foto: Shutterstock
Kā ilgāk saglabāt sievišķo hormonu līmeni? Pēc 40 gadiem kūciņas ir jāaizmirst
Pārkāpjot 40 gadu slieksni, ir jāpārskata ikdienas ēdienkarte.
Skaistums
2018. gada 24. aprīlis, 06:48

Kā ilgāk saglabāt sievišķo hormonu līmeni? Pēc 40 gadiem kūciņas ir jāaizmirst

"100 Labi Padomi"

Atbild ārste, ortomolekulārās medicīnas speciāliste Antra Briede.

Sievietes organismā pēc 40 gadiem estrogēnu jeb sievišķo hormonu līmenis pakāpeniski samazinās, kā arī palēninās vielmaiņa. Lielai daļai sieviešu šīs izmaiņas subjektīvus traucējumus neizraisa, tomēr, pārkāpjot 40 gadu slieksni, ir jāpārskata ikdienas ēdienkarte. Tas palīdzēs arī labāk justies menopauzes laikā, kas parasti sākas 50–55 gadu vecumā. Ja sievietei iepriekš ir bijis veselīgs dzīvesveids, pareizs un sabalansēts uzturs, organisma šūnas ir pietiekami nodrošinātas ar tām nepieciešamajām uzturvielām, un līdz ar to arī pašsajūta ir daudz labāka.

Kas būtu jāmaina ēšanas ieradumos?

Daudz mazāk un retāk lietot saldumus, jo ar tiem uzņemtās kalorijas ar lielāku varbūtību veicinās aptaukošanos. To vietā jāliek svaigi augļi (300 g) un dārzeņi (400 g), polinepiesātinātās taukskābes jeb augu valsts tauki (galvenokārt omega-3 un omega-6 taukskābes). Omega-6 satur sēklas, rieksti un augu eļļas, omega-3 avots ir treknās zivis – lasis, skumbrija.

Lai kompensētu sievišķo hormonu samazināšanos, jāuzņem dabīgie fitoestrogēni, ko bagātīgi satur rieksti un sēklas, īpaši linsēklas, saulespuķu sēklas un valrieksti. Soja satur daudz flavonoīdu – bioaktīvu vielu, kas veicina dabīgā estrogēna izstrādāšanos organismā. Daudz flavonoīdu ir sojas pupiņās, miso pastā un tofu sierā. Simts gramu pupu un zirņu satur pat 5,330 mikrogramus fitoestrogēna.  

Gurķu iekļaušana ēdienkartē efektīvi palīdz atjaunot sievišķos hormonus, turklāt tiem ir zema kaloriju vērtība. Ķiploki arī veicina dabiskā estrogēna izstrādāšanos organismā. Ieteicams dzert melno tēju, kafiju, āboliņu tēju, kas ir dabīgs fitoestrogēnu avots, tāpat arī tēju no apiņu augļkopām.

Līdzīgi kā pulksteņa zobrata mehānismā, arī organismā visas bioķīmiskās norises ir savstarpēji saistītas, tāpēc kāda atsevišķa elementa (piemēram, tikai sojas produktu) lietošana var nebūt pietiekama, lai nodrošinātu līdzsvarotas organisma reakcijas. Pierādīts, ka fitoestrogēni kopā ar pilnvērtīgu uzturvielu kompleksiem labāk palīdz atvieglot sievietes pašsajūtu menopauzes periodā.