7 ļoti loģiski jautājumi pāriem, kuri vēlas kļūt par vecākiem
Pētījumi liecina, ka pāri, kuri jau iepriekš ir sagatavojušies vecāku lomai, arī pēc mazuļa piedzimšanas labāk tiek galā ar jaunajiem pienākumiem.
Bērni
2016. gada 7. marts, 15:54

7 ļoti loģiski jautājumi pāriem, kuri vēlas kļūt par vecākiem

Jauns.lv

Bērna ienākšana ģimenē – tas ir nopietnas dzīves pārmaiņas, kurām ir svarīgi iepriekš sagatavoties. Taču, izvērtējot domu par ģimenes pieaugumu, ir būtiski ne vien izvērtēt savu budžetu un "sakārtotu dzīvi", bet arī attiecības ar savu otro pusi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Portāls womenshealthmag.com iesaka 7 jautājumus, kurus atlasījuši pazīstami psihologi, ģimenes plānošanas eksperti un populāru grāmatu autori. Šie jautājumi paredzēti pāriem, kuri apsver domu par ģimenes pieaugumu, bet vēl nav līdz galam nolēmuši, vai ir gatavi šim solim.

Kā pēc bērna piedzimšanas mainīsies mūsu dzīve?

Ģimenē ienākot bērnam, mainās ļoti daudz kas: gan kārtība mājās, gan tajā valdošais rāmais miers, gan jauno vecāku brīvais laiks. Tā visa patiesībā vairs nav. Vajadzētu arī jau iepriekš aprast ar domu, ka pēc mazuļa piedzimšanas būs arī jāatsakās no saviem mīļajiem hobijiem, jo vismaz sākumā pats labākais brīvā laika pavadīšanas veids jums abiem būs salds miegs.

Vajadzētu pārrunāt arī iespēju nolīgt aukli, kā arī nolemt, kurš pēc bērna piedzimšanas rūpēsies par kārtību mājās. Pētījumi liecina, ka pāri, kuri jau iepriekš ir sagatavojušies vecāku lomai, arī pēc mazuļa piedzimšanas labāk tiek galā ar jaunajiem pienākumiem.

Kādi vecāki mēs vēlamies būt?

Vai būsiet tādi vecāki, kuri savus bērnus audzinās dzelžainā disciplīnā, lai tikai viņi izaugtu par veiksminiekiem? Vai tomēr būsiet demokrātiska audzināšanas stila piekritēji, kuri nākotnē lieliski sapratīsies arī ar savas atvases draugiem? Pārrunājiet, kuru no lomām jūs katrs izvēlētos un kā jūs iedomājaties sava nākamā bērna audzināšanu.

Kā tagad beidzas mūsu strīdi?

Vai dusmojoties paceļat balsi, skrienat ārā no istabas un aizcērtat durvis? Vai arī jūs konfliktus atrisināt salīdzinoši viegli, rafinēti un bez skaļām dusmu izpausmēm? Ir svarīgi pievērst uzmanību arī šim aspektam.

Kad piedzims mazais, skaļiem konfliktiem nevajadzētu būt, un, ja tagad tādi ir, jums vispirms ir jāiemācās tos atrisināt daudz klusāk un efektīvāk.

Vai mēs bieži smejamies?

Ja atbilde ir “jā”, tas ir brīnišķīgi. Reizēm, kad naktī nevarēsiet aizmigt bērna raudāšanas dēļ un pulksten 3 naktī vajadzēs celties, lai mainītu autiņbiksītes, tieši humora izjūta un pozitīva attieksme pret dzīvi būs tas, kas jūs izglābs. To arī atgādiniet sev naktī  - ka visas šīs mokas ir cēla mērķa vārdā.

Vai mūsu finanses ir sakārtotas?

Cipars, kas redzams bankas kontā un liecina, ka naudas pietiek, katram var būt citāds. Tāpēc pārrunāt savas finanses un saplānot naudas lietas ir patiešām būtiski. Bērna audzināšana saistās ar daudz vairāk izdevumiem, nekā varat iedomāties, tāpēc ir svarīgi pārliecināties, vai varat atļauties bērna ienākšanu ģimenē.

Vai mēs abi vēlamies šo bērnu?

Šī nav lieta, pret kuru iespējama attieksme “varbūt gribu, varbūt negribu – principā vienalga”. Šis ir lēmums visai dzīvē, un pret to jāizturas ļoti atbildīgi. Pārrunājiet, kādas katram no jums ir izjūtas šajā jautājumā, un pārliecinieties, vai patiešām abi vienādi stipri vēlaties, lai jums ir mazais.

Vai mēs izturēsim pārmaiņas seksuālajā dzīvē?

Mazāk seksa pēc bērna piedzimšanas, vismaz sākumā ir bioloģiska parādība – no tās izvairīties nesanāks nu nekādi. Izrunājiet to jau tagad un noskaidrojiet, kādas izjūtas katram no jums ir/varētu būt šajā sakarā.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock