foto: facebook.com/treasuregarden.lv
Peonijas šogad zied agrāk
2018. gada 6. jūnijs, 11:24

Peonijas šogad zied agrāk

Karlīna Timofejeva

Ja pērn peoniju ziedēšana aizkavējās, tad šogad siltais laiks to pasteidzinājis. Tāpēc jāsteidz lūkoties krāšņās dārza skaistules, kamēr nav par vēlu!

foto: facebook.com/treasuregarden.lv

Zemnieku saimniecības Jaunrūjas dārzniece Līga Popova atzīst - lai arī peonijas šogad priecē agrāk, tās nav tik spēcīgas. “Siltais laiks ir pasteidzinājis peoniju ziedēšanu un straujais ziedkātu izdzīšanas posms stādus padarījis vārīgākus. Ir šķirnes, kuras šī iemesla dēļ nevarēs sevi parādīt pilnā krāšņumā, kā tas novērots mitrākās vasarās,” atzīmē Līga. Tomēr neraugoties uz to, skaistuma, krāsu un smaržu Līgas dārzā netrūkst!

foto: facebook.com/treasuregarden.lv

Kopumā Jaunrūju dārzā zied ap 200 dažādas peonijas. Gan savvaļas sugas, gan hibrīdi, gan starpsugu veidi un kokveida peonijas. Sugu, kokveida un plāno ziedu peonijas jau noziedējušas, bet šobrīd Līgas dārzā visvairāk priecē tieši skaistās, pildīto ziedu formas.

foto: facebook.com/treasuregarden.lv

Šis ir īstais brīdis, kad var novērtēt peoniju ziedēšanas laiku visā tā krāšņumā, tāpēc 7., 8., 9., un 10. jūnijā no 10:00-16:00 Jaunrūjās norisināsies atvērto durvju dienas. Apmeklētājus priecēs ne tikai peoniju dārzs, bet arī Sibīrijas īrisi, ūdensrozes un Līgas mammas Gunas Rukšānes daudzveidīgo hostu kolekcijas dārzs. Šajās dienās savus padomus dārza gudrībās sniegs arī pazīstamais selekcionārs Jānis Rukšāns.

foto: facebook.com/treasuregarden.lv

Līgas Popovas padomi peoniju cienītājiem

  • Dārzā iegūtajām jaunajām šķirnēm, kurām parādās tikai pirmais pumpurs, nedrīkst ļaut ziedēt. Skan nežēlīgi, bet tie jāņem nost, lai labāk nobriestu auga sakne un ieriestos nākošā gada pumpuri. Arī nākošajos gados, ja vēlies lai augs parādītu visas savas krāšņuma īpašības,  sānpumpuri jānokniebj.
  • Noziedot peonijām, to ziedlapas noteikti jānovāc. Ja ļaus tām sabirt uz lapām, uz zemes  radīsies labvēlīga vide pelēkās puves attīstībai.
  • Ja vēlies likt ziedus vāzē, nelauz tos līdz ar zemi! Vislabāk lauzt tikai pusi auga, atstājot vismaz dažas lapas. Zaļā masa augam ir nepieciešama, lai auga sakne uzņemtu vairāk barības vielas.
  • Ziedi jālauž ar rokām, nevis jāgriež ar šķērēm, jo griežot ar asmeni uz tā paliek auga sula, un nereti, ja augs ir slims tā var pārnest slimību uz nākamo augu. Arī ziedu galviņas ar someņu aizmetņiem jānolauž, ja vien nenodarbosies ar sēklu ievākšanu un selekcijas darbu, kā to dara Jaunrūjās.

Plašāka informācija: https://www.facebook.com/treasuregarden.lv vai pa tālruni: 22070565.

Krāšņi zied peonijas zemnieku saimniecībā "Jaunrūjas"

gallery icon
21