foto: EPA/LETA
Saūda Arābijā sievām ļaus šķirties bez vīra atļaujas
Pēdējos mēnešos sievietēm Saūda Arābijā atļauts daudz, kas līdz šim bija liegts.
2018. gada 23. februāris, 11:18

Saūda Arābijā sievām ļaus šķirties bez vīra atļaujas

LETA

Saūda Arābijas Tieslietu ministrija atcēlusi likumu, kas lika sievām palikt pie vīra pret savu gribu, un tas ietilpst plašākās reformās, kuras pēdējā laikā īstenotas konservatīvajā karalistē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saūda Arābijas laikraksts "Okaz" vēsta, ka sievietes, kuras vēlēsies šķirt laulību, tagad to varēs darīt vai nu vienojoties ar vīru, vai arī vēršoties tiesā. Savukārt vīri nevarēs pieprasīt sievām atgriezties, ja viņas būs pametušas māju.

Kopš Mohammads bin Salmans pērnā gada jūnijā kļuva par kroņprinci un faktisko valsts vadītāju, viņš konservatīvajā karalistē īsteno plašas reformas.

Pēdējos mēnešos sievietēm Saūda Arābijā atļauts apmeklēt futbola mačus un koncertus, nodarboties ar daudziem sporta veidiem, apmeklēt īpašus sieviešu fitnesa centrus, kā arī sākt pašām savu biznesu bez vīra vai vīriešu dzimuma radinieka atļaujas.

Šogad pirmo reizi kopš astoņdesmitajiem gadiem valstī tika atļauta kinoteātru darbība, bet no jūnija sievietes drīkstēs vadīt automašīnu. Pēc tam viņas varēs strādāt šofera profesijā un vadīt taksometru. Sievietes plānots iesaistīt ceļu satiksmes inspektora amatos un ļaut strādāt kontrolpunktos.

Šomēnes arī kļuva zināms par karalistes valdības plāniem ļaut sievietēm kļūt par izmeklētājām tiesībsargāšanas iestādēs.