foto: Shutterstock
Nākotnē laulību reģistrācijai varēs pieteikties elektroniski
Pieņemti gan tiks vien tādi iesniegumi, kas būs parakstīti ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.
2017. gada 25. jūlijs, 15:57

Nākotnē laulību reģistrācijai varēs pieteikties elektroniski

LETA

Valdība šodien nolēma uzdot Tieslietu ministrijai (TM) sākt sagatavošanas darbus, lai nodrošinātu iespēju elektroniski pieteikties laulību reģistrācijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar šiem grozījumiem tiktu atvieglota pieteikšanās laulību reģistrācijai tiem cilvēkiem, kas dažādu apsvērumu dēļ nespēj ierasties uz dzimtsarakstu nodaļu, lai iesniegtu iesniegumu personiski.

Izvērtējot minēto ieceri, TM saskatīja vairākus riskus, piemēram, lai izvairītos no nelikumīgām darbībām šādā veidā iesniegumus drīkstēs iesniegt tikai Latvijas pilsoņi un Latvijas nepilsoņi, turpretim ārzemniekiem vēl aizvien nāksies doties uz dzimtsarakstu nodaļu.

Iesnieguma iesniegšana elektroniski nebūtu pieļaujama ārvalstu pilsoņiem, kuri vēlas noslēgt laulību dzimtsarakstu nodaļā Latvijā, jo šīm personām iesniedzami papildu dokumenti, kuru saturs un autentiskums ir pārbaudāms tikai klātienē, uzrādot to oriģinālus, norāda TM. Tāpat iesnieguma iesniegšana elektroniski nebūtu pieļaujama arī gadījumos, kad viens no iesniedzējiem ir nepilngadīgs, jo papildus iesniegumam ir nepieciešams iesniegt vecāku, aizbildņu vai bāriņtiesas rakstveida atļauju.

Tāpat plānots izmantot elektronisko parakstu, lai nodrošinātu personas datu aizsardzību un apliecinātu sniegto datu patiesumu. Kā skaidro TM, iesniedzot iesniegumu elektroniski, svarīgi ir identificēt personas, kuras vēlas noslēgt laulību, un ir svarīgi pārliecināties, vai iesnieguma iesniegšanas brīdī iesniedzēju personu apliecinošie dokumenti ir derīgi, tie nav tikuši nozaudēti, vai tos neizmanto trešā persona. Tādējādi tiks pieņemti tikai tādi iesniegumi, kas būs parakstīti ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.

Plānots, ka dienas laikā iestāde, kas būs saņēmusi elektronisko dokumentu, nosūtīs iesniedzējam paziņojumu par elektroniskā dokumenta saņemšanu uz elektroniskā pasta adresi, no kuras dokuments nosūtīts iestādei. Vienlaicīgi iesniedzējs tiks informēts par nepieciešamību samaksāt valsts nodevas apmaksu par laulības reģistrāciju, un tikai pēc valsts nodevas nomaksas dzimtsarakstu nodaļa ar personām vienosies par laulības noslēgšanas datumu un laiku.

TM atzīmē, ka, iesniedzot iesniegumu klātienē, pastāv konkrēta un personiska komunikācija starp dzimtsarakstu nodaļas amatpersonu un personām, kuras vēlas noslēgt laulību, tādējādi jau iesnieguma iesniegšanas brīdī ir iespēja pārliecināties, ka iesniegums tiek iesniegts no brīvas gribas.

Lai gan līdz šim atsevišķos gadījumos personas ir interesējušās par iespēju iesniegumu iesniegt elektroniski, tomēr šobrīd TM neprognozē iespējamo šāda pakalpojuma mērķauditoriju.

TM ierosina pilnveidot tiesisko regulējumu attiecībā uz iesnieguma iesniegšanu un precizēt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumu, paredzot, ka iesniegumu personas var iesniegt arī elektroniski, ja tas ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu (e-parakstu) un laika zīmogu. Plānots, ka jaunais tiesiskais regulējums stātos spēkā ne vēlāk kā 2018.gada 1.jūnijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās