Cietušie bieži vien izjūt kaunu, kas liedz vērsties pēc palīdzības, atklāj psiholoģe
Reizēm cietušie saskaras ar vainas sajūtu par notikušo, un, ja šī spriedze netiek mazināta, tad var rasties traucējumi domāšanā un uzvedībā.
Attiecības
2016. gada 15. janvāris, 14:33

Cietušie bieži vien izjūt kaunu, kas liedz vērsties pēc palīdzības, atklāj psiholoģe

Jauns.lv

Nereti cilvēki, kuri cietuši kādā noziedzīgā nodarījumā, izjūt kaunu un tas reizēm liedz vērsties pēc palīdzību, piektdien žurnālistiem teica krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" vadītāja Zane Avotiņa.

Viņa skaidroja, ka "Skalbēs" pirms šāda tālruņa ieviešanas darbojās arī krīžu tālrunis, līdz ar to darbinieki jau ir apmācīti saskarties ar cilvēkiem, kuri ir dažādos emocionālajos stāvokļos.

Avotiņa akcentēja, ka reizēm cilvēki paši sākotnēji neapzinās, ka ir cietuši kādā noziegumā. "Reizēm viņam ir tikai tāda sajūta, ka kaut kas nav tā, kā vajag," viņa piebilda.

Tāpat reizēm cietušie saskaras ar vainas sajūtu par notikušo, un, ja šī spriedze netiek mazināta, tad var rasties traucējumi domāšanā un uzvedībā.

Savukārt tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs žurnālistiem pastāstīja, ka 2012.gadā Eiropas Savienība (ES) pieņēma direktīvu, ar kuru tika noteikti minimālie nepieciešamie standarti palīdzībai cietušajiem.

"Katrai dalībvalstij obligāti bija jāizveido šāds konfidenciālais atbalsta sniegšanas centrs. Latvija ar šo pienākumu ir veiksmīgi tikusi galā, centra galvenais uzdevums – palīdzības sniegšana, juridiskā atbalsta sniegšana, kā arī dažādi koordinēšanas pasākumu veikšana," sacīja Rasnačs.

Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs norādīja, ka Valsts policijā ik gadu tiek reģistrēti aptuveni 200 tūkstoši dažādu notikumu. Vienlaikus tikai 25% šajos nodarījumos tiek konstatēts noziedzīgs sastāvs. "Bet aiz katra šī gadījuma stāv cilvēks," teica Velšs, skaidrojot, ka cilvēki vēlas saņemt palīdzību.

"Sākotnēji reizēm cilvēks pat nesaprot, ka ir cietis, bet galvenais, ko viņš vēlas – saņemt palīdzību un atbalstu. Arī Valsts policija cenšās savā darbā izzināt cietušā vēlmes," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka, lai sniegtu psiholoģisku un informatīvu palīdzību, no 2016.gada 1.janvāra darbu sācis bezmaksas atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006.

Zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni aicināts ikviens, kurš saskāries ar noziegumu personīgi, ģimenē, draugu lokā. Katru dienu no pulksten 7 - 22 uzklausīs, atbalstīs, informēs par tiesībām un sniegs informāciju par citām cietušo atbalsta organizācijām un iestādēm. Atbalsta tālruņa noziegumos cietušajiem 116006 darbību nodrošinās krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" speciālisti.

BNS / Foto: Shutterstock