foto: Shutterstock
Ko darīt, ja vīrs un bērni nemitīgi vainu uzveļ man? Psihiatres padoms
Ja kāds ģimenē jūtas diskomfortā, nerisinot šo situāciju, attiecības tiek pakļautas nopietnam atsvešināšanās riskam.
Attiecības
2017. gada 5. oktobris, 09:20

Ko darīt, ja vīrs un bērni nemitīgi vainu uzveļ man? Psihiatres padoms

"100 Labi Padomi"

Ko darīt, ja vīrs vai bērni manī nepārtraukti mēģina radīt vainas apziņu, tādējādi maskējot savas neveiksmes? Atbild Veselības centra 4 filiāles Valdlauči un Capital Clinic Riga psihiatre Laura Štāne.

Ikvienam cilvēkam ir dažādi psiholoģiski aizsargmehānismi, kas izpaužas, komunicējot ar citiem cilvēkiem. Ģimenes dzīve veidojas harmoniskāk, ja ir līdzīga sevis un apkārtējo cilvēku uztvere un izpratne.

Ja ir izdevies nonākt pie šāda eleganta secinājuma, ka vīrs vai bērns rada vainas apziņu, maskējot savas neveiksmes, tad šis neveiksminieks noteikti būtu pelnījis palīdzīgu roku ceļā uz pašizpratni.

Ģimenes vērtība lielā mērā ir tā, ka tās locekļi ir tuvi un vienoti. Kur tad, ja ne ģimenē, runāt par jautājumiem pēc būtības? Ja tu nudien tā jūties un tev tas nav pieņemami, vajag atrast laiku un tev tuvajam cilvēkam uztveramu un saprotamu veidu, kā par to runāt.

Kurš gan cits labāk par tevi zinās veidu, kā tikt sadzirdētai šādā jutīgā jautājumā. Nerisinot šo situāciju, attiecības ģimenē tiek pakļautas nopietnam atsvešināšanās riskam, un ar laiku atgriezties sajūtās, kad esat kā viens veselums, būs arvien grūtāk. Ja jūtat, ka paši netiekat galā, ir vērts meklēt speciālista palīdzību.