foto: Shutterstock
Mūžīgais medusmēnesis - jeb 7 lietas, kuras jāzina, pirms izlemjat veidot ģimeni
Ir svarīgi no sirds priecāties par dzīvesbiedra veiksmi, profesionālajiem un izglītības sasniegumiem. Ja priecīgos notikumus abi kopā nosvinēsiet, tas attiecības tikai uzlabos.
Attiecības
2017. gada 13. jūnijs, 07:37

Mūžīgais medusmēnesis - jeb 7 lietas, kuras jāzina, pirms izlemjat veidot ģimeni

Kasjauns.lv

Kad iemīlamies un veidojam attiecības, mēs visi ceram uz ilgu un laimīgu dzīvi, taču tāds liktenis diemžēl ir tikai nedaudziem. Gribam to atzīt vai ne, tomēr tādi ir fakti – šķiršanās statistika apliecina šo skarbo patiesību.

Kad pazūd rozā brilles, pēkšņi ieraugām, ka cilvēks mums blakus nav gluži tāds, kā bijām iztēlojušies. Lai lieki nesafantazētos par gaišo nākotni un pēc tam nepiedzīvotu sāpīgu vilšanos, iepazīsties ar dažiem faktiem, kas raksturo kopdzīvi. Un tas ir tikai normāli – tā notiek.

Kāzas - tas ir nopietns lēmums

Ja kāzas nesasteigsiet un pagaidīsiet vismaz līdz 23 gadu vecumam, iespēja pēc tam neizšķirties un palikt kopā būs daudz lielāka. 2014. gadā Pensilvānijas universitātē veiktā pētījumā secināts, ka tie jaunie amerikāņi, kas apprecējās līdz 23 gadu vecumam, 60 procentos gadījumu pēc tam izšķīrās. Savukārt mazliet nobriedušāki ļaudis, kuri jāvārdu viens otram izvēlējās teikt pēc 23 gadu vecuma, attiecību fiasko pēc tam piedzīvoja tikai 30 procentos.

Iemīlēšanās fāze ilgst apmēram gadu

Tā sauktā medusmēneša fāze, kad jūtam kaislīgu mīlu un ekstāzi, kad idealizējam savu partneri, nav mūžīga. Psihologs Gerijs Levandovskis uzskata, ka tā parasti ilgst apmēram gadu.

Beidzot saproti, ka tu neesat viens cilvēks, bet gan - jūs esat divi

Sākot dzīvot kopā, nāk arī apjausma, ka prioritātes diviem cilvēkiem var būt atšķirīgas. Tāpat var atšķirties arī tolerances robežas, piemēram, izpratne par nekārtību, mājīgumu, privātās higiēnas prasībām.

Ja priecāsies par partnera veiksmi, jūsu attiecības būs labākas

Daudzi pētījumi ir apliecinājuši, cik svarīgs attiecībās ir prieks par dzīvesbiedra veiksmi, profesionālajiem un izglītības sasniegumiem. Ja priecīgās ziņas un panākumus abi kopā nosvinēsiet, tas jūsu attiecības tikai uzlabos.

Laimīgākās laulības ir, ja dzīvesbiedrs ir tavs labākais draugs

2014. gadā veiktais Nacionālās ekonomikas biroja (ASV) pētījums apliecina – ja dzīvesbiedrs vienlaikus ir arī tavs labākais draugs, tas ir būtisks garants laimīgai laulībai un apmierinātībai ar dzīvi.

Jo līdzīgāks ir partneru vecums, jo lielāka iespēja viņiem palikt kopā

Pēc pētījuma datiem, tiem dzīvesbiedriem, kuru vecuma starpība ir 5 gadi, šķiršanās procents ir 18%, savukārt tiem, kuriem 10 gadi un vairāk – risks izšķirties ir pat 39%.

Ja kāds no partneriem neiesaistās mājsaimniecības lietās, jūs riskējat piedzīvot vilšanos attiecībās

Apmēram 60 procenti amerikāņu uzsver, ka viens no laimīgas kopdzīves noslēpumiem ir veiksmīga mājas darbu sadalīšana. Ja viens no jums būs pārmocījies ar mājas uzkopšanu, bērnu vešanu uz pulciņiem un vēl remontdarbu organizēšanu, bet otrs visu enerģiju veltīs tikai savai personiskajai attīstībai un karjeras būvēšanai, prieks par attiecībām drīz vien izplēnēs.

Tēmas