foto: facebook.com/dalanmeredith.motz
Pēc zobārsta apmeklējuma puisēns 6 gadu vecumā pirmo reizi sāk runāt
Meisons Mocs.
Bērni
2018. gada 8. oktobris, 12:10

Pēc zobārsta apmeklējuma puisēns 6 gadu vecumā pirmo reizi sāk runāt

Jauns.lv

Teksasā dzīvojošā sešus gadus vecā Meisona Moca vecāki ilgus gadus bija pārliecināti, ka viņu dēls nerunā tāpēc, ka viņam ir attīstības traucējumi. Taču pēc parastas vizītes pie zobārsta viņi uzzināja, ka dēlam vienkārši ir saīsināta mēles saitīte, un šī kaite ir diezgan vienkārši izārstējama, raksta cbsnews.com.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Meisona vecāki Meredita un Deilans neslēpj, ka vēl pirms gada viņu dēls vien ar pūlēm varēja pateikt kādu vārdu. "Viņš izrunāja tikai vārda sākumu, bet ne beigas. Viņa valoda bija tiešām ļoti slikta," CBS korespondentam stāsta mamma Meredita.

Mocu ģimene Meisona runas problēmas saistīja ar viņa attīstības traucējumiem un smadzeņu aneirismu, kas tika konstatēts, kad puisēns bija 10 dienas vecs. Viņam diagnosticēta reta ģenētiska saslimšana - Sotosa sindroms (Sotos syndrome).

Taču pagājušā gada sākumā teksasiešu ģimenes dzīve apgriezās kājām gaisā, kad viņi apmeklēja zobārstniecības klīniku "Kidstown Dental".

Labojot puikam zobus, zobārste Eimija Līdemane-Leizere pamanīja, ka viņa mēle ir piesaistīta pie mutes apakšdaļas. Viņa konstatēja, ka Meisona mēles saitīte ir īsāka nekā parasti, tāpēc zēnam ir grūti runāt. Viņa vaicāja vecākiem, vai var veikt vienkāršu procedūru un izdarīt audu iegriezumu ar lāzeru.

Procedūra aizņēma teju 30 sekundes. Taču tās rezultāti, pēc ārstes teiktā, "radikāli mainīja dzīvi".

Pētījumi liecina, ka ar saīsinātu mēles saitīti piedzimst 4 līdz 10 procenti bērnu. Meisona gadījumā neliela korekcija paveica īstu brīnumu. Atšķirību vecāki pamanīja jau tajā pašā vakarā.

foto: facebook.com/dalanmeredith.motz
Meisona vecāki Deilans un Meredita.

"Tā vietā, lai ar pirkstu rādītu sev uz muti, viņš varēja pateikt "mammu, es gribu ēst," stāsta Deilans.

Vecāki neslēpj, ka tagad Meisons savā valodas attīstībā lielā ātrumā steidz tuvoties citu bērnu līmenim. Viņi ir bezgala pateicīgi, ka zobārste pamanīja runas traucējumu īsto iemeslu.

"Mēs to pat necerējām - vienkārši gājām pie viņas labot dēlam zobiņus," stāsta tētis. Ārste Eimija Līdemane-Leizere atzīst: tieši šādi gadījumi arī iedvesmo viņu katru dienu doties uz darbu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās