Tavs draugs - bez darba. Kā viņu atbalstīt (un ko nekad neteikt bezdarbniekam)
Nekas nepalīdz tik ļoti kā pārliecība, ka tev ir draugs, kurš vienmēr gatavs tevi uzklausīt.
Attiecības
2016. gada 25. janvāris, 07:05

Tavs draugs - bez darba. Kā viņu atbalstīt (un ko nekad neteikt bezdarbniekam)

Jauns.lv

Mūsdienās katram ir kāds tuvinieks vai paziņa, kuram šobrīd nav darba. Dažam pat – ne viens vien. Darba tirgus ir tāds, kāds ir – un daudziem cilvēkiem darba meklējumi ieilgst: ne vien mēnesi, bet pat gadu vai divus. Kā palīdzēt cilvēkam, kurš meklē darbu?

Ja nevaram ieteikt neko konkrētu, mums ir iespēja vismaz atbalstīt savu darba meklējumos esošo draugu un izvairīties no muļķīgas tukšas gvelšanas.

“Business Insider” piedāvā 5 frāzes, ko neteikt cilvēkam, kas meklē darbu

1.    “Kā veicas ar darba meklējumiem?” – loģisks jautājums, kas dabiski rodas šādā situācijā, taču regulāri un tiešā tekstā uzdot to nevajag. Nevajag domāt, ka draugs tev katru dienu atskaitīsies par savu veikumu – cik CV aizsūtījis, kādus sludinājumus lasījis, uz kuriem atsaucies, vai kāds viņam atbildējis… Tāpēc nevajag jautāt, ja tev nav viņam ko piedāvāt.

2. “Tu kaut ko dari nepareizi…” – ja draugs prasa padomu, neliedz viņam to. Taču pēc savas iniciatīvas ar šādu negatīvu vērtējumu neuzbāzies. Pašlaik viņam vismazāk to gribas dzirdēt, turklāt – tavs secinājums var būt arī kļūdains.

3. “Pazīstu vienu čali, kurš arī nesen meklēja darbu. Viņš nav no tiem apķērīgākajiem, patiesībā knapi māk sev kurpes aizsiet, izglītības arī nekādas, bet dabūja darbu ar ļoti labu algu,” – ja nevari piedāvāt tāda darba devēja tālruni, kurš varētu gribēt ņemt darbā tavu draugu, šādus stāstiņus labāk paturi pie sevis.

4. “Tā ir visu mūsdienu jauniešu problēma. Viņi vienmēr (vai nekad)…” – nevienam nav vēlmes, lai kāds tiešā tekstā nosauc viņa mīnusus, un vēl vairāk cilvēkiem nepatīk būt “pieskaitītiem” kaut kādai grupai, kurai ir šie paši mīnusi. Nevienam nav patīkami, ja kāds slikti runā par viņa paaudzi, dzimto pilsētu, tautu, skolu, dzimumu u.c.

5. “Bet tev tagad ir daudz laika!” – bezdarbnieks draugs pats lieliski zina, cik daudz brīva laika viņam ir tā iemesla dēļ, ka viņam nav darba. Tāpēc ir absolūti nevajadzīgi viņam to atgādināt.

Un, lūk, 5 frāzes, kas palīdzēs darba meklējumu nogurdinātam cilvēkam un iedvesmos viņu:

1.    “Pašlaik patiešām nav viegli”

– banāli skan, taču sirsnīgi, un tas vienmēr palīdz justies labāk.

2.    “Ak…”

– reizēm draugam pietiek ar to vien. Kaut vai tikai ar uzmundrinošu pieskārienu plecam. Viņam ir svarīgi justies uzklausītam un saprastam.

3. “Es paturēšu prātā un došu ziņu, ja ko redzēšu,”

– apziņa, ka kāds par tevi rūpējas, veicina ticību saviem spēkiem.

4. “Kāds mans paziņa ir gandrīz vai ģēnijs, beidzis arī labu universitāti, taču nekādi nevar atrast darbu,”

– ja zini, ka ne tev vienam ir grūti, tas sniedz bezdarbniekam cerību un spēku turpināt meklējumus.

5. “Atceros, cik traki man pašam gāja, kad biju bez darba. Bet izturēju to grūto laiku un tagad viss ir labi. Redzēsi, tev arī viss nokārtosies. Ja vajag kaut ko palīdzēt vai vienkārši parunāties, es vienmēr esmu tavā rīcībā,”

nekas nepalīdz tik ļoti kā pārliecība, ka tev ir draugs, kurš vienmēr gatavs tevi uzklausīt.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock