foto: REUTERS/SCANPIX
Publiskoti jaunākie pētījumi, kāda ir saistība starp aptaukošanos un depresiju
Liekais svars rada depresiju - jo īpaši tad, ja tieksme uz aptaukošanas ir ģenētiski iedzimta. Turklāt sievietēm risks ir daudz lielāks nekā vīriešiem.
2018. gada 15. novembris, 06:28

Publiskoti jaunākie pētījumi, kāda ir saistība starp aptaukošanos un depresiju

Jauns.lv

Ja cilvēkam ģenētiski ir tieksme uz paaugstinātu ķermeņa masas indeksu, palielinās varbūtība, ka viņš var ciest no psihiskas dabas problēmām, vēstī jaunākie pētījumi. Kā ziņo portāls theguardian.com, liekais svars var radīt depresiju, apgalvo pētnieki.

Iepriekšējos pētījumos tika noskaidrots, ka cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa masu ir lielāka nosliece uz depresiju. Taču līdz šim vēl nebija gluži skaidrs, vai depresija veicina aptaukošanos, vai arī otrādi. Tagad jaunākie pētījumi vēstī, ka, pēc ekspertu apgalvotā, ja ģenētiski cilvēkam ir tieksme uz aptaukošanos, tas var novest pie depresijas. Turklāt uz sievietēm tas attiecas vairāk nekā uz vīriešiem. 

"Cilvēki, kuriem ir vairāk liekā svara, biežāk sirgst ar depresiju, un parasti to rada paaugstināts ķermeņa masas indekss," saka pētījuma līdzautors profesors Tims Freilings, kurš strādā Ekseteras medicīnas skolā (Lielbritānija).

Lielbritānijas un Austrālijas pētnieki skaidro, ka viņi izmantojuši Apvienotās Karalistes biobankas datus, un šajā pētījumā piedalījušies 500 tūkstoši respondentu. Viņu vecums - no 37 līdz 73 gadiem.

Zinātnieki izpētīja 73 ģenētiskos variantus, kuri saistīti ar augstu ķermeņa masas indeksu, kas turklāt saistīts arī ar lielāku risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī ar cukura diabētu.

Viņi tāpat arī apskatīja 14 ģenētiskos variantus, kuri saistīti ar paaugstinātu ķermeņa svaru, taču ar mazāku šādu veselības problēmu risku.

Pirmā grupa varētu būt saistīta ar depresiju bioloģisku un psiholoģisku cēloņu dēļ, savukārt otrajā grupā paredzama lielāka psiholoģiska rakstura ietekme.

Pētnieku grupa analizēja veselības iestādēs atrodamos pacientu datus un viņu pašu atbildes uz jautājumiem anketās. Apmēram 49 tūkstošiem aptaujas dalībnieku tika konstatēta depresija.

Turklāt zinātnieku grupa secināja, ka cilvēki ar augstāku ķermeņa masas indeksu ir vairāk tendēti uz depresiju. Turklāt tie, kuriem tieksme uz aptaukošanos bija ģenētiski iedzimta, risks saslimt ar depresiju bija lielāks.