foto: Pixabay.com
Ceļojumā ar bērnu. Vai neiespējamā misija?
Atslābsti un izbaudi braucienu!
Bērni
2018. gada 17. septembris, 04:58

Ceļojumā ar bērnu. Vai neiespējamā misija?

Jauns.lv

Plānojot doties ceļojumā ar mazu bērnu, neaizmirsti paņemt līdzi pacietību, humora izjūtu un pozitīvu attieksmi. Tā nav neiespējamā misija, tomēr vārds – atvaļinājums – pēc bērnu ienākšanas ģimenē ietver gluži citu jēgu.

Ceļojums, protams, joprojām paliek ceļojums, taču vismaz vienam no vecākiem arī atvaļinājumā būs jāsaglabā pastāvīga modrība – divdesmit četras stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā. Tāpēc nevajag no pirmā ceļojuma ar bērnu gaidīt pārāk daudz vai salīdzināt to ar "vecajiem labajiem laikiem", kad pasaulē devāties divi vien. Pats galvenais – mēģini atslābt un baudīt braucienu, jo tieši atpūta ir ceļojuma galvenais iemesls.

foto: Pexels.com

Lai nesajuktu prātā...

Izvēlies vienu galamērķi. Lai arī dažiem bērniem nav iebildumu vienu dienu būt Parīzē, bet jau nākamajā – Romā, pirmajam ceļojumam ar bērnu nevajadzētu izvēlēties pārāk sarežģītu maršrutu, kas prasa ilgu pārvietošanos, vairāku transporta līdzekļu maiņu un neskaitāmas naktsmītnes.

foto: Pexels.com

Sasauc ģimenes sapulci. Bērniem, kas jau apzinās un saprot notiekošo, izstāsti par gaidāmo ceļojumu un uzvedību, kādu no viņiem sagaidi brauciena laikā. Piedāvā izpētīt ceļvežus, kartes, ceļojumu aģentūras bukletus, attēlus un citas lietas, kas ļaus labāk izprast gaidāmo braucienu. Apspried ar bērniem vietas, kuras apmeklēsiet, un to, ko darīsiet.

Ļauj bērnam iesaistīties. Uzzini, kādas ir viņa vēlmes, kas viņam patīk un nepatīk, izstāsti, ko gaidi no kopīgā ceļojuma. Bērniem tā būs lieliska dzīves skola – apgūt kompromisu mākslu un iemācīties rēķināties ar citiem. Bērni varbūt nevar izvēlēties ceļojuma galamērķi, taču savlaicīga informēšana par gaidāmo braucienu rada viņos gaidpilnu prieku un piederības izjūtu. 

Dodies "izmēģinājuma" braucienā. Ja neesat dzimuši ceļotāji, pamēģiniet pirms gaidāmā ceļojuma doties kādā īsākā izbraucienā ārpus mājām, pavadot nedēļas nogali viesu namā laukos vai citā Latvijas pilsētā. Nakšņojiet viesnīcā, kurā var apmeklēt baseinu, vai izmēģiniet atpūtu pie jūras, ja dosities uz kūrortu.

foto: Pexels.com

Iepazīstini ar svešo.  Iespēju robežās jau pirms ceļojuma parādiet bērnam lidostu, dzelzceļa staciju vai autoostu, lai mazinātu iespējamās bailes no pūļa, dažādiem trokšņiem un svešas vietas. Tas mazinās stresu un novērsīs nevēlamu uzvedību aizbraukšanas dienā.

foto: Pexels.com

Ievēro dienas režīmu. Arī ceļojuma laikā pēc iespējas centies ievērot bērna ierasto dienas režīmu attiecībā uz maltīšu, diendusu un rotaļu laiku, lai bērns būtu mierīgāks un labā omā. Paņemiet līdzi mīļlietiņas no mājām – lācīti, spilventiņu, sedziņu, kas arī svešā vietā bērnā radīs drošības izjūtu. 

Nekrīti panikā. Atceries – jūs neesat vienīgie vecāki, kam no domas vien par došanos ceļojumā kopā ar vienu, diviem vai pat trim bērniem, paliek sirmi mati, un, mēģinot sapakot visas līdzi ņemamās mantas, rodas nepārvarama vēlme ceļojumu uz līdzenas vietas atcelt. Tūkstošiem ģimeņu katru gadu dodas atvaļinājumā un spēj to izbaudīt. 

foto: Pexels.com

Pirms došanās ceļā

  • Saglabā mieru un smaidi! Apmierinātai mammai ir laimīgs bērns.
  • Ignorē rupjus un nepieklājīgus cilvēkus. Tikai tu pati zini, kā tikt galā ar savu bērnu.
  • Garākos lidojumos padomā par iespēju sēdvietas lidmašīnā rezervēt atsevišķi no vīra. Tādējādi viens no jums varēs atpūsties, kamēr otrs izklaidēs bērnu. Pēc tam mainieties vietām.
foto: Pexels.com
  • Lai saprastu, vai mazulim lidmašīnā nepieciešama atsevišķa sēdvieta, pamēģini, cik ilgi vari noturēt viņu klēpī, sēžot atpūtas krēslā mājās, un pēc tam izdari izvēli.
  • Vienojies ar vīru par pienākumu sadalījumu vēl pirms ceļojuma uzsākšanas, lai lidostā nebūtu lieka stresa par to, kam kabatā pases un kam – autiņbiksītes un mitrās salvetes.

Ceļā

Lai bērnam ceļojumā būtu ērti un nekļūtu slikta dūša, ievēro dažus noteikumus:

  • Rūpīgi piesprādzē bērnu automašīnas sēdeklītī, kas atbilst viņa vecumam un svaram;
  • Automašīnā rūpējies par svaiga gaisa cirkulāciju; lidmašīnā noregulē ventilāciju atbilstoši savām vēlmēm;
  • Ar auto dodies ceļā pirms vai pēc sastrēgumu laika, lai izvairītos no biežas bremzēšanas un apstāšanās, kas nereti mazuļiem izraisa nelabumu;
  • Ar zīdaini ceļā dodies laikā, kad bērns guļ diendusu, lai brauciena vai lidojuma laikā mazulis saldi čučētu;
  • Ja bērnam brauciena laikā kļūst slikti, izvairies no aktivitātēm, kas, kustībā esot, veicina nelabu dūšu: zīmēšanas, lasīšanas, elektronisko spēļu spēlēšanas;
  • Izklaidē bērnu, sarunājoties, atskaņojot audio pasakas, dziedot dziesmas. Aicini pievērst uzmanību pa logu redzamajiem skatiem;
  • Brauciena laikā regulāri piedāvā bērnam vieglas uzkodas, lai tukšs puncītis nesabojātu omu. Ceļojumos lieliski noder dažādi krekeri, sausiņi,  žāvēti augļi, ūdens, augļu sulas. Izvairies no trekniem ēdieniem, kas veicina nelabu dūšu: burgeriem, čipsiem, frī kartupeļiem, saldējuma un trekniem desertiem;
foto: Shutterstock
  • Pirms ceļojuma ar kuģi, bērnam var iedot medikamentu, kas novērš vai mazina jūras slimības simptomus. Par zāļu veidu un devu savlaicīgi konsultējies ar ģimenes ārstu.

Galamērķī

Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem, esi uzmanīga un...

  • Nekad neatstāj bērnu vienu bez uzraudzības viesnīcas istabā, baseina vai atklātas ūdenskrātuves malā;
  • Pārbaudi, vai viesnīcas istabā neatrodas auklas vai šņores, kurās bērns var sapīties vai nožņaugties;
  • Pārbaudi, vai vannas istabā siltais ūdens uzreiz pēc krāna atgriešanas nav tik karsts, ka bērns, to atvēris, varētu applaucēties. Vecākiem bērniem aukstā un siltā ūdens krāna atšķirības palīdzi izskaidrot ar dažādu uzlīmju palīdzību (aukstajam – zvaigznīte, siltajam – saulīte u.tml.);
  • Pārbaudi, vai smagi priekšmeti, piemēram, televizors, ir nostiprināti pietiekami droši, un bērns tos nevar nejauši apgāzt un savainoties;
  • Ja pamani aizdomīgus elektrības slēdžus vai kailus vadu galus, palūdz viesnīcas personālu tos salabot vai notīt, lai novērstu elektrotraumas briesmas;
  • Izvairies ar mazu bērnu iet karstā baseinā vai burbuļvannā. Bērni līdz piecu gadu vecumam no nepierastā karstuma var noģībt;
  • Arī viesojoties draugu vai radinieku mājās, pārbaudi vai telpas ir bērnam drošas. Pavaicā saimniekiem atļauju izstaigāt māju un novērst lietas, kas varētu apdraudēt bērna drošību.
foto: Pexels.com