foto: Vida Press
Karaļnamu pārstāvji, kuri ir atteikušies no tituliem - mīlestības vārdā
Zviedrijas princese Madeleina un viņas vīrs Ņujorkas baņķieris Kristofers O'Nīls ar bērniem Leonoru un Nikolasu.
Attiecības
2018. gada 26. aprīlis, 06:02

Karaļnamu pārstāvji, kuri ir atteikušies no tituliem - mīlestības vārdā

Gundega Oliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Daudzi zina stāstu par karali Edvardu VIII, kas atteicās no Anglijas troņa šķirtenes Volisas Simpsones dēļ. Lai gan šādi precedenti karaļnamos ir liels retums, laiku pa laikam kāda augstdzimusi persona ir gatava atteikties no titula mīlestības vārdā. Tāpat kā reiz to izdarīja Anglijas Edvards.

Vēsturē sastopami vairāki gadījumi, kad, apprecoties ar cilvēku no parastās tautas, karaliskā persona zaudē titulu. No japāņu princeses Mako līdz nīderlandiešu princim Johanam – šie un vēl citi aristokrāti mīlestības vārdā bijuši gatavi uz visu, pat atteikties no karaliskā titula un tam līdzi nākošajām privilēģijām.

Ja tu esi karalis vai karaliene, tava ģīmetne rotā naudas banknotes, tavā rīcībā ir visi karalistes dārgumi un pasakainas diadēmas, tu vari piepildīt sapni par visgreznākajām kāzām, kādas vien spēj iztēloties. Kāpēc gan daži karaļnamu pārstāvji bijuši gatavi atteikties no tā visa, izvēloties dzīvi bez privilēģijām?

Pats slavenākais stāsts, protams, ir par karali Edvardu VIII, kas zaudēja Anglijas troni pēc tam, kad, pretēji karaļnama ieskatiem, izvēlējās apprecēties ar skandalozo amerikāņu šķirteni Volisu Simpsoni. Šis stāsts brīnišķīgi attēlots Oskara balvu ieguvušajā filmā Karaļa runa (The King’s Speech).

foto: Vida Press
Vindzoras hercogs un hercogiene kāzu dienā 1937. gada 3. jūnijā. Apprecot amerikāņu šķirteni Volisu Simpsoni, karalis Edvards VIII zaudēja troni.

Šādu stāstu karaļnamu vēsturē nav daudz, tomēr šis nav vienīgais, kad karaliskajai personai nācies atteikties no titula vai pamest sabiedrisko dzīvi pēc tam, kad viņš apprecējis cilvēku no parastās tautas.

Lasi tālāk un uzzini, kuri karaļnamu pārstāvji mīlestības dēļ zaudējuši visas savas privilēģijas:

Nākamā lapa: Japānas princese Mako

Tēmas