foto: Shutterstock
Kas ir laikapstākļu deķis, un kā to darina
Princips vienkāršs – ada vai tamborē 2 m platu (lielumu vari mainīt) segu, katru dienu papildinot to ar vienu vai divām rindām laikapstākļiem atbilstīgā krāsā.
2018. gada 8. jūnijs, 07:11

Kas ir laikapstākļu deķis, un kā to darina

"100 Labi Padomi"

Ideja par šādu neparastu rokdarbu aizgūta no ārzemēm – tādus darina Anglijā, Turcijā, Spānijā un citviet.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijā Facebook vietnē ir atrodama laikapstākļu deķu darinātāju domubiedru grupiņa. Princips vienkāršs – ada vai tamborē 2 m platu (lielumu vari mainīt) segu, katru dienu papildinot to ar vienu vai divām rindām laikapstākļiem atbilstīgā krāsā. Rezultātā top svītraina sega, kurā gaumīgi iekļaujas dažāds krāsu ritms. Labi izskatīsies rievots raksts, kas veidojas, katru rindu adot labiski vai kreiliski. Tamborētai segai vari izvēlēties īso vai garo stabiņu rakstu. Vienam mēnesim izvēlies īso stabiņu, nākamajam – garo stabiņu rakstu, un turpini mainīt rakstus ik pēc mēneša.

Pirms ķeries pie darba

▪ Izveido laikapstākļiem atbilstīgu krāsu paleti – to, kādā krāsā tavam deķim būs atbilstīgs mākoņains laiks, saulaina diena, lietus, pērkona negaiss vai sniegputenis, izdomā pati, un tas būs atkarīgs no tavas gaumes, mājokļa krāsu gammas un pieejamās dzijas. Parasti darbam izvēlas 8 krāsas. Visbiežāk tās ir ķiršu sarkana, burkānu oranža, ķirbju oranža, dzeltena, zaļa, citronkrāsas, vizbulīšu zila, tumši zila un lavandas krāsa.

▪ Katru dienu novēro laikapstākļus, izvēlies atbilstīgo krāsu un pieadi vai pietamborē savam deķim vienu vai divas rindas. Rokdarbu var turēt mašīnā vai rokdarbu grozā pie televizora – tur, kur tev patīk vai ir nepieciešamība pavadīt savu laiku.

▪ Ja gadās palaist garām kādu dienu, lieti noder meteoprognožu mājaslapas.

▪ Būs ērtāk strādāt un ātrāk ies uz priekšu, ja izvēlēsies rupju dziju. Labi, ja visas dzijas ir apmēram vienādā biezumā. Un vēl interesantāk veidosies deķis, ja kāda no dzijām būs ar efektiem, piemēram, pīlādžu laikā saulaina diena varētu būt no oranži zeltainas nevienāda groduma dzijas ar pušķīšiem vai bumbiņām.

Sāc segu darināt kaut šodien

Protams, vari izvēlēties to sākt savā dzimšanas dienā, sezonas sākumā, valsts svētku dienā vai kādā citā tev īpašā datumā.

Segas kompozīcija veidosies pēc apļa principa: krāsas, ko izvēlēsies pirmajā mēnesī, noslēgs segu beigās.

Kur pašpikot idejas?

● Internetā, ierakstot meklētājā, piemēram, crochet weather blanket vai temperature blanket.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās