foto: Alexander Shcherbak/TASS
No septembra advokāti sniegs bezmaksas juridisko palīdzību bērnu nolaupīšanās gadījumos
Bērni
2017. gada 12. augusts, 17:02

No septembra advokāti sniegs bezmaksas juridisko palīdzību bērnu nolaupīšanās gadījumos

LETA

No 1.septembra seši zvērināti advokāti sniegs bezmaksas juridisko palīdzību bērnu nolaupīšanas gadījumos, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Alise Adamane.

Katra desmitā civillieta tiesā ir saistīta ar bērnu tiesībām, turklāt tās kļūst arvien sarežģītākas. Piemēram, vecāki nereti dzīvo dažādās valstīs, un viens, neinformējot otru, aizved bērnu uz ārzemēm. Šāda nesaskaņota rīcība, ja bērns atrodas kopīgā aizgādībā, var būt traktējama kā bērna nolaupīšana civiltiesiskā izpratnē. Šādos emocionāli smagos konfliktos advokāts ir tas, kuram bērna intereses ir prioritāte – viņa vēlmes un tiesības uzturēt attiecības ar abiem vecākiem. Tāpēc turpmāk Latvijas advokāti nodrošinās bezmaksas juridisko palīdzību bērnu civiltiesiskās nolaupīšanas lietās, lai ar šādu profesionālu vidutāju atbalstu strīdi tiktu atrisināti pēc iespējas ātrāk, konstruktīvāk un bērnam mazāk traumatiski, norādīja Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Dr.iur. Jānis Rozenbergs.

TM pārstāve arī norādīja, ka līdz šīm, saņemot pieprasījumu par bērna atgriešanu no Latvijas vai par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar Latvijā dzīvojošo bērnu Konvencijas ietvaros, Tieslietu ministrija varēja iecelt tikai viena juridiskā biroja pārstāvi. Izvērtējot iespējas uzlabot Konvencijas piemērošanu Latvijā, Tieslietu ministrija konsultējās ar Hāgas Starptautisko privāttiesību konferences Pastāvīgo biroju, kā arī Latvijas Zvērinātu advokātu padomi nolūkā optimizēt un uzlabot juridiskās pārstāvības institūtu Latvijā. Pārrunu gaitā vairāki zvērināti advokāti izteica vēlmi bez atlīdzības iesaistīties juridiskās palīdzības sniegšanā bērnu starptautiskās nolaupīšanas un saskarsmes lietās.

Bezmaksas juridisko palīdzību nodrošinās: zvērināta advokāte Jeļena Averinska, zvērināts advokāts Jānis Davidovičs, zvērināta advokāte Baiba Didrihsone, zvērināta advokāte Antra Kalēja, zvērināts advokāts Imants Muižnieks un zvērināts advokāts Māris Vainovskis.