foto: Shutterstock
Atvaļinājums beidzies. 5 viedi padomi, kā nesāpīgi atgriezties darbā
Gandrīz trešdaļa eiropiešu piedzīvo tā saukto atvaļinājuma beigu sindromu - nomāktu garastāvokli, pārgurumu un pat fiziskas sāpes.
Attiecības
2017. gada 21. jūlijs, 05:41

Atvaļinājums beidzies. 5 viedi padomi, kā nesāpīgi atgriezties darbā

Kasjauns.lv

Pēc atvaļinājuma, kad pāris nedēļas vai pat mēnesis pavadīts laukos, pludmalē vai ceļojumā, atgriezties birojā ir grūti ne vien tiem, kas darbu jau tāpat pacieš kā zobu sāpes. Tuvojoties atvaļinājuma beigām, domas par darbu var sabojāt garastāvokli arī tiem, kam patīk sava profesija, kolēģi, kuriem ir lieliskas attiecības ar vadību un kas nespēj iedomāties sevi citā uzņēmumā.

Noskaidrots, ka gandrīz trešdaļa eiropiešu – gan valsts iestāžu, gan privāto uzņēmumu darbinieki – piedzīvo tā saukto atvaļinājuma beigu sindromu. Tas izpaužas kā nogurums, fiziskas sāpes (galvas, muskuļu sāpes) un psiholoģisks diskomforts. Protams, tas nav nekas pārsteidzošs, jo brīvdienās taču cenšamies ne tikai pēc iespējas vairāk atpūsties: izmest no galvas visu, kas saistīts ar plānošanu, sapulcēm, finansēm, atskaitēm, prezentācijām.

Un tas vēl nav viss – mēs mēģinām arī paveikt visu to, ko gada laikā neesam paguvuši: līdz vēlam vakaram malkot vīnu ar sen neredzētiem draugiem, aizbraukt ceļojumā, kur jau sen vēlējāmies, veltīt vairāk laika ģimenei, vaļaspriekiem vai galu galā samarinēt gurķīšus ziemai. Katram – savs. Un šis „savs” nozīmē mūsu dabisko ikdienas ritmu, patiesās vajadzības, sapņu piepildījumu un dzīves baudīšanu.

foto: Shutterstock
Atvaļinājumā mēs darām visu to, par ko esam sapņojuši pārējā gada laikā. Un tad pēc šīs "paradīzes zemes virsū" pēkšņi jādodas atpakaļ uz biroju...

Un tad pēkšņi no šīs „paradīzes zemes virsū” mēs piepeši atveram biroja durvis. Pēc psihologu pētījumiem, cilvēkam pēc atvaļinājuma vajag apmēram 3-10 (!) dienas, lai atkal adaptētos darba vidē, pierastu pie veicamajiem pienākumiem, mainītā dzīves ritma, lietišķā komunikācijas stila.

Ko darīt, lai šis process būtu pēc iespējas vieglāks? Lūk, 5 padomi.

Nākamā lapa: "Nav normāli, ka tik ļoti jāmokās" - jeb kāpēc atlūgumus bieži raksta tieši pēc atvaļinājuma