foto: Shutterstock
Sieviete sāk pelnīt vairāk. Ko darīt vīrietim, lai nosargātu pašapziņu?
Laimīgs attiecību modelis var būt arī tad, ja vīrietis naudu aizstāj ar sociālo statusu. Sieviete pelna vairāk, bet vīrietis, būdams, piemēram, mācībspēks augstskolā vai mākslinieks, ienes attiecībās citu (ne mazāk svarīgu) aspektu – ka mūsu ģimene ir cienījama.
Attiecības
2017. gada 24. marts, 05:49

Sieviete sāk pelnīt vairāk. Ko darīt vīrietim, lai nosargātu pašapziņu?

Kasjauns.lv

Situācija, kad svaru kausi nosveras par labu sievietei, attiecībās neizbēgami rada lielāku vai mazāku krīzi. No bioloģiskā viedokļa šāda situācija ir nedabiska, tāpēc arī vissarežģītākā no visām. Kā šādos apstākļos nosargāt ģimeni, stāsta psihoterapeite Evija Ziemele.

 Līdz šim dzīvojot pārliecībā par to, ka ģimenes apgādniekam jābūt viņam, vīrieti piepeši pārņem bailes par nākotni – kāda būs viņa loma, vai viņš sievietei būs vajadzīgs, galu galā – vai no viņa nemēģinās tikt vaļā... Ja vīrietis neiedziļinās, kāpēc jūtas tā, kā jūtas, daudz kas attiecībās sāk viņu kaitināt, rezultātā krājas dusmas un rodas vēlme pašapliecināties citur. Šī ir tipiska situācija, kurā vīrietis sāk spert sānsoļus – saka psihoterapeite. Viņam taču jāpierāda, ka vēl spēj dot!

Tomēr arī sievietei jaunajā situācijā palikt baltai un pūkainai nav nemaz tik vienkārši. Jo sevišķi tad, ja iepriekš vīrietis, pelnīdams vairāk, šo pozīciju izmantojis savā labā – piemēram, ieņēmis pozu, ka visa mājas dzīve ir uz sievietes pleciem. Atriebība ir salda, un tagad gribas rīkoties tāpat, kā reiz darījis viņš. Turklāt, sākot pelnīt vairāk, sievietes galvā dabiski pazib doma – ja es tagad pelnu vairāk, tev tas jākompensē kādā citā jomā. Un labās attiecībās tā arī vajadzētu būt.

Mazāk labās – var notikt pat pretēji. Proti, vīrietis sievieti nevis atbalsta viņas jaunajos pienākumos un atvieglo ikdienas soli, bet, neapzināti dusmodamies par jauno situāciju, uzliek viņai vēl papildu pienākumus. Savā ziņā – mēģina devalvēt. „Re, tu netiec galā!” viņš saka, mājās uz dīvāna gaidīdams vakariņas. „Bērniem vairs nav mammas, man – sievas, un arī seksa mums vairs nav! Kam tev tas darbs?!” Un sieviete tiek iedzīta stūrī.

Kāds ir risinājums, lai neizjuktu attiecības?

Ja nauda attiecībās izraisa krīzi, tad vai nu pāris atrod kompromisu un jaunu veidu, kā turpmāk sadzīvot, vai... neatrod. Bieži vien vīrieša pārliecība, ka viņš savai sievietei vairs nav un nebūs vajadzīgs, ir vien paša iedomas, iznirušas no arhaiskām dzīlēm. Emocionāli inteliģents vīrietis savās izjūtās neiestrēgs. Jā, arī viņš, zaudējis ģimenes galvas lomu, sākumā nejutīsies labi, bet šī krīze var būt īsa – viņš redzēs, ka sieviete paliek tāda pati, kāda bijusi, vīrieša nozīmība viņas acīs nemazinās, un nomierināsies. „Tas var būt desmit minūšu jautājums – apsēsties, saprast savas jūtas, izstāstīt tās sievietei un secināt, ka problēmu īsti nav. Drīzāk otrādi – kopdzīvē ienācis vairāk naudas, tātad vairāk ērtību,” saka psihoterapeite.

Ko darīt sievietei? „Vislabākais – palikt tādai pašai, kāda esi bijusi. Bet arī, vīrieša jūtas saudzējot, nepārcensties. Vienkārši paturēt prātā, ka viņam nav viegli,” iesaka Evija Ziemele. Tiesa gan, ja vīrietim nepieciešams tāds attiecību modelis, kurā viņš pelna naudu un tāpēc, viņaprāt, ir galvenais noteicējs arī attiecībās, viņš nespēs samierināties un agri vai vēlu meklēs citu sievieti – tādu, ar kuru vēlamais modelis ir iespējams – uzskata psihoterapeite. Vai sievietei tāpēc atteikties no darba? Iespējams, jā. Ja šis darbs saistīts arī ar milzīgu laika tēriņu, kas tiek atņemts ģimenei. Dažkārt sievietei pietiek pastrādāt dažus mēnešus vai pusgadu darbā, kas, kaut arī labi apmaksāts, paņem visu viņas laiku, lai saprastu – viņai tas nav vajadzīgs. Un attiecības atgriežas iepriekšējā līmenī. Bet sievietei ir arī visas tiesības viņai svarīgu iemeslu dēļ izvēlēties karjeru.

Cits (arī gana laimīgs) attiecību modelis – vīrietis naudu aizstāj ar sociālo statusu. Sieviete pelna vairāk, bet vīrietis, būdams, piemēram, mācībspēks augstskolā vai mākslinieks, ienes attiecībās citu (ne mazāk svarīgu) aspektu – ka mūsu ģimene ir cienījama.