foto: Shutterstock
Gudrs ģimenes budžets. Knifiņi, kā iepirkties lētāk - un nepārmaksāt par pārtiku
Seko līdzi kasieres darbībai: viņa arī ir tikai cilvēks un var kļūdīties.
2018. gada 8. jūnijs, 06:41

Gudrs ģimenes budžets. Knifiņi, kā iepirkties lētāk - un nepārmaksāt par pārtiku

"100 Labi Padomi"

Katrs no mums novērtē izdevīgu iepirkšanos, kas ietaupa naudu un ir draudzīga ģimenes budžetam. Pārtikas iegāde ģimenei pirms veikala apmeklējuma prasa stratēģisku plānošanu, dažus izpildītus mājasdarbus un, iespējams, arī paradumu maiņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Ietaupi uz iepakojuma rēķina.

Katras fasētas, iepakotas preces cenai ir pierēķināta gan iepakojuma materiāla cena, gan arī personāla darba samaksa. Pēc iepirkšanās lielveikalā un produktu novietošanas ledusskapī pamanīsi, ka apmēram trešdaļa pirkumu tūdaļ tiek izmestas miskastē: kartona uzlikas, plastikāts, plēve, maisiņš, kaste… Tātad iepērkoties tu apriori nopērc arī tūlītējus atkritumus.

Kā risināt šo problēmu? Lielveikalā, piemēram, vari pirkt veselu vistu maisiņā, nevis četrus vistu stilbiņus vakariņām šālītē un plastikātā. No vienas vistas četrām personām sanāks vairāki ēdieni, teiksim, divām vakariņām.

Vari pirkt lielāku iepakojumu, piemēram, biezpienu nevis četras 200 g paciņas, bet uzreiz kilogramu.

Vari iepirkties tirgū, kur vairums preču nav iesaiņojumos! Ja vien tas atrodas tev izdevīgā attālumā no mājām.

2. Ietaupi uz apjoma rēķina.

Palūkojies, vai tev sasniedzamā attālumā ir pārtikas un sadzīves preču vairumtirdzniecības veikali. Pie kases paņemot vienreizējās iepirkšanās talonu vai izmantojot veikala piedāvātos kuponus, var iepirkties arī mazumā un ar lielāku atlaidi, ja pērc divus un vairāk iepakojumus. Pērkot uzreiz vairāk graudaugu produktu, eļļu, konservus, mājdzīvnieku pārtiku, saimniecības preces, garšvielas, makaronus un tamlīdzīgas preces, uz veikalu jādodas retāk (pat reizi četros mēnešos), ietaupot arī laiku un ceļa izmaksas.

Kā tas izskatās naudas izteiksmē?

Piemēram, 1 kg griķu lielveikalā maksā 2,40 EUR, bet vairumpreču veikalā 3 kg griķu iepakojums maksā 4,40 EUR. Tavs ietaupījums ir vairāk nekā 2 EUR. Mutes skalojamais līdzeklis veikalā maksā ap 5 EUR, bet vairumtirgotavā par 1 eiro lētāk. 5 l rapšu eļļas šeit maksā 5,70 EUR, bet veikalā 1 l pudele rapšu eļļas – 2–3 EUR. Tavs ietaupījums uz katru litru ir vismaz 50 procenti. Glabājot mājās, vēlams eļļu pārliet stikla traukā.

Vēl daži ieteikumi veikalu apmeklējumam

▪ Sagatavo pirkumu sarakstu, lai izvairītos no acumirklīgu iegribu pirkumiem.

▪ Pārliecinies, ka līdzās tavu acu augstumā izliktajām akcijas precēm augstākos vai zemākos plauktos nav vēl lētāki produkti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

▪ Izmanto atlaižu kartes un kuponus, piemēram, pēc pirkuma veikalā tiek izdrukāts arī atlaižu kupons tuvējā aptiekā – tas var noderēt.

▪ Seko līdzi kasieres darbībai: viņa arī ir tikai cilvēks un var nokļūdīties.

▪ Ieskaties arī interneta veikalu piedāvājumā – preces var būt daudz lētākas par veikalos nopērkamajām, tikai jāraugās, kāda ir to piegādes maksa (var svārstīties no 0,00 līdz 2 un vairāk EUR).