foto: Shutterstock
Rosināsim bērnus staigāt basām kājām!
Jaunākie pētījumi ir apstiprinājuši hipotēzi, ka svarīgākās kustību iemaņas bērnībā un pusaudžu vecumā vismaz daļēji ir atkarīgas no regulāras staigāšanas basām kājām.
Bērni
2018. gada 18. augusts, 05:38

Rosināsim bērnus staigāt basām kājām!

"Patiesā Dzīve"

Nav šaubu, ka staigāšana basām kājām ir veselīga. Tādējādi ne vien tiek regulāri masēti daudzie reflektorie punkti, kas atrodas pēdās; tā varētu būt arī laba profilakse plakanajai pēdai un muskuļu atrofijai, kā arī citiem balsta un kustību orgānu sistēmas traucējumiem. Tagad šie pieņēmumi beidzot apstiprināti arī zinātniski.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Staigāšana basām kājām visvairāk izplatīta jaunattīstības zemēs, bet augsti attīstītās valstīs šāds ieradums joprojām tiek uzskatīts par eksotiku. Tomēr zinātnieki no Jēnas Sporta zinātnes institūta (Vācija) sadarbībā ar Hamburgas Medicīnas biometrijas un epidemioloģijas institūtu un Stellenbošas universitāti (Dienvidāfrika) izlēma noskaidrot, kā basas vai apautas kājas ietekmē augoša organisma motoriskās iemaņas.

Šajā nolūkā tika veikti kustību testi 810 bērniem un pusaudžiem (no sešiem līdz 18 gadiem) no Dienvidāfrikas rietumu daļas lauksaimniecības rajoniem un pilsētu bērniem Ziemeļvācijā. Pētījuma dalībniekiem tika pārbaudīti trīs rādītāji – spēja noturēt līdzsvaru, tāllēkšana un 20 metru sprinta skrējiens. Izrādījās, ka afrikāņu bērni, kas pieraduši staigāt basām kājām, par pirmajiem diviem uzdevumiem nopelnīja krietni vairāk punktu nekā viņu apavotie sāncenši. Līdzīgas atšķirības tika novērotas arī citās vecuma grupās, taču visspilgtāk tās izpaudās bērniem no sešiem līdz 10 gadiem.

“Mūsu pētījumi apstiprina hipotēzi, ka svarīgākās kustību iemaņas bērnībā un pusaudžu vecumā vismaz daļēji ir atkarīgas no regulāras staigāšanas basām kājām,” raksta pētījuma autori. Protams, Ziemeļeiropas klimatisko apstākļu dēļ pilnībā atteikties no apaviem nevaram, taču neviens neliedz mums un mūsu bērniem ar plikām pēdām sajust tēvu zemi, laukus un jūrmalas smiltis vismaz vasarā. Bet rudenī un ziemā varam basi spriņģot savās mājās.

Tēmas