foto: Shutterstock
Auksta duša katru rītu. Vai šīs mocības tiešām ir veselīgas?
Auksta rīta duša ir unikāla veselības atjaunošanas metode, ko visā pasaulē izmanto gadu tūkstošiem. Taču zinātniskais pamatojums tai ir ļoti plāns...
Skaistums
2018. gada 10. septembris, 06:03

Auksta duša katru rītu. Vai šīs mocības tiešām ir veselīgas?

Inguna Mukāne

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Paiet zem ledusaukstas dušas kaut uz pusminūti vairumam no mums ir īsts varoņdarbs – sevišķi ziemā. Taču pēdējā laikā dažādu jomu speciālisti tik ļoti slavē aukstas dušas labumus veselībai, ka aizvien vairāk cilvēku cenšas ik rītu saņemties ledusaukstajai šaltij. Kāpēc īsti jācieš šādas mocības?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Auksta duša ik rītu bija 50. gados radītā britu superspiega Džeimsa Bonda paradums, bet mūsdienās tā tiek ieteikta teju katram ierindas pilsonim. Ārsti un dietologi, atsaucoties uz jaunākajiem atklājumiem, to rekomendē galvenokārt imunitātes stiprināšanai un liekā svara samazināšanai, nemaz nerunājot par ķermeņa un gara tonizēšanu.

Pētījumi patiešām ir, taču biežāk tie attiecas uz aukstuma terapiju kopumā, kas ietver aukstuma kameras, aukstas vannas, ledus gabaliņu masāžu, ziemas peldēšanu u. tml. Ja objektīvi vērtē konkrēti aukstai dušai veltīto zinātnieku uzmanību, kopējā aina nemaz tik pilnvērtīga neveidojas.

Nākamā lapa: Kur ir pierādījumi ledainās dušas veselīgumam?