foto: Shutterstock
10 padomi, kā ātrāk kļūt neatkarīgam no vecākiem!
Bērni
2018. gada 20. jūnijs, 15:00

10 padomi, kā ātrāk kļūt neatkarīgam no vecākiem!

Jauns.lv

„Neatkarība” – gan finansiālā, gan emocionālā – ir vārds, kas attiecīgā dzīves posmā ir ciemojies jebkurā prātā. Taču visaktuālākais šis jautājums kļūst tieši agrā jaunībā, sperot pirmos soļus, lai nostātos uz savām kājām. Lai palīdzētu Tev šajā attīstības procesā, aizdevējs Ondo.lv ir apkopojis 10 padomus, kā iespējami ātrāk kļūt neatkarīgam no vecākiem!

Raksts tapis sadarbībā ar Ondo.lv

1. Atrodi darbu

Lai iegūtu neatkarību no vecākiem, ir svarīgi iegūt kaut daļēju finansiālo stabilitāti. Izvērtējot savu studiju slodzi, izvēlies pilnas slodzes, pusslodzes vai ārštata darbu. 

Iesākumā papildu pienākumi var šķist apgrūtinoši, taču ilgtermiņā agri iegūta darba pieredze atmaksāsies ne tikai ar neatkarību no vecākiem. Strādājot, Tu iegūsi:

  • papildu finansiālos līdzekļus – ikdienas tēriņiem vai mācību izdevumiem. Strādāšana var palīdzēt izvairīties arī no nepieciešamības ņemt studiju kredītu; 
  • jaunu dzīves un profesionālo pieredzi – abas ir vienlīdz svarīgas, lai sasniegtu mērķus;
  • labāku CV –  Tu kļūsi saistošāks nākotnes darba devējam, jo būsi apguvis jaunas iemaņas, kā arī darba ētiku.

Labs veids kā tikt pie pirmās darba vietas, ir pierādīt sevi prakses vietā. Uzņēmumi mēdz piedāvāt štata vietas jauniešiem, kuri prakses laikā izrādījuši īpašu iniciatīvu. Centies atrast prakses vietu nozarē, kas Tevi interesē, un sāc darba gaitas no šī punkta!

foto: Shutterstock

2. Pārcelies uz savu mājokli

Nesen veiktajā Census Bureau pētījumā iegūtie dati liecina, ka 2015. gadā 24 miljoni jauno amerikāņu jeb katrs trešais millennial paaudzes jaunietis vecumā no 18 līdz 34 gadiem dzīvo pie saviem vecākiem. 

Iemesli šādai izvēlei var būt dažādi – dzīves prioritātes, finansiālie apsvērumi, veselības problēmas u.t.t. Tomēr kopējā tendence norāda uz jauniešu atkarību no vecāku atbalsta. 
Ja Tu meklē iespēju iegūt neatkarību, pirmais solis pēc darba iegūšanas ir pašam sava mājokļa atrašana. Atceries, ka telpām jābūt tādā cenu kategorijā, lai Tu un Tavs partneris (ja dzīvosiet kopā) spētu nosegt īri pašu spēkiem. 

Ja Tavi ienākumi pagaidām ir nelieli:

  • nesmādē mājokļus, kam nepieciešams neliels kosmētiskais remonts – dažkārt dzīvokļa īpašnieki īrniekiem, kuri ir ar mieru pašrocīgi izremontēt telpas, mēdz piešķirt atlaides;
  • izvēlies dzīvokli renovētā, siltinātā mājā – tas palīdzēs samazināt komunālos maksājumus par siltumu. Nedaudz ietaupīt vari arī, īrējot mājokli ar malkas apkuri;
  • pievērsies minimālismam – ja mājās neplāno uzturēties bieži, taupi naudu, izvēloties platības ziņā nelielu dzīvokli. Pārvācoties, ņem līdzi tikai nepieciešamāko – mazāk nokrautas virsmas, mazāk tīrīšanas, vairāk brīva laika jaunajā dzīvē!
  • apsver iespēju dzīvot laukos – ja strādā attālināti, aplūko arī mājokļa sludinājumus ārpus lielajām pilsētām. Gan dzīvokļa, gan mājas īre (vai pat iegāde) būs lētāka.

3. Nokārto vadītāja apliecību un iegādājies automašīnu

Pirmā automašīna, uzsākot pieaugušā gaitas, reti ir jauna un spoža, taču, tai pavisam noteikti piemīt īpašs šarms. Neatkarīgi no tā, vai dzīvo kopā ar vecākiem, vai atsevišķi, vadītāja apliecības nokārtošana un automašīnas iegāde sniegs Tev lielāku brīvību doties, kad vien vēlies un kur vien vēlies.

Turklāt, braucot uz skolu vai darbu, izdosies arī ietaupīt, ja piedāvāsi sava spēkrata pakalpojumus kopā braukšanai draugiem vai kolēģiem.

foto: Shutterstock

4. Tērē mazāk nekā nopelni

Iespējams, viens no senākajiem, taču noderīgākajiem finanšu padomiem – netērē naudu, kuras Tev nav. Ja esi nesen uzsācis patstāvīgās gaitas, izvērtē prioritātes un saīsini savu vēlmju sarakstu, novirzot naudu vajadzību sarakstā. Sirds būs mierīgāka, ja zināsi, ka makā pietiek naudas gan pārtikai, gan nākamā mēneša īrei, turklāt nebūs jālūdz palīdzība vecākiem.

5. Izvirzi sev mērķus

Mērķu uzstādīšana var kalpot par sava veida GPS navigāciju ceļā uz sasniegumiem un neatkarību. Ir izpētīts, ka mērķus ir vieglāk īstenot, ja tie ir:

  • skaidri definēti – proti, ja Tu vēlies iekrāt pirmajai automašīnai, apņemies tam atvēlēt konkrētu summu nevis to, kas vienkārši palicis pāri no algas; 
  • sarežģīti, taču izpildāmi – mērķē augstu, taču ne debesīs. Uztver mērķus kā izaicinājumus, ko pievarēt, nevis kā nepanesamu nastu.

6. Uzmani savas finanses

Iesākumā, mācoties apieties ar naudu, var gadīties misēkļi. Lai no tā izvairītos, vienmēr plāno savu budžetu – katru mēnesi pieraksti ienākumus un izdevumus. Ja vēlies šo procesu padarīt ērtāku un mūsdienīgāku, izmanto kādu no viedtālruņa aplikācijām, piemēram, YNAB, vai Mint.

foto: Shutterstock

7. Uzņemies atbildību

Ne visa neatkarības iegūšana saistīta ar finansiālo patstāvību. Iespējams, Tev nepieciešama arī psiholoģiskā neatkarība – apziņa, ka vecāki uztver Tevi „nopietni” –  kā pieaugušo. 

To vislabāk iespējams panākt, demonstrējot savu pienākuma apziņu un pierādot, ka Tev var uzticēties. Gluži kā bērnībā, kad dabūji ilgi prasīto suni ar noteikumu, ka pats vedīsi to pastaigās un atcerēsies pabarot. Pieaugušā dzīvē šis „suns” var nozīmēt laikā nomaksātus rēķinus, izpildītus solījumus un spēju pašam atrast meistaru, kas salabos veļas mašīnu. 

8. Sāc veidot uzkrājumus

Neatkarība no vecākiem izpaužas arī stabilitātē un pārliecinātībā par nākotni. Neatliec rūpes par pensiju uz vēlāku laiku. 2. pensiju līmenī uzkrātā summa var izrādīties nepietiekama – ja Tavi ienākumi atļauj, piesakies 3. pensiju līmenim un sāc veikt nepieciešamās iemaksas jau tagad. Ko ņemt vērā un, kā izdevīgāk ieguldīt, uzzināsi vietnē Manapensija.lv.

9. Ceļo

Vai zināji, ka slavenā zīmola Nike radītājs Fils Naits pirms veiksmīgā uzņēmuma dibināšanas pavadīja vairākus mēnešus, apceļodams pasauli, lai sakrātu iespaidus un noskaņotos „īstajai dzīvei”? Turklāt viņš to darīja vienatnē. 

Ceļošana ir lielisks veids, kā nostiprināt neatkarību, paplašināt redzesloku, vienlaikus iepazīstot sevi. Ja vēlies ietaupīt finanses, ceļojot:

  • izmanto Couchsurfing servisu – tas ļaus Tev bez maksas pārnakšņot jebkurā pasaules vietā. Taču esi uzmanīgs un vienmēr rūpīgi izpēti citu nakšņotāju atsauksmes;
  • ceļo nesezonā – piemēram, rudenī, kad atvaļinājumu laiks ir beidzies un biļetes kļuvušas lētākas;
  • piesakies brīvprātīgajam darbam – tas palīdzēs iepazīt jaunas valstis, krāt pieredzi un paveikt ko labu. Turklāt nebūs jāraizējas par uzturēšanās izdevumiem, jo tie lielākoties tiek nosegti projekta ietvaros. Informāciju par brīvprātīgo darbu atradīsi, piemēram, Eiropas Jaunatnes portālā.
foto: Pixabay

10. Pieņem izaicinājumus

Pastāv uzskats, ka sasniedzot divdesmit gadu vecumu, cilvēka personībā norit visfundamentālākās pārmaiņas. Izmanto šo laiku lietderīgi un izkāp no komforta zonas! 

Apņemies izdarīt ko tādu, kas Tevi biedē, taču varētu palīdzēt izaugsmē. Piemēram:

  • izvērtē attiecības – ja draudzība vai partnerattiecības nesniedz piepildījumu un liek Tev justies mazvērtīgam, iespējams, jāatbrīvo vieta jaunām – harmoniskām attiecībām?
  • piesakies sapņu darbam – pat tad, ja Tev šķiet, ka pietrūkst vēlamās kvalifikācijas. Pārbaudot savu spēju robežas, izdosies tās paplašināt;
  • uzsāc savu biznesu – ja trūkst zināšanu, kā to izdarīt, piesakies atbilstošiem kursiem. Nauda, ko ieguldīsi izglītībā, ar laiku sevi atpelnīs. 

Pārvarot sevi, palielināsies Tava pašapziņa un nostiprināsies doma, ka Tu spēj tikt galā ar neparedzētām situācijām. Tas savukārt mazinās, piemēram, atkarības sajūtu, kas dažkārt var pārņemt, pārlieku ilgi paļaujoties uz vecāku palīdzību.

Raksts tapis sadarbībā ar Ondo.lv.

Tēmas