foto: Shutterstock
Daudzbērnu ģimeņu vecāki uzskata: Latvijā sabiedrībai ir laba attieksme pret kuplām ģimenēm
Visbiežāk no sabiedrības puses vecāki uzklausa bažas par kuplo ģimeņu finansiāliem ierobežojumiem vai satraukumu par skaļāku un nogurdinošāku ikdienu.
Bērni
2018. gada 13. aprīlis, 15:16

Daudzbērnu ģimeņu vecāki uzskata: Latvijā sabiedrībai ir laba attieksme pret kuplām ģimenēm

LETA

Kopumā daudzbērnu ģimeņu vecāki sabiedrības attieksmi pret kuplām ģimenēm vērtē kā labu, liecina Sabiedrības integrācijas fonda un "Amigo" iniciatīvas laimīgām ģimenēm veiktā aptauja.

Aptaujā atklājies, ka radu, draugu un paziņu vidū pozitīvu un atbalstošu attieksmi pret kuplo bērnu pulciņu jūt lielākā daļa jeb 80% vecāku. Vienlaikus puse vecāku novērtē, ka kopumā attieksme pret darbinieku ar vairāk nekā diviem bērniem ir laba arī darba vietās. Tikpat no aptaujātajiem vecākiem atzinīgi vērtē izglītības iestāžu attieksmi un sapratni pret daudzbērnu ģimenēm, kā arī pēdējo gadu laikā 44% vecāku izjutuši būtiskus attieksmes uzlabojumus no valsts institūciju un pašvaldību puses.

Atšķirīga gan ir vecāku pieredze, paziņojot par vēl viena bērniņa gaidībām. Vispozitīvāk un ar prieku 84% gadījumu šo ziņu uzņem ģimene, kā arī lielākā daļa draugu un radinieku. Vienlaikus tikai 39% vecāku norāda, ka šādas ziņas pozitīvi novērtē arī to darba vietā. Dažkārt, paziņojot par jauna bērniņa gaidībām, daudzbērnu vecākiem nākas saskarties arī ar neizpratni un apmulsumu, 11% vecāku ar to saskārušies darba vietā. Šādu reakciju visbiežāk izjūt tieši sievietes - pat trīs reizes biežāk nekā vīrieši.

Kā norāda aptaujas veicēji, skaitliski kuplām ģimenēm draudzīgu vidi veido ne vien valsts atbalsts praktiskos jautājumos, bet arī līdzcilvēku attieksme. Teju visiem aptaujātajiem jeb 94% daudzbērnu ģimeņu vecāku pozitīvu un atbalstošu attieksmi primāri ir būtiski saņemt no saviem tuviniekiem. Vienlaikus ne mazāk svarīgs ir emocionālais atbalsts darba vietā, kuru par būtisku atzīst 88% vecāku.

Veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka lielo ģimeņu vecāki savu ikdienu visbiežāk raksturo ar emocijām, kuras dominē ikdienā - prieks, laime, lepnums un mīļums. Savukārt, raksturojot sabiedrības attieksmi, daudzbērnu ģimenes norāda, ka saskaras ar apkārtējo uztraukumu par to ikdienas rūpēm. Visbiežāk no sabiedrības puses vecāki uzklausa bažas par kuplo ģimeņu finansiāliem ierobežojumiem vai satraukumu par skaļāku un nogurdinošāku ikdienu.

Krietni retāk, tomēr līdzās atzinīgiem vārdiem sabiedrībā turpina pastāvēt arī pieņēmumi ar negatīvu noskaņu. Ar uzskatu, ka trīs un vairāk bērnu audzināšanu nav iespējams apvienot ar karjeras veidošanu, saskārusies vairāk nekā piektā daļa vecāku.

Apkārtējo attieksme trešajai daļai daudzbērnu ģimeņu vecāku liek secināt, ka vēl joprojām sabiedrībā pastāv tendence daudzbērnu ģimenes asociēt ar maznodrošinātām ģimenēm, lai gan patiesībā lielākā daļa aptaujāto vecāku ir ar augstāko izglītību un regulāriem ienākumiem.

Kopumā aptaujā marta beigās piedalījās 3837 vecāki ar trim vai vairāk bērniem no visiem Latvijas reģioniem jeb 10% Latvijas daudzbērnu ģimeņu.