Arvien vairāk vecāku sūdzas par sliktu izturēšanos pret bērniem dārziņos
Janas bērns privātajā dārziņā ticis sists, paļaujoties uz meitas teikto, stāsta māte.
Bērni
2017. gada 26. marts, 22:27

Arvien vairāk vecāku sūdzas par sliktu izturēšanos pret bērniem dārziņos

Kasjauns.lv

Aizkraukles pirmsskolas izglītības iestādes vecāku rīcība, slepus ierakstot darbinieku sarunas ar bērniem, pavērusi slūžas, lai arī citi vecāki uzdrīkstētos runāt par aizdomām. Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā LTV stāstīja, ka sūdzību no bērnudārza vecākiem ir daudz, bet ne vienmēr apstiprinās vardarbība

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LTV sastapa māmiņu Janu, kura savu atvasi iekārtojusi privātā bērnudārzā pēc tam, kad ģimene atgriezusies Latvijā no emigrācijas gaitām. Drīz vien viņa savu bērnu no šī bērnudārza izņēmusi, jo bijusi šausmās no tā, kā tur pret viņu izturas.

Janas trīsgadnieks konkrēto dārziņu sācis apmeklēt janvārī. Martā viņa vēlējusies atvasi pārcelt uz grupiņu vecākiem bērniem, un noticis incidents, kā rezultātā māte nolēmusi mazuli vispār izņemt no šī bērnudārza.

"Atnācu agrāk nekā parasti un sastapu savu bērnu noraudājušos. Prasīju, kas noticis. Bērns pateica, ka audzinātāja viņai iesitusi par to, ka viņa nespēja izpildīt prasības," televīzijai stāsta Jana. 

Elita Bukovska, kura vada privāto dārziņu "Zelta rasa", kurā gājusi Janas meita, pārmetumus noraida. "Kategoriski - tas tā nav un nav bijis!" Vadītāja norāda uz vecāku attieksmi, ierodoties pēc mazās audzēknes, proti, jautājums "vai tevi sita?" jau sevī ietver atbildi. Konkrēto situāciju redzējusi gan vēl viena skolotāja, gan auklīte, un Bukovska teic "mēs uzskatām, ka mūsu vaina nav".  Varbūt Jana nav sapratusi šo situāciju, spriež bērnudārza vadītāja.

Ja konflikts būtu noticis pašvaldības - nevis privātajā - dārziņā, klasiska shēma paredzētu iesaistīt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju. Kad divdomīgas situācijas piedzīvotas privātā bērnudārzā, parasti iesaista policiju.

Tikmēr statistika ir šāda: arvien pieaug vecāku sūdzību skaits par apiešanos ar mazajiem. Sūdzības izvērtē arī Izglītības kvalitātes pārvaldē. Pērn no 1000 iesniegumiem desmitā daļa attiecās uz pirmsskolas izglītības iestādēm. Jāteic gan, ka vecāki visbiežāk sūdzējās nevis par bērnu sišanu, bet gan par pārmērīgo slodzi, par drošību, par to, ka bērnam nav iemācīts lasīt. Taču ir arī sūdzības par vardarbību.

Bērnu aizsargi apstiprina: no saņemtajām sūdzībām vardarbība apstiprinājusies 5 gadījumos pirms diviem gadiem un sešos gadījumos pērn. 

Tagad atbildīgās iestādes pētīs, kas noticis ar Janas bērnu privātajā dārziņā "Zelta rasa".

Vairāk par situāciju skaties LTV sagatavotajā sižetā:

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas