Piedošana palīdz sievietēm. Vīriešiem – ne
Sievietei pietiek tikai ar to, ka viņa zina, ka otrs cilvēks izjūt psiholoģiskas ciešanas vai jūtas vainīgs, lai viņa nolemtu piedot un justos labi.
Attiecības
2016. gada 2. maijs, 16:35

Piedošana palīdz sievietēm. Vīriešiem – ne

Jauns.lv

Piedodot pāridarītājiem, sievietes ir lielākas ieguvējas nekā vīrieši. Spēja neturēt ļaunu prātu sievietēm atvaira depresiju, savukārt uz vīriešiem atstāj pretēju efektu, proti, risks piedzīvot nomācošu emociju vilni vīriešiem pieaug.

Kāpēc tā? Vīriešiem raksturīga iekšēja nepieciešamība arī pašiem saņemt piedošanu. Ja viņi piedod, bet nejūt, ka arī viņiem ticis piedots, depresijas risks pieaug. Sievietēm ir citādi – atbrīvodamās no aizvainojuma, viņas jūtas laimīgas arī tad, ja abpusējs izlīgums neseko.

Pētnieki no Misūri universitātes skaidro, ka sievietei pietiek tikai ar to, ka viņa zina, ka otrs cilvēks izjūt psiholoģiskas ciešanas vai jūtas vainīgs, lai viņa nolemtu piedot un justos labi. Turklāt viņa jūtas labāk neatkarīgi no tā, vai piedošanu saņēmusi pati.

Tie cilvēki, uz kuriem citi joprojām tur ļaunu prātu, spēj sevi nedaudz pasargāt no depresijas, ja piedod sev paši, tomēr tas nesamazina depresīvo epizožu skaitu.

Minēto secinājumu pamatā ir pētījums, kurā bija iesaistīti aptuveni 1000 cilvēku, vecāki par 67 gadiem, no kuriem lielākā daļa sevi uzskatīja par kristiešiem.


Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock