foto: Rojs Maizītis
Astronoms Ivars Šmelds: "Horoskopi uz cilvēkiem iedarbojas līdzīgi kā svētbildes vai Taro kārtis"
Cita pasaule
2018. gada 31. marts, 06:53

Astronoms Ivars Šmelds: "Horoskopi uz cilvēkiem iedarbojas līdzīgi kā svētbildes vai Taro kārtis"

Antra Krastiņa

Pastaiga

Mēdz teikt, ka zvaigznes nemelo – kļūdās cilvēki. Zvaigznes tikai norādot uz iespējām, bet tās izmantot ir katra paša ziņā. Lai kāda būtu izvēle, cilvēks visos laikos ar interesi un pietāti vēries zvaigžņotajās debesīs un, šķiet, vienmēr domājis, ka kādu noslēpumainu spēku ietekmē ir ar tām saistīts...

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra vadošais pētnieks Ivars Šmelds padomju laikā studēja fiziku un vēlāk – gan apstākļu sakritības rezultātā, gan sirdsbalss mudināts – specializējās astronomijā.

Viņam mieru nedeva arī astrologu skatījums uz zvaigznēm. Sava loma tajā bija gan romantikai, gan zinātkārei un arī dumpinieciskumam. Visi klaigāja, ka ticēt astroloģijai ir briesmīgi, nosodāmi un māņticīgi, bet viņam gribējās zināt, kas tad tajā ir tik briesmīgs.

Pirmo apgaismību nesa astronomiem dotā iespēja piekļūt literatūrai tā sauktajā specfondā, kas citiem nebija pieejams, un no rokas rokā ceļojoša grāmata par horoskopu sastādīšanu. Vēl jo saprotamāku astroloģiju darīja ideja nolasīt kādu lekciju par šo tēmu planetārijā, kas tolaik atradās pareizticīgo katedrāles telpās.

Lai to spētu, pašam vajadzēja daudz ko izpētīt, piemēram, mēģināt atbildēt uz jautājumu, kā tas iespējams, ka citas Saules sistēmas planētas ietekmē cilvēkus uz Zemes, jo skaidrs bija tikai viens – ja tās mūs nekādi neietekmētu, astroloģija kā tāda nebūtu radusies un cilvēki to savās interesēs neizmantotu.

Nākamā lapa: Jābūt trakam, lai piekristu Ptolemajam