foto: Shutterstock
7 padomi, kā pavasara tīrīšanā iesaistīt visu ģimeni (arī bērnus)
Tīrīšana ir vērtīga iespēja iesaistīt bērnus, otro pusīti un vecvecākus kopīgās aktivitātēs, kas ļauj izkustēties svaigā gaisā, sakārtot telpas un arī attiecības ģimenē.
Bērni
2017. gada 27. marts, 12:45

7 padomi, kā pavasara tīrīšanā iesaistīt visu ģimeni (arī bērnus)

Karlīna Timofejeva

Pavasarim tuvojoties, izteiktāka kļūst cilvēku vēlme sakopt vidi sev apkārt. Tīrīšana ir vērtīga iespēja iesaistīt bērnus, otro pusīti un vecvecākus kopīgās aktivitātēs, kas ļauj izkustēties svaigā gaisā, sakārtot telpas un arī attiecības ģimenē. Mazākajiem pavasara darbi var palīdzēt attīstīt patstāvību, uzskata Mazo ekspertu skolas (www.mazoekspertuskola.lv) un centra “Skalbes” psiholoģe Zane Avotiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Kopīgi darbi spēj saliedēt ģimeni, izšķirošs varētu būt vienīgi vecāku attieksmes jautājums – ar prieku un vieglumu vai ar piespiešanos un smagnēji?” mudina aizdomāties Z. Avotiņa. “Bērni ātri uztver vienkāršus darbus, piemēram, saliec klučus kastē, savāc žagarus buntē, noslauki galdu, nevis kompleksus uzdevumus – sakārto pagalmu vai sakop dārzu! Apdomā taktiku, kā uzrunāt sev tuvos. Kuri darbi būs vairāk saistoši dzīvesbiedram, kuri – bērnam vai vecvecākiem?”

Pavasara tīrīšana vai talka ir notikums, ko ikviens var padarīt par maziem svētkiem. Dārza vai pagalma trūkums nevar būt attaisnojums – ko darīt būs pat dzīvoklī un vienmēr var pievienoties arī draugiem. Psiholoģe ierosina septiņas metodes, kā lielajā pavasara tīrīšanā iesaistīt pēc iespējas vairāk ģimenes locekļu, neaizmirstot par pašiem mazākajiem.

Sastādi darbu sarakstu

Lūdz viedokli katram ģimenes loceklim – arī pašiem mazākajiem, jautājot, ko katrs labprāt paveiktu. Iesaistot bērnu darbos, veicināsi viņa patstāvību un iniciatīvu. Tādā veidā visi ģimenes locekļi jutīsies iesaistīti procesā un veiks darbus ar lielāku apņēmību. Psiholoģiski uz papīra uzrakstītais šķiet “ar lielāku svaru” nekā mutiski pateiktais.

Risini uzdevumus komandā

Kopā paveiktais spēj sagādāt prieku, turklāt pavasara tīrīšanas darbos strādāt komandā ir vieglāk nekā individuāli. Ļauj bērnam darboties – tā gan pašam, gan bērnam gandarījuma izjūta būs lielāka. Svarīgi izvēlēties vecumam atbilstošus darbus – mazākie spēs īslaicīgāk nodarboties ar kādu no vienkāršākiem uzdevumiem (notīrīt putekļus, sašķirot lietas, sagrābt lapas), skolas vecuma bērni tam varēs veltīt vairāk laika.

Tīri ar gaumi

Lai bērnam (un arī pieaugušajiem) uzkopšana būtu vienlīdz patīkama un interesanta, katrs var uzvilkt spilgtu priekšautu, košus cimdus un likt lietā krāsainas lupatiņas, birstes vai grābekļus. Jo trakulīgāk, jo jautrāk! Ļauj mazajam “sapucēt vecākus” un izvēlēties, ko pats vēlas vilkt.

Izvairies no ķīmijas!

Lai talka saistītos ar patīkamu pieredzi, izvēlies bērniem (uz sev) nekaitīgus, dabiskus tīrīšanas līdzekļus.

Ieskandini talku ar mīļākajām dziesmām!

Aicini bērnu izlemt, kuru dziesmu vai izpildītāju pavadībā darbosieties un atlasiet jautras fona dziesmas labam noskaņojumam. Atbalsti un uzteic bērna izvēli – vai tas būtu Dona “Susuriņš”, Musiqq “Sekundes”, “Dino piedzīvojumu” vai “Lupatiņu” meldiņš.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Garage sales jeb tiec vaļā no lūžņiem!

Vecās tehnikas izjaukšana, labošana un lietu kārtošana aizraus gan tēti, gan mazo. Vīrietim tā būs iespēja nodot zināšanas par tehniku un fiziku, kā arī bērnam uzticēt kādu azartisku un reizē atbildīgu darbiņu, piemēram, izjaukt detaļās kādu lampu vai sašķirot skrūvītes pēc lieluma. Salaboto tētis varēs atdot kaimiņam vai pārdot kādam, kam tas tiešām nepieciešamas.

Apbalvo sevi un palīgus!

Pēc paveiktā visiem mazajiem un lielajiem darba rūķiem sagādā jauku pārsteigumu – pastaigu, izbraucienu, kino vai gardu maltīti.

Kā sabiedrībā zināmas mammas veic pavasara tīrīšanu un motivē savu ģimeni?

"Sāc ar sevi. Tīri pats, un bērni labprāt palīdzēs. Kopā viss sanāk ātrāk, un, ja vēl seko gardās, godam nopelnītās vakariņas, tad diena ir izdevusies. Bērniem patīk palīdzēt, un tas jāļauj! Nekas, ka šķīvis vecākiem pašiem jāpārmazgā, grīda jāpārslauka vai dobe jāpārrvē – padarītā darba izjūta un lepnums par sevi saglabāsies vēl ilgi un arī istaba netiek tik ātri savandīta,” pieredzē dalās Dagmāra Legante, Mazo ekspertu skolas mamma, aktrise, modele un fotogrāfe.

“Pavasara tīrīšanu veicam, tomēr ne vienā dienā. Sākam ar to, ka mājās izkrāmējam pavasara un vasaras drēbes – meitas parasti priecājas ieraudzīt vieglākus mēteļus un kurpītes. Tad braucam arī uz laukiem, kur stādām puķes, un meitenēm patīk sakopt dārzu. Logu un durvju mazgāšana ir vecāku pienākums, un mazās iesaistās putekļu tīrīšanā ar pūkainām putekļu birstītēm,”  pieredzē dalās dūla un Mazo ekspertu skolas mamma Katrīna Puriņa-Liberte. “Labākais ir tas, ka mēs pavadām laiku kopā. Ja esam laukos, tad laukā pavadītie brīži svaigā gaisā stiprina veselību. Savukārt mājas darbi bērniem iemāca sakārtot lietas sev apkārt un palīdz noskaņoties jaunai sezonai – plaucējam zariņus, gatavojamies Lieldienām un arī manai dzimšanas dienai pavasara sākumā.”

TV raidījumu un pasākumu vadītājai, kustības Babyroom pārstāvei, Mazo ekspertu skolas mammai Annai Rozītei rūp vides tīrība. Cilvēkam bieži šķiet, ka tas, ko izmet ārpus savas mājas vai kabatas, nevar vairs mums kaitēt, tomēr ar gaisa, ūdens, augsnes, pārtikas piesārņojumu tas var nonākt atpakaļ. “Mūsu mājas un daba ir cieši saistītas. Bērniem parasti stāstu – ja visu gadu nesārņosim, tad nebūs arī jātaisa talkas. Tas, protams, ir utopiski, taču ceru, ka cilvēki kādreiz varētu domāt ilgspējīgāk,” saka A. Rozīte. “Mazajiem patīk piedzīvojumi un leģendas. Tādēļ talku cenšos padarīt par pārgājienu, kura laikā pa ceļam lasām atrastos atkritumus un beigās kā pārsteigums vai balva ir pikniks vai "apslēpti dārgumi". Citus savukārt varētu motivēt sāncensība – kurš vairāk gružus savāks? Lai cik dažādas nebūtu iesaistīšanas taktikas, būtiskākais ir stāstīt, kāpēc kaut ko darām un kamdēļ tas ir svarīgi – ne tikai mums pašiem, bet visai mūsu planētai. Tā pavasara tīrīšanai kā piedzīvojumam būs pievienotā vērtība.”