foto: Shutterstock
Jauns modes kliedziens - mazulis baseinā ar peldriņķi ap kaklu. Ko par to saka fizioterapeite?
Ja bērnam ap kaklu apliek riņķi, viņam vairs nav iespējas trenēt kakla muskuļus, kas nepieciešams spējai turēt galviņu.
Bērni
2018. gada 21. februāris, 12:20

Jauns modes kliedziens - mazulis baseinā ar peldriņķi ap kaklu. Ko par to saka fizioterapeite?

Mammamuntetiem.lv

Jauns modes kliedziens mazuļu pasaulē ir peldriņķis ap kaklu, kad bērns plunčājas baseinā. Esot vecāki, kas šo izgudrojumu izmanto arī, ja bērniņš ir vannā. Portāls Mammamuntetiem.lv vaicāja Rīgas veselības centru fizioterapeitei un peldēšanas trenerei Alīnai Kurmeļevai, vai speciālisti atbalsta šāda palīgrīku izmantošanu.

“Patiešām nevari saprast, kādēļ kakla peldriņķis vecāku vidū guvis tik lielu ievērību, ņemot vērā to, ka šie peldriņķi sākotnēji paredzēti bērniem ar smagām saslimšanām un izteiktu muskuļu vājumu,” tā par jauno tendenci saka A. Kurmeļeva.

Speciāliste stāsta, ka vecāki bieži vaicā par kakla peldriņķu izmantošanu, jo tos tagad var iegādāties dažādās krāsās, platumā un augstumā. No vienas puses varot saprast vecākus – šāda riņķa izmantošana noņem daļu rūpju par drošību no vecāku pleciem, taču bērna attīstībai tāds par labu nenāk.

Parasti peldēšanu vannā vai baseinā mazuļiem iesaka, jo ūdens procedūras ļoti labvēlīgi ietekmē bērna attīstību, mazina tonusu. Ja bērnam ap kaklu apliek riņķi, viņam vairs nav iespējas trenēt kakla muskuļus, kas nepieciešams spējai turēt galviņu. Tā kā mazulim galva ir smagākā ķermeņa daļa, esot ūdenī ar riņķi ap kaklu, viņam zūd orientācija un iespēja apjaust savu ķermeni, iemācīties to kontrolēt. Šī iemesla dēļ ASV un Austrālijas speciālisti vispār nerekomendē izmantot jebkādus peldēšanas palīglīdzekļus.

Reizēm vecāki aizbildinās, ka ilgu laiku bērnu vannā grūti noturēt. Taču maza bērniņa vannošanai nav jābūt garākai par 20 līdz 30 minūtēm. Vecāki var mainīties. Ja tādu iespēju nav, peldināšana var būt arī īsāka. Vēl jāatceras, ka no ergonomikas skatu punkta bērnu var peldināt līdz viņš sasniedz 7-8 kg. smagumu. Pēc tam ieteicams pāriet nākamajā līmenī – vecākiem kopā ar bērnu doties uz baseinu, kur ūdenī kāpj kopā.