51 pazīme, ka jūs dzīvojat neveselīgās attiecībās
Viena pagale nedeg, un attiecības veido divi cilvēki. Ar vārdu "partneris" šajā rakstā domāts "tu vai tavs partneris" - šīs lietas vienādi attiecas gan uz vīriešiem, gan sievietēm.
Attiecības
2016. gada 25. janvāris, 23:00

51 pazīme, ka jūs dzīvojat neveselīgās attiecībās

Jauns.lv

Ja attiecības ir neveselīgas, tās sūta vairākus brīdinājuma signālus. Tomēr cita lieta, vai partneri tos saprot un pamana. “Psychology Today” nosauc 51 pazīmi, ka attiecībās kaut kas iet greizi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Tu un tavs partneris nekad nevēršaties viens pie otra pēc emocionālā atbalsta. Jums katram ir cita uzticības persona, kam paraudāt uz pleca, nevis mīļotais cilvēks.

2. Tavs partneris (vai tu pati/pats) aktīvi cenšas atrast veidus, kā atšķirt tevi no tavas “atbalsta komandas” - taviem draugiem un ģimenes.

3. Tavs partneris norāda, ka tu esi aprobežots vai pat dumjš cilvēks. Vai arī – ka viņš jūsu attiecībās ir tas gudrākais. Viņš nemitīgi bremzē tevi un cenšas atturēt no kaut kā jauna izmēģināšanas, jo “tu taču tāpat nesapratīsi/nemācēsi”.

Neesat iemācījušies neko labu viens no otra

4. Tavs partneris nerespektē, ka tu atsakies no kaut kā un ignorē tavu “nē”.

5. Tavs partneris neslēpj, ka novērtē tevī tikai vienu lietu – tas var būt sekss, tavs izskats, tava spēja nopelnīt naudu.

6. Tu nevari iedomāties nevienu veidu, kā jūs esat pozitīvi ietekmējuši viens otru. Piemēram, esat ieinteresējušies viens par otra vaļaspriekiem vai iemācījušies viens no otra kādas jaunas prasmes.

7. Tu vari nosaukt vairākus netikumus, ko esat viens no otra pārņēmuši, piemēram, biežāka alkohola lietošana, slinkums, smēķēšana.

8. Tavs partneris liek tev justies nemierā ar savu ķermeni. Viņš/viņa dod mājienus, ka tev derētu notievēt, parādījies celulīts, mati kļūst plānāki u.tml. Un viņa piezīmes patiešām liek tev justies slikti.

9. Tev nav nekādas drošības sajūtas par attiecībām – jūs esat izšķīrušies un sagājuši kopā jau vairākas reizes.

10. Tu viņa iespaidā beigu beigās sāc darīt lietas, par kurām vienmēr esi kaunējusies, piemēram, kliegt uz bērniem.

Viņš iesaista tevi negodīgās darbībās

11. Tavs partneris ignorē tavas emocijas, īpaši bailes. Ja tu saki, ka baidies, ja viņš brauc pārāk ātri vai agresīvi, viņš turpina tāpat to darīt.

12. Tavs partneris iesaista tevi negodīgās darbībās, piemēram, melošanā. Viņš krāpjas oficiālos dokumentos, uz kuriem ir jūsu abu paraksti.

13. Tu sāc sev nepatikt kā cilvēks. Tu jūti, ka tava pašapziņa ir kritusies, un tev ir daudz mazāk pozitīvu īpašību nekā tad, kad jūs sākāt attiecības.

14. Tu nespēj piesaistīt partnera uzmanību, kad stāsti ko svarīgu. Jo viņš pat neklausās.

15. Tavs partneris padara tevi par apsmiekla objektu, piemēram, izsmej tavu balsi vai sejas izteiksmi.

16. Tavs partneris neinteresējas par taviem panākumiem - vai arī noniecina tavus sasniegumus.

17. Tu nespēj uzticēties savam partnerim. Ja tu atklāj vai uzzini ko satraucošu, tu neesi pārliecināta, vai viņš reaģēs adekvāti, ar cieņu, palīdzēs tev.

18. Tavs partneris/partnere velk uz zoba, ka varētu pamest tevi, un ķircina par savu iespējamo “nākamo” sievu/vīru.

Tev nav pārliecības, cik uzticams viņš būs patiešām grūtā brīdī

19. Kad jūs fiziski neesat kopā, darbojas princips “no acīm ārā, no sirds ārā”. Piemēram, viņš dodas komandējumā uz ārzemēm un apsola, ka dos ziņu, kad lidmašīna būs nosēdusies vai kad viņš būs veiksmīgi aizkļuvis līdz viesnīcai. Taču aizmirst to izdarīt un telefonu ieslēdz tikai vakarā (“Galīgi izkrita no prāta, visi tie lidojuma stresi…”)

20. Ja tavs un viņa viedoklis nesaskan, viņš piespiež tevi darīt pēc viņa prāta. Un tu piekrīti, jo nav pārliecības, ka nesastrīdēsieties, ja paliksi pie sava viedokļa. 

21. Tev nav pārliecības, cik uzticams un izpalīdzīgs viņš būs situācijā, kad tev patiešām būs vajadzīgs atbalsts – piemēram, ja tev vai kādam tavas ģimenes loceklim būs vēzis. Vai varēsi paļauties uz savu partneri?

22. Tu vaino savu partneri, ka jūsu dzīve nav tik laimīga un izdevusies, kā tu gribētu. Vai arī – viņš vaino tevi.

23. Tavs partneris noraida tavas idejas un nerespektē tavas intereses. Viņš visu vērtē caur savu prizmu – cik šīs lietas svarīgas ir VIŅAM, nevis cik būtiskas tās ir tev.

Jūs abi tērējat vairāk naudas, nekā nopelnāt

24. Ieraušanās sevī, ignorēšana. Tu vai tavs partneris atsakāties viens ar otru runāt par svarīgām attiecību lietām, piemēram, par lēmumu radīt bērnus.

25. Tu neuzskati, ka tavs partneris ir labs tēvs (māte).

26. Reizēm tu izvairies iet mājās, jo pasēdēšana kafejnīcā vai bārā ir relaksējošāka un ļauj labāk atgūties pēc grūtas dienas nekā došanās mājās pie sava dzīvesbiedra.

27. Jūsu kopējā dzīve ir izgājusi ārpus kontroles, piemēram, jūs abi tērējat vairāk nekā nopelnāt un esat iegrābušies pamatīgos kredītos.

28. Tu nespēj iedomāties jomu, kurā tu un tavs partneris varētu sevi saukt par “lielisku komandu”.

29. Tavs partneris bieži spēj pārsteigt negatīvā veidā. Piemēram, kad tu ieraugi, cik lieli un neplānoti “mīnusi” parādās jūsu kopējā bankas kontā.

Nemitīga zāģēšana un norādīšana uz jomām, kurās "neesi pietiekami labs"

30.Tu regulāri pieķer viņu melos.

31. Tavs partneris dodas izklaidēties, bet nesaka tev, uz kurieni. Vai arī nepārrodas mājās, kad solījis, un viņam nav nekāda nopietna izskaidrojuma.

32. Tu bažījies, ka tavs partneris varētu tik ļoti sadusmoties, ka nodarīs tev pāri.

33. Šajās attiecībās tev bieži ir sajūta – partneris tev uzbrūk.

34. Kad jūs strīdaties, viens no jums (vai abi) vienkārši aizstāvas. Jūs nekad neatzīstat, ka arī otram vismaz daļēji var būt taisnība.

35. Kad jūs strīdaties, jūs vienkārši uzveļat vainu viens otram, nevis atzīstat arī savas kļūdas.

36. Jūs esat ļoti kritiski viens pret otru, un tu regulāri izjūti zāģēšanu par sīkumiem un pārmetumus par jomām, kurās “neesi pietiekami labs”.

Tu sāc melot apkārtējiem, jo kauns par partnera uzvedību

37.    Tavs partneris sūdzas par tevi saviem draugiem un ģimenei.

38. Tu sāc melot apkārtējiem, jo tev ir kauns par sava partnera uzvedību. Piemēram, kāpēc netika izdarīts kaut kas, kas bija plānots.

39. Tu jūties vientuļi, kad esat kopā.

40. Ja tev jānovērtē savs partneris skalā no 1 līdz 10 pēc tādām īpašībām kā sirsnīgums, uzticamība un godīgums, tu viņam dod mazāk nekā 5 punktus.

41. Tu nespēj atcerēties, kad tavs partneris pieņēma kompromisu un piekāpās tev.

42. Jūsu attiecībās trūkst maiguma – jūs reti skūpstāties, reti pieskaraties, reti uzsmaidāt viens otram.

43. Tavs partneris piespiež tevi nodarboties ar seksu, kad nemaz to īsti nevēlies.

44. Tavs partneris uzskata sevi par daudz nozīmīgāku cilvēku nekā tu. Viņš uzskata, ka tev ir ļoti paveicies, ka esi kopā ar viņu. Un nevis otrādi (ka paveicies ir viņam).

Viņš sev apkārt "uzcēlis sētiņu" - jums nav emocionālas tuvības

45. Tavs partneris emocionāli nelaiž tevi sev klāt. Jums nav veselīgas emocionālas tuvības.

46. Tavs partneris bieži salīdzina tevi ar citiem cilvēkiem. Īpaši ar savu draugu sievām vai draudzenēm – un uzsver, ka šis salīdzinājums nenāk tev par labu.

47. Ja jūs strīdaties, tas ātri vien nonāk pie ultimātiem: “Ja tu nedarīsi to, es…”

48. Tu vari iedomāties vairākus draugus vai kolēģus, ar kuriem tu drīzāk varētu vai pat vēlētos būt kopā, nekā ar savu pašreizējo partneri.

49. Krāpšana.

50. Ja strīdoties argumentu vietā saucat viens otru par “traku” vai “jukušu”, tā ir ļoti slikta zīme. Tas nozīmē, ka nav nekādas vēlmes iedziļināties otra viedoklī, tāpēc vienkārši norobežojamies no viņa un pasludinām par “ārpus saprāta esošu”.

51. Vardarbība – gan fiziskā, gan emocionālā.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock