foto: Pexels.com
"Jūtu, ka neko nepagūstu izdarīt…" - psihiatre par to, kā reaģēt šādā situācijā
Attiecības
2018. gada 31. augusts, 07:18

"Jūtu, ka neko nepagūstu izdarīt…" - psihiatre par to, kā reaģēt šādā situācijā

"100 Labi Padomi"

Brīžos, kad ir radusies vai saasinājusies izjūta, ka neko vairs nepagūsti izdarīt, vispareizāk uz kādu laiku atcelt visus darbus. Tās var būt dažas minūtes, stundas vai dienas – atkarībā no cilvēka un situācijas.

Komentē Capital Clinic Riga psihiatre Laura Štāne (drstane.lv).

Pauzīte vajadzīga, lai uz radušos situāciju paskatītos it kā no malas, izvērtētu svarīgāko un atmestu lieko – to, kas rada haosu. Gadījumos, kad šāds stāvoklis atkārtojas bieži un nogurdina ilgtermiņā, vajadzēs vairāk laika, lai saprastu, kāpēc tā notiek un ko ar to darīt.

Kaut arī aizņemtības un steigas izjūta nav saistīta ar padarītā darba daudzumu, kvalitāti vai vērtību, tomēr liela daļa cilvēku izvēlas radīt aktīvas darbošanās un daudzu pienākumu atmosfēru, šādi savu ikdienu padarot it kā jēgpilnāku. Bet citi savukārt neķeras nekam klāt, ja neredz, viņuprāt, svarīgu un uzreiz sasniedzamu rezultātu. Abās situācijās trūkst tālejošāka mērķa vai plāna. Ja cilvēks neredz virzienu, kurp dodas, tad nekur arī nenokļūst.

Protams, arī cilvēks ar visai skaidri izvirzītu mērķi var nokļūt saspringtā situācijā, kad parādās šaubas par savām spējām. Nereti šaubas ir pamatotas, un no kaut kā nākas atteikties, bet citkārt šādam periodam izdodas tikt pāri un arī kaut ko iemācīties no pieredzētā. Spēja mācīties un apgūt kaut ko jaunu ir tā īpašība, kas palīdz nepieļaut vienu un to pašu kļūdu atkārtošanos.

Kā iedarbīgi atpūsties pirms nopietna darba cēliena?

Gaidāmajam intensīvajam darba cēlienam ir iespējams sevi sagatavot. Cilvēkam, kas būs atpūties, darbošanās normālā ikdienas režīmā šķitīs ērta un patīkama.

Pārgurušais uz jebkuru situāciju reaģēs emocionālāk un dramatiskāk, kaut ārējie apstākļi būtiski nebūs mainījušies. Ko darīt? Ir jāizvērtē situācija un jāatpūšas. Ja noguruma pakāpe nav pārlieku liela, atpūtu var sniegt kādas jaunas aktivitātes, bet liela noguruma gadījumā ir nepieciešama arī pasīva atpūta. Tiesa, ar to nepietiks, lai spēki atjaunotos pilnībā. Tāpēc katram individuāli ir jāatrod tieši sev piemērotākais atpūtas veids, tā ilgums un vieta.

Svarīgi arī, lai turpmākais darba cēliens būtu saistošs. Pretējā gadījumā vēlme un spēja darboties būtiski neuzlabosies, lai vai kā tu atpūstos!