvāki!

Lai īstenotu šādu apņemšanos, sarunājiet, ka iespēju robežās uz skolu, dārziņu un darbu dosieties nevis ar auto, bet kājām vai riteņiem. Vienojieties, ka sabiedrisko transportu izmantosiet tikai lietus vai puteņa gadījumā. Ieviest šādas sportiskās aktivitātes būs vieglāk kā īstenot individuālus gājienus uz sporta nodarbībām, turklāt tas būs arī lētāk. Papildus motivācijai sarunājiet, ka rēķināsiet līdzi, cik naudas esat ietaupījuši. Ieekonomēto lieciet atsevišķā krājkasītē kādai kopīgai izklaidei.

Vairāk laika veltīsim galda spēļu spēlēšanai!

Te nepietiks vien ar vēlmi spēlēt spēles. Jums noteikti jāvienojas, cik bieži rīkosiet spēļu vakarus, kurš un kā parūpēsies par jaunu spēļu sagādi vai izdomāšanu (labi, ja šādi pienākumi tiek dalīti uz maiņām), kurš parūpēsies par gardumiem, lai spēlēšana būtu patīkamāka. Varbūt ir iespēja ieviest kopēju kalendāru, kur spēļu vakaru datumi tiek iezīmēti jau laiciņu uz priekšu.

Vairāk teiksim viens otram labās lietas!

Lieliska vēlme, bet dažkārt bez papildus piespiešanās grūtāk realizēt. Ko darīt? Ieviesiet skaistu plānotāju, kur katram pietiks vietas katru dienu ierakstīt labās lietas vienam par otru. Rakstot labo, dusmas un īgnums, kas mēdz pārņemt prātu un sirdi, vairs nebūs prātā. Sagaidot nākamo Jauno gadu būs ļoti patīkami palasīt, cik daudz laba viens par otru šajā gadā esat domājuši.

Ēdīsim veselīgāk!

Uztaisiet kopīgu sarakstu ar katra mīļākajiem veselīgajiem ēdieniem. Būs vairāki ieguvumi – tam, kurš iepērkas, būs vieglāk lemt, kas jāiegādājas, pavāram vienmēr būs, kur paskatīties, ko gatavot vakariņās, pārējiem būs daudz lielāka motivācija iesaistīties gatavošanas procesā. Vienojieties pēc noteikta perioda pārskatīt ēdienkarti, lai veiktu tajā korekcijas, piemēram, atbilstoši gadalaikam un aktualitātēm tirgū vai veikalā. Vienojieties pamazām ēdienkarti padarīt veselīgāku, izskaužot kādus pārtikas produktus un aizstājot tos ar veselīgākiem.

Mazāk skatīsimies televizoru!

Šis ir tas gadījums, kad jēdziena “nedarīt” vietā jāievieš kādas pozitīvās alternatīvas – jau minētās galda spēles, pastaigas, grāmatu lasīšana, sarunāšanās, skaipa sarunas ar mīļajiem, kas dzīvo citur, dejošana iemīļotās mūzikas pavadībā. Tas var būt jebkas, kas jums sagādā prieku.

Izstaigāsim visus pilsētas muzejus vai iepazīt tuvākās apkārtnes interesantās vietas!

Šī apņemšanās nemaz nav tik vienkārša, jo prasa zināmu mērķtiecību, apņēmību un laika plānošanu. Un jā – arī naudas menedžmentu. Kopā apziniet tās vietas, ko gribētos redzēt turpmākā gada laikā, un sarēķiniet, cik naudas katrā gadījumā būs nepieciešams. Plānojot ikmēneša budžetu, atvēliet noteiktu summu šīm aktivitātēm.

Šīs ir tikai dažas idejas, ko apņemties Jaunajā gadā, jums noteikti ir savējās!

Laimigamgimenem.lv / Foto: Shutterstock